IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде води турците Ердоган?

Турският президент трябва да разбере най-сетне, че политиката му ще има унищожителни последици за страната му, коментира за FAZ Бертолд Колер

08:46 | 22.03.17 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няма да допуснем да се нарушават всички табута, заяви германският канцлер, след като турският президент вече нападна и лично нея с обвинения за „нацистки методи”.

Но кое ли табу е останало ненарушено, откакто Реджеп Таийп Ердоган като умопомрачен засипва Германия с гротескни сравнения, препращащи към националсоциализма? Само едно още ни липсва: да вземе да обяви Мемориала за жертвите на Холокоста в сърцето на Берлин за паметник в чест на победното избиване на европейските евреи, коментира за FAZ Бертолд Колер.

Безсрамните обиди, които сипе Ердоган, изобщо не са спонтанна и безконтролна реакция в отговор на забраните, наложени от няколко германски града върху предизборни прояви на турски политици. Несекващите провокации на президента са прицелени към мобилизирането на неговите привърженици в Германия и в Турция. Очевидно Ердоган очаква, че най-голямата възбуда ще настъпи, ако Германия наложи обща забрана на турските предизборни прояви, нежели пък, ако я увенчае със забраната самият Ердоган да стъпва на германска земя: Ето, виждате ли, аз какво ви казвах – нацисти! 

Меркел и нейното правителство дълго време са пазеха като от огън от подобни крайни мерки. Те очакваха, че Ердоган някой ден все пак ще се осъзнае и в крайна сметка няма да пожертва - в полза на референдума си - тъй важните за страната му отношения с Германия и ЕС. Но за турския президент овладяването на цялата власт очевидно е първостепенната задача в момента.
 
Това обяснява защо той продължава да притиска германското правителство в ъгъла. Ясно е, че то не може да остане в този ъгъл чак до 16 април и само да повтаря безобидно как Ердоган трябва да престане с нацистките сравнения. Берлин вече предостави повече от достатъчно възможности на Анкара да го стори. Време е вече да се покаже на турците, че политиката на изгорената земя, която води Ердоган, ще има тежки последствия и ще вкара Турция в изолация. Защото президентът обръща гръб на свободния и демократичен Запад и все повече налага в страната си типичния азиатски деспотизъм.

Търпението на Меркел няма да промени нищо, ако турците наистина са решили да дадат още повече власт на един човек, чиито методи са доста по-сходни с фашистките, отколкото с методите на тукашните политици, нападани от него. От друга страна дори немощното „Стига вече!” да стане по-гръмогласно - ако Берлин реши да последва холандската категоричност - едва ли турците ще прогледнат за това накъде точно ги е повел Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 12
misanthrope
преди 7 години
Абе който са го "спасили" руснаците, добро не е видял. А на китайците им дреме за Ердоган и за Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
...руснаците и китайците няма да успее да излъже. А нас,.... само това ни спасява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Така изглежда. Тук въпроса е дали запада ще осъзнае колко голям проблем е Ердо и дали му стиска да удари мощно рамо на кюрдите, както и каква ще я сготви "перчема" отвъд океана по въпроса. Цялата дандания е около проблема с кюрдите, колкото и да изглежда че не е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Виж, не се заяждам, просто питам, сигурен ли си, че военните му организираха преврата а не си го организира той сам? Историята ни учи, че когато военните го организират, те обикновено са си осигурили външната подкрепа (най-вече от "големия брат") и обикновено успяват. А тази пушилка само развърза ръцете на Ердо да обезглави Турция, и на практика да въведе едноличен режим, който сега остава да се узакони. Съмнявам се да не успее на референдума. Пропагандата е мощна, репресиите и страха - също, а и не е важно как гласуваш а кой брои гласовете. Ако си спретне един успех със 70%, мислиш ли, че западния ляй че резултата е фалшифициран и "изказаната загриженост" от Венецианската комисия, ще му килнат феса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
AlexN
преди 7 години
Доста ясни сигнали има,че след този т.н.референдум Турция ще тръгне или към тотална неоосманска експанзия,или ще бъде началото на края на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
Когато военните започнаха преврат срещу Ердоган и джихадизация на Турция, цяла Европа, включително и България и дори Русия го подкрепиха! Той получи само за броени часове и мощната подкрепа на медиите в Европа и света и социалните мрежи като Туитър, без които нямаше да съумее да се справи с преврата. Чрез Туитър с подкрепата на Европолитиците сегашния турски халиф успя да привика сподвижниците си на улиците. Сега няма какво да се оплакват нито политиците нито медиите! Проявиха се като противници на гражданската държава и общество, а сега реват, че не бил демократ! Че кога Мюсюмански братя които стоят зад партията на Ердоган са били демократи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Търпението на Меркел няма да промени нищо..."Kakво друго може да направи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
прикривам страховете си с глупав хумор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 11
misanthrope
преди 7 години
Сигурно си мислиш, че си много умен и остроумен?Ъъъъъ лъжеш се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Ivan.r
преди 7 години
Води ги към най-големият шиш-кебаб в историята, по-голям от този на Влад Цепеш 15ти век.Сигурно мотото на тяхното ТКЗС е било : "Да не оставим непобит на кол османлия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още