IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко уверен е във властта си Путин?

Според част от бившите съюзници на руския президент той е заложник на своя антураж

19:36 | 08.10.15 г. 57
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Владимир Путин навърши 63 години тази седмица с неговите традиционно показване на спортните му постижения и с новината, че руските военни кораби са изстреляли ракети срещу Ислямска държава в Сирия.

Руският лидер никога не е изглеждал по-уверен, а силата му никога не е била толкова стабилна. През последните две години той успя да надхитри Запада в Крим, Източна Украйна и Сирия. Западните санкции очевидно не са успели да притъпят амбицията му, пишат в свой анализ за Ройтерс Стивън Грей и Гай Фолкънбридж.

Но някои от бившите съюзници на Путин рисуват различна картинка. Според тях позицията на Путин като руски лидер може да не е толкова сигурна, твърдят те.

“Путин е заложник на антуража си”, твърди Сергей Пугачов, който някога наричаше руския държавен глава близък семеен приятел.

Враждебността между Пугачов и руското правителство днес е добре известна. Пугачов твърди, че неговата бизнес империя за 15 млрд. долара, обхващаща корабостроенето, бизнеса с въглища и недвижими имоти, е иззета от конкуренти от Кремъл. Той съди Русия за 12 млрд. долара. Страната междувременно търси Пугачов, за да го арестува за незаконно присвояване на активи - обвинение, което мъжът отрича.

Като се имат предвид тайните на Кремъл на Путин, е невъзможно да се потвърди становището на Пугачов. Но интервюта с други руски бизнесмени и дипломати рисуват подобна картина, макар и отчасти.

Описанията могат да разкрият информация от първа ръка за света на Путин и някои улики по един въпрос, който прекалено много занимава олигарсите, западните правителства и дори съветниците на Путин: Колко време той ще остане лидер на Русия?

За Пугачов решението на загадката се крие в начина, по който Путин възприема личната си безопасност и намирането на подходящ наследник на поста му.

“Докато той намери път към споразумение, което да гарантира безопасността му, той ще остане на власт”, коментира Пугачов. “Той вече няма доверие в най-близкия си кръг от хора, а ако аз бях на негово място, също нямаше да им вярвам. Това, което те казват пред него, и това, което говорят, когато не е там, са напълно различни неща”.

Запитан да коментира думите на Пугачов, говорителят на руския държавен глава Дмитри Песков посочва: “Това са думите на гражданин, който е в списъка на издирваните”.

Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 15 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
И не сме били колония!Да Ви пикая на демокрацията американска плужеска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
И думата журналисти е забранена?Чакай да пробвам .... ж--у--р--н--а--л--и--с--т--и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Ай стига БЕ!И думата банка ли забранихте? б..а,,н,,к,,а,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 12 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
За съжаление Путин не управлява, а управлява Руската централна банка Въпреки това обаче, Путин с малкото пълномощия на президент успява да излезе от схватката на американските банкери!Как го прави, ...незнам, но евала!Евала на екипът му, евала на хъса му!Американските *** са под пълна пара да сипят лъжи и да оправдават собствената си политика на колонизатори!Путин ги накра да говорят за Русия!И това е само началото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 15 rate down comment 5
serafima
преди 8 години
Е,наистина голям политик е Путин.И той e виждал географската карта, знае и за други коридори и пределно му е ясно какъв ще е спуснатия ни от американците отговор.Но,с този си отново брилянтен ход,само ни тестватва колко ни е акъла и показа на света,и най-вече на нашия тъпоумен народ, доколко сме затънали във васалството,продажността и измекярството си и какви *** са ни сложили от американското посолство да ни управляват.И ще излезе прав-народът ще се настрои и ще намразва все повече американците и управляващите го и рано или късно това ще даде резултат.Дай,боже! Ами приобщаването на Крим без капка кръв и то по най-демократичния измислен способ-референдума. Ето,затова никой не може да му каже копче и не случайно Путин е политик 1 в света, дори и според западните агенции. Но той е учил в КГБ, а не в пожарната и не е работил като обслужващ някого персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 3
serafima
преди 8 години
Питам се тези въпроси и теми *** ли, комплексари ли, или много хитри съветници на сегашното безпомощно наше управление, както и още повече на него това на ЕС задават с цел да се отклони вниманието от НАШИТЕ нетърпящи отлагане въпроси. Путин е важен за световната сцена, но за нас Русия нали е стратегическа опасност, както казва така нареченият ни президент,? ББ си мълчи по темата - разбра, че не е вещ и трябва все да се обяснява. И каквото и да каже, все ще сбърка, защото големите началници не са го казали. НАЙ-ВАЖНОТО е в този момен какво мисли Меркел ханъм и какви още каши ще забъркат с Оланд и Юнкер, за да забатачат континента и държавите на Европа? Ще поеме ли тя историческата отговорност, или ще се изхлузи в трудния момент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
stefqn333 ама моля ти се, слагай по някоя запетая в изреченията. Прави го на око, защото никой няма да обръща внимание на този препинателен знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 16 rate down comment 6
Илко
преди 8 години
За разлика от Западните "лидери" , Путин не е окупирал поста си, одобрението му е над 80% , Обами, Меркели , Бойковци и т.н кви ги дирят при положение , че са с одобрение мн под 50%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 15 rate down comment 8
stefan333
преди 8 години
Неграмотници като теб е по добре само четат вместо да пишат глупости. Разбрахме че баща ти е афроамериканец а маикати е била ***-ка на пристанището в Бургас и така си заченат. Айде имигрирай в страната на необятните възможности от която вече всички се въщат с зелените си карти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 8 години
Не центове а долари. По два на всяка дума, плюс премия от десет за всеки пост. Добре сме Ние, които се разписваме в американското посолство. А вие оръфляците от руското си гладувате. Работите почти за една гола идея. Наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още