IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко уверен е във властта си Путин?

Според част от бившите съюзници на руския президент той е заложник на своя антураж

19:36 | 08.10.15 г. 57
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Владимир Путин навърши 63 години тази седмица с неговите традиционно показване на спортните му постижения и с новината, че руските военни кораби са изстреляли ракети срещу Ислямска държава в Сирия.

Руският лидер никога не е изглеждал по-уверен, а силата му никога не е била толкова стабилна. През последните две години той успя да надхитри Запада в Крим, Източна Украйна и Сирия. Западните санкции очевидно не са успели да притъпят амбицията му, пишат в свой анализ за Ройтерс Стивън Грей и Гай Фолкънбридж.

Но някои от бившите съюзници на Путин рисуват различна картинка. Според тях позицията на Путин като руски лидер може да не е толкова сигурна, твърдят те.

“Путин е заложник на антуража си”, твърди Сергей Пугачов, който някога наричаше руския държавен глава близък семеен приятел.

Враждебността между Пугачов и руското правителство днес е добре известна. Пугачов твърди, че неговата бизнес империя за 15 млрд. долара, обхващаща корабостроенето, бизнеса с въглища и недвижими имоти, е иззета от конкуренти от Кремъл. Той съди Русия за 12 млрд. долара. Страната междувременно търси Пугачов, за да го арестува за незаконно присвояване на активи - обвинение, което мъжът отрича.

Като се имат предвид тайните на Кремъл на Путин, е невъзможно да се потвърди становището на Пугачов. Но интервюта с други руски бизнесмени и дипломати рисуват подобна картина, макар и отчасти.

Описанията могат да разкрият информация от първа ръка за света на Путин и някои улики по един въпрос, който прекалено много занимава олигарсите, западните правителства и дори съветниците на Путин: Колко време той ще остане лидер на Русия?

За Пугачов решението на загадката се крие в начина, по който Путин възприема личната си безопасност и намирането на подходящ наследник на поста му.

“Докато той намери път към споразумение, което да гарантира безопасността му, той ще остане на власт”, коментира Пугачов. “Той вече няма доверие в най-близкия си кръг от хора, а ако аз бях на негово място, също нямаше да им вярвам. Това, което те казват пред него, и това, което говорят, когато не е там, са напълно различни неща”.

Запитан да коментира думите на Пугачов, говорителят на руския държавен глава Дмитри Песков посочва: “Това са думите на гражданин, който е в списъка на издирваните”.

Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 20 rate down comment 11
stefan333
преди 8 години
Наакаха се НАТОВЦИТЕ!!! След нелепите си опити да онищожат ИД Натовците се наакаха от постиженията на Русия за няма и една седмица! Братушките разбиха фантазията на насраните американци за водене на разузнаване и унищожаване на командни пунктове складове с боеприпаси и военна техника от 5000 -9000 метра височина . НАТО разбра че неможе дори да се намаже на малкият пръст на Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
"Руският президент Владимир Путин е наредил изпращането на най-добрите си убийци бойците от спецназа срещу главатарите на Ислямска държава.===Ако може да се вярва изобщо на западната преса, ако това е вярно, то тогава всичките инструктори на НАТО САЩ накуп не могат ги спасят ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
"Руският президент Владимир Путин е наредил изпращането на най-добрите си убийци бойците от спецназа срещу главатарите на Ислямска държава. Това пише британският таблоид The Express (Експрес), потвърждавайки информацията за предстояща руска сухопътна операция в Сирия.Британският всекидневник пояснява, че изпращането на руските спецчасти е ,много важна крачка те имат опит в борба срещу джихадисти след операциите в Чечения. Най-ефикасните убийци в света имат задачата безмилостно да преследват и да елиминират бойците на ИДИЛ, както и да играят важната роля на унищожители на терористични твърдини така ще могат да се намалят и авиоударите на руски бомбардировачи в Сирия, пише още Експрес.http://spodeli.eu/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 11
крас
преди 8 години
Мислех, че само нашите олигарси са ***, но се оказа, че руските са по големи от тях!Ако се бяха вгледали по внимателно в лицето на човека назоваващ се Путин, щяха да разберат, ЧЕ ТОВА Е РЕПЛИКА , А НЕ ОРИГИНАЛ!Приказките за ПЛАСТИЧНА ОПЕРАЦИЯ на лицето на Путин бяха за *** и невъзприемащи реалността ***.СЪЩИТЕ ТЕЗИ *** ДОРИ НЕ СХВАЩАТ КОЙ В МОМЕНТА УПРАВЛЯВА РУСИЯ И КОЙ ПРАВИ ХОДЕВЕТЕ С ЦАРЯ НА СВЕТОВНАТА ШАХМАТНА ДЪСКА !Едва ли на тези *** името НИКОЛАЙ ПАТРУШЕВ говори нещо.Какво знаят тези КАВАЛИ за руската военна доктрина на ИЗПРЕВАРВАЩИЯ ЯДРЕН УДАР!!САЩ СА В ШОК И УЖАС, ЧЕ РАШЪНИТЕ ДЕЙСТВАТ ПО ТАЗИ ДОКТРИНА И БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО ПОРАЗЯТ ТОЗИ, КОЙТО СПОРЕД ТЯХ Е ВРАГ И ЗАПЛАШВА СИГУРНОСТТА ИМСтаващото в Сирия ДОКАЗВА, че тази руска доктрина е в действие и утре нейни жертви могат да бъдат ТУРЦИЯ, ОАЕ , или някоя смешна дъжавица като КАТАР. КОЙ ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ПАТРУШЕВ И ЕКИПА МУ - олигарсите ли?Те вече са смъртници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Е тогаз ония зад блатото да одат при Бернанке , да им обади колко са добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Ройтерс пак разказват притчи :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 8
Grosss
преди 8 години
Ти се моли руснаците в даден момент да не почнат да искат рубли при про-дажба на суровините си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Е тебе кво те боли , ти нъл си добре...и въобще пиндотроловете не плачете начужд гроб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
В Русия се пазплаща с РУБЛИ! Кой руснак получава заплатата си в Евро или долари? Тези сравнения са подходящи за Л.Америка или Африка. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
А пък медиите на САЩ /защото те на практика притежават по голяма част и от европейските официози/ нека гадая колко бил уверен Путин!:))) Какво ли не гадаеха през годините за него. То не бяха несметни богатства които откраднал /никой от тогава не писа за нещо открито и занразено / , гадаеха и дали не е мъртъв ...абе какво ли не! Да се смее ли човек да плаче ли!? Такова безсилие....такива шамари им раздава Путин по всички фронтове. Събира ги накуп джуджетата барабар с Обанго и ги върти докато им се завие свят. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още