IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският военен министър подава оставка

Чък Хейгъл бе критикуван преди всичко заради политиката си по отношение на „Ислямска държава“

17:37 | 24.11.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският военен министър подава оставка

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл подава оставка, потвърдиха официални източници от Белия дом.

Преди това първи за възможната оставка писа New York Times, като добавя, че президентът Барак Обама ще направи изявление по-късно днес. Хейгъл ще остане на поста, докато не бъде номиниран негов заместник, добавя Bloomberg.

Хейгъл бе критикуван преди всичко заради своята политика по отношение на „Ислямска държава“. Той бе и единственият републиканец в екипа на Обама по сигурността. 

Обама предпочитал да има министър с други качества, различни от тези на Хейгъл, пише още  New York Times. 68-годишният Хейгъл има военен опит, служил е по време на войната във Виетнам и има две високи отличия „Пурпурно сърце“. 

По време на войната в Ирак той се изказваше критично срещу ролята на американците в нея. Обама го назначи начело на Пентагона, където наследи на поста Леон Панета,  за да може да стартира изтеглянето на американските войски от Афганистан, както и да ръководи намаляването на бюджета на Пентагона.

Мандатът му бе съсредоточен основно върху преструктурирането на въоръжените сили на САЩ предвид новите бюджетни съкращения. Той зае централно място в администрацията на Обама, след като възходът на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия принуди американските военни да преразгледат отново ангажимента си в Близкия изток.

Анонимен източник е заявил пред New York Times, че Хейгъл не е бил уволнен. По-скоро самият той е поискал тази промяна и дори е говорил с Обама за това още преди две седмици.

Въпреки това решението се счита за изненада. Близки до Хейгъл лица твърдяха до последно, че той ще изкара целия си мандат като министър. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Парата *** мамата на фукарата! Хахаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
аз затова му се кефя на тоя Путин разбира се не взима всички решения сам има и съветници ама е *** стратега тоя. И сам срещу всички луд за връзване непосилна задача се е нагърбил срещу всички *** и ги прай смешни и пак успява ве успява да му се невиди. Държавата има ръст от 0.8% въпреки всички рестриции които имат, а България със заеми и чудеса 1.2% смешно просто смешно. Нема просто някой не иска тея руснаци да дръпнат защото там има много ама много матриал дет викаше Тато и не са *** кат Арабите тва е то само да арчат горивото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Обамата е много слаб лидер, много слаб кой кво му свирне и изпълнява, тиква няма ли на раменете тва момче? Аз бях му гледал някви речи още като сенатор когато е бил млад нищо общо с това ама нищо общо. Са незнам, кой дърпа там конците при тея и ги прай всичките на маймуни неам идея банкерите ли са, в пентагона там не взимат *** *** има бая добри изказвания тея ЦРУ са *** не вярвам да са над всички *** !!! иам чувството че са няккав картел от 15 човека и или си с тях или против тях и те имат абсолютна власт и няма излизане както в България. Просто дори и да се появи някой кадърен и да иска да направи нещо тея го изяждат с парцалите и няма оправия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Ако САЩ са велика държава, то тя е такава заради такива като Хейгъл, а не като Обанго, Клинтън-семейство, Буш-мл., Ръмсфелд, Чейни, *** Маккейн и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
тоя Хейгъл знае за кво става въпрос и във война бил и т.н. трениран офицер от висок ранг ама не може сам срещу глутницата. Зад това стоят много фирми, интереси и чудеса зад тея войни. Няма как да ги спре тоя много трилиони много нещо. Аз лично не виждам как може да се спрат тея главорези освен някой да ги изпотрепе до един друг начин наистина не виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Какво би могло да свърже един смел войник, носител на две Пурпурни сърца с *** на ЦРУ - Ислямска държава?!!! Сега ще трябва някой от Пентагона да се подпише под документ, изпращащ американски войници да бъдат обезглавявани, изкормяни и разчленявани от онези, които ЦРУ създаде, обучи и въоръжи в Ирак, Либия и Сирия! Кенийчето лесно ще си сдъвче Нобеловата награда и същността му на амбициозен ***-политик ще му помогне да забрише евентуалните наченки на съвест с кинтите от мемоарите се, с които щерките му никога няма да излязат на улицата в Бронкс или Куинс, но Чък е от друго тесто! Пурпурно сърце е най-войнишката и най-честната американска воинна награда и няма нито един нейн носител за щабни заслуги!!!Негърчето успя да излъже и други честни американци, че ще прави нова политика - и Джон Кери е един от тези, заради които Обанго взе втори мандат и е потенциален пътник от кабинета - прекалено много се уважават с Лавров!!! хахахаха...!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
на първия на който му е писнало от администрацията на Баракудата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още