IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Сваленият Су-24 ще има трагични последствия за руско-турските отношения*

Русия изпълнява доставките на газ за Турция, но ситуацията може да се окаже пагубна за "Турски поток"

16:21 | 24.11.15 г. 93
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Сваленият руски Су-24 от турските военновъздушни сили ще има „трагични последствия“ за руско-турските отношения. Това коментира руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той окачестви случая като „удар в гърба“ и отрече руските самолети да са нарушили въздушното пространство на Турция. „Наши пилоти, наш самолет в никакъв случай не са заплашвали Турция. Това е очевидно. Те провеждат операция по борба с ИДИЛ“, категоричен е Путин.

Въпреки предупрежденията на президента за срив в отношенията Русия изпълнява своите задължения и продължава да доставя природен газ за Турция. „Друго не може и да бъде“, каза зам.-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновский и допълни, че доставките се извършват съобразно договорните задължения на руската страна.

Турция е вторият по големина пазар на „Газпром“ в Европа, показва статистиката на руския гигант. През 2014 година в страната са доставени 27,4 млрд. куб. метра природен газ – част от тях по „Син поток“, част чрез транзит през България.

Сваленият самолет обаче може да се окаже прът в колелата на друг проект - „Турски поток“, коментират още руски медии. Преговорите по газопровода и сега вървят трудно, макар и външното министерство на Русия да декларира вчера, че темата отново ще бъде върната във фокуса на отношенията между двете страни.

Друг голям бъдещ руски проект в Турция е и АЕЦ „Аккую“. За изграждането на новата ядрена мощност в южната ни съседка беше създадено съвместно предприятие, чийто уставен капитал е 800 млн. долара. Лукойл пък експлоатира почти 700 бензиностанции и държи 4% от пазара на горива в Турция.

Първоначално руското Министерство на външните работи не даваше информация дали Сергей Лавров ще отмени своето посещение в Истанбул, планирано за 25 ноември. По-късно самият външен министър съобщи, че няма да пътува Турция, където трябваше да участва в заседание на съвместна работна група. Очакванията бяха във фокуса на разговорите да бъдат редица проблеми, сред които ситуацията в Сирия, борбата с тероризма и руските проекти в Турция. 

"Терористичната заплаха в Турция расте, коментира той пред репортери и допълни, че решението му не е свързано със ситуацията днес, визирайки сваления руски самолет, пише още ТАСС.

От ЕК коментираха в обедния брифинг в Брюксел, че внимателно следят развитието на ситуацията и на този етап отказват да коментират темата със сваления руски самолет. 

* Инфорацията е актуализирана с изявленията на руския външен министър Сергей Лавров

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 8 години
и написа всичко това докато пореше сестра си ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 8 години
1 *** малoумник2 *** смъpтдо *** ... застреляйте се с тоя цензуриращ бот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 11
khao
преди 8 години
единия *** ни плаши с джихад, а тоя със смърт ... що да не сме живи, да не би господаря ти Путин да завземе света и да ни вкара в концлагери, както дядовците ни едно време ги вкара твоя дядо ли ?съгласен съм, дано се пазят коментарите че да видят хората че и днес има национални предатели като теб ! ... иначе дъщерите в западна европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
Аз смятам да съм жив, за теб не зная! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 37 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
Относно съпричастността на турската нация срещу борбата с терора, нещата са ясни достатъчно е само да си припомним тази информация: Феновете на националния отбор на Турция оскверниха минутата мълчание в памет на жертивете на терористичните атаки в Париж от 13 ноември. Преди началото на приятелската с Гърция на стадион "Фатих Терим" в Истанбул съдийската тройка събра двата *** в центъра на терена, за да бъде оказана почит към 129-те загинали в терористичните актове от френската столица и техните близки. Точно тогава обаче феновете по трибуните освиркаха мощно минутата мълчание и започнаха скандиране с викове Алах акабар в знак на протест. Та тия ги калесваме за Европейци, даже нашите продажни политически мутри се чудят как да им извъртят по една шпатула при всяка възможност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 8 години
но както установихме познавам баща си, за разлика от теб дето си намерен покрай кофите на някоя *** махала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 8 години
чaлма е зад звездичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 8 години
да ти кажа чесно кожата му е като на мравояд.... мога да ти направя *** с нея :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 3
trendline
преди 8 години
khao си е резак от Дулово. За джихадист не става - опитва се да мисли. Не че му се отдава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 8 години
честно да ти кажа, не те познавам и не ме вълнува какво ще ти влиза и къде, това си е личен твой избор и твоя работа.... но ще те помоля да не споделяш сексуалните си желания тук, щото не ни интересуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още