IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Прогнозите за четири повишения на лихвените проценти са "приблизителни"

Според заместник-управителя на Фед все още има нива на несигурност покрай икономиката на Китай

20:44 | 06.01.16 г. 17
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заместник-управителят на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер заяви, че прогнозите на централните банкери за 4 повишения на лихвените проценти през 2016 г. са „приблизителни“, макар че забавящата се икономика на Китай и други източници на несигурност затрудняват прогнозирането на посоката на политиката, съобщава Bloomberg.

„Причината, поради която се срещаме 8 пъти годишно, е, че се случват различни неща, а ние искаме да коригираме политиката си докато те се случват“, каза Фишер в интервю за CNBC в сряда.

Коментарите на Фишер идват три седмици, след като Фед повиши лихвените проценти за пръв път от почти десетилетие. Централните банкери заявиха тогава, че ще продължат да наблюдават реалния и очаквания напредък на инфлацията, която остава под целевите 2%, докато обмислят кога да бъде следващото увеличение.

След срещата през декември Фед представи и тримесечното си обобщение на икономическите прогнози, показвайки очакванията на членовете на Федералната комисия за отворения пазар по отношение на икономическите условия и посоката на лихвените проценти. Медианната оценка на комисията определя основния лихвен процент в края на 2016 г. на ниво от 1,4%. Това предполага четири допълнителни повишения от по четвърт пункт тази година.

По отношение на Китай Фишер казва, че „има нива на несигурност и те в момента леко се повишават“, като в същото време омаловажи прекия ефект върху американската икономика.

„Ако всички съседи на Китай и други големи части на света са повлияни значително негативно от Китай, тогава това наистина ще има своето въздействие“, казва той. „Останалата част от света има значение за нас. Ако беше само Китай, то пак щеше да е от значение, но доста по-малко“.

Индексът Standard & Poor’s 500 се понижи с 1,5% в понеделник, най-лошият старт на годината за американските акции от 1932 г. насам, заради публикуването на лоши производствени данни от Китай, предизвикали разпродаване, което доведе до спиране на търговията в Шанхай.

Сътресенията, причинени от опасенията около Китай миналата година, накараха Фед да отложи повишаването на лихвените проценти от септември до декември. Според Фишер в това е имало смисъл, тъй като точният момент за предприемане на дадена стъпка е по-малко важен от посоката на лихвените проценти в дългосрочен план.

„Това, което хората наистина мислят, че ще се случи прес следващите няколко години е това, което наистина има значение и мисля, че септември беше добър пример за това“, допълва той. „Изчакахме, огледахме се, видяхме, че ефектът не е бил толкова голям и предприехме действия при следващия удобен случай“.

Фишер заяви, че продължава да очаква инфлацията да се върне към целевата на Фед от 2%, докато цената на петрола и стойността на щатския долар се стабилизират.

„Докато инфлацията е по-ниска от 2% и безработицата е някъде около нивото, на което трябва да бъде, ще има сила, която ще ни принуждава да поддържаме подходяща политика“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Атанасио, яснотата е полезна.Ти пишеш за някаква "световна финан.система" без да представиш какво означава "световна финан.система". Това е факт, че ти не знаеш за какво пишеш. Моля, за да докашеш противното дай определение какво разбираш за "световна финан.система"?Сега най-важният проблем на съответна държава е въведената сгрешена парична система с незлатни пари. За яснота: Система с незлатни пари цялост от части и елементи на, с участието на ЦБ държавно ползване на не обезпечени със злато пари.По повод творчеството на г-н д-р Хитов е полезно да знаеш, че той не зачита при каква парична система живеем. При условия на тази грешка не са възможно полезни изводи. Можеш да бъдеш сигурен, че колкото по-пълно се прилагат досегашните изводи на г-н д-р Хитов, толкова по-силен потенциал за криза ще се развие и щетите ще са по-болезнени. Същото важи и за твоите препоръки.Добре е да знаеш, че сегашната сгрешена парична система може да подобри без някакви "рестартирания".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Къртиш :))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Кратко казано за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята , и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява надълго - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Останалото съм ти го написал в коментар 4 и 5 тук - http://***.investor.bg/evropa/334/a/glavniiat-ikonomist-na-ecb-niama-plan-b-za-inflaciiata-208991/за държавното управление със златни и незлатни пари е ясно но сме пред свършен факт тоест няма как да се рестартира системата или да се инсталира наново като при компютрите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Истината е полезна и за тези, които не я знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Я - двата трола се закачиха :D Това ще е забавно :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Каква е същината на "кризата е системна"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Незнам само дали тези смешници го правят умишлено или просто не осъзнават ,че кризата е системна Повишаването на лихвата предполага инфлация но и това което казва шефката на МВФ ''нарастващите лихвени проценти в САЩ и по-силният долар може да доведат някои компании до просрочване на дълговете им, а това да зарази банки и държави'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/lagard-svetovniiat-ikonomicheski-rastej-prez-2016-g-shte-e-razocharovasht-208687/Отделна тема е ,че - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ тоест инфлацията увеличава неравенството и крайното търсене - растежа защото няма пари за повече потребление от което следва разпределение или кредитна експанзия Гледам им ходовете но нека опитат с увеличение на лихвите като не забравят казаното от Айнщайн '' лудост е когато с дни и същи методи се очакват различни резултати''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още