IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама пристигна в Германия в защита на ТТИП

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел призова САЩ да направят отстъпки в преговорите по споразумението

16:44 | 24.04.16 г. 30
<p>
	Барак Обама пристигна в Хановер, за да лобира за ТТИП. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама пристигна в Хановер, за да лобира за ТТИП. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама пристигна в Германия на двудневно посещение, за да даде заедно с канцлера Ангела Меркел тласък на спорното проектоспоразумение за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз, предаде Франс прес.

Президентът на САЩ Барак ще се опита да спечели подкрепа за споразумението, наречено Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP). Германското правителство също подкрепя сделката, макар сред обществото да има силна съпротива, припомня АП, предава БТА.

Междувременно в Германия се проведоха протести срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ преди визитата на американския президент.

Президентският боинг се приземи на летището в северния град Хановер за петата и последна визита на Обама в Германия като президент на САЩ.

Обама и Меркел ще открият днес Хановерския панаир.

Президентът ще посети също двореца от 17-ти век Херенхаузен, където ще разговаря с Меркел и където ще бъде вечерята в негова чест.

В понеделник Обама, Меркел и лидерите на Великобритания, Франция и Италия ще се съберат в двореца за мини среща на върха, на която ще обсъдят световните проблеми.

Над 60 процента от германците съжаляват, че Обама не може да се кандидатира за трети мандат, показва публикувано днес във в. "Билд ам зонтаг" допитване на социологическата агенция "Емнид", цитирана от ТАСС. 

Анкетата сочи, че 34 процента от запитаните не изпитват никакво съжаление, че идва краят на управлението на Обама. Петдесет и един процента от германците смятат, че Обама заслужено е получил Нобеловата награда за мир през 2009 г.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел призова САЩ да направят отстъпки в преговорите по споразумението за свободна търговия с Европейския съюз, предупреждавайки, че без компромиси то може да се провали, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Американците искат да се придържат към идеята си "Купувайте американското", която ние не можем да приемем", заяви днес Габриел пред бизнес изданието "Ханделсблат". Той се оплака също така, че Вашингтон не иска да допусне европейски компании до търговете за обществени поръчки. 

"Ако американците се придържат към тази позиция, няма да имаме нужда от споразумение за свободна търговия. Тогава ТТИП ще се провали", посочи вицеканцлерът. 

Американският министър на търговията Пени Прицкър заяви, че американското правителство настоява преговорите по споразумението да приключат още тази година, предаде ТАСС. В интервю за германското списание "Шпигел" Прицкър призова германските власти да защитават по-активно споразумението. 

"Честно казано, германското правителство и германската промишленост трябва по-силно да агитират за ТТИП, така, както и ние в САЩ", заяви тя. Министърът отхвърли обвиненията в непрозрачност при преговорите, заявявайки, че определена степен на конфиденциалност е необходима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/04/24/merkel-haelt-an-ttip-fest-wir-sollten-uns-sputen/Меркел трябва да отговаря пред съд за национално предателство относно бежанската криза и за подписването на ТТПИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Според публикация на германския Deutsche Wirtschafts Nachrichten от 23 април т.г. американският президент Барак Обама е изискал активното внедряване на части на Бундесвера [въоръжените сили на Германия, включващи тяхната армия, флот и военновъздушните сили] до източните граници на НАТО в Полша и балтийските републики, за да се присъединят към четворно увеличените силите на Америка там в близост до границите на Русия.Вашингтон ще иска Берлин и Лондон да изпратят войски и военна техника по източните граници на НАТО, в Балтийските страни, Полша и Румъния./и вероятно в България! Те вече са тук /вижте новината по долу// " Дали се страхуват от бъдещи огромни бежански потоци знаейки какво ще предизвика отговора на руснаците!?"ГЕН. РАДЕВ: КАНИМ /не ние а шепа платени във властта вероятно/ ДЪРЖАВИ ОТ НАТО ДА ПАЗЯТ НЕБЕТО НИ СРЕЩУ СЕРИОЗНО ЗАПЛАЩАНЕ Това включва транспорт, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, всичко, обясни командирът на ВВС на България"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
... Дали се страхуват от бъдещи огромни бежански потоци имайки предвид какво са планирали да се случи в тези държави при евентуален отговор на руснаците !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
ТТИП едва ли е основната причина за обиколката на Обама сред васалите! "...Вашингтон запази визите за българи, румънци, поляци, кипърци и хървати"Защо го припомням това!? Обърнете внимание на населението на кои държави се отказва достъп до САЩ и Канада ! А сега обърнете внимание къде се увеличават разположените военни сили на Запада! "Според публикация на германския Deutsche Wirtschafts Nachrichten от 23 април т.г. американският президент Барак Обама е изискал активното внедряване на части на Бундесвера [въоръжените сили на Германия, включващи тяхната армия, флот и военновъздушните сили] до източните граници на НАТО в Полша и балтийските републики, за да се присъединят към четворно увеличените силите на Америка там в близост до границите на Русия.Вашингтон ще иска Берлин и Лондон да изпратят войски и военна техника по източните граници на НАТО, в Балтийските страни, Полша и Румъния./и вероятно в България! Те вече са тук/ " Дали се страхуват от бъдещи огромни бежански потоци !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Не ми е радостно да го кажа но трябва да се казва истината защото ако сега се вземат правилните мерки може и да се избегне срива на всичко и хаоса който води до войни Тоест заради системната криза част.пенсионни фондове фалират и фондовият пазар се срива и дано да не е като 1990г. в Япония ОБЯСНИЛ СЪМ В КОМЕНТАР 15-18 - http://***.investor.bg/analizi/91/a/ami-ako-greshim-v-razbiraneto-za-ikonomicheskiia-rastej-215565/ГОТОВ СЪМ ДА ЗАСТАНА ПРЕД ВСИЧКИ АКАДЕМИИ НА НАУКИТЕ И Т.Н. ЕКСПЕРТИ ЗА ДА ОБЯСНЯ ДЕТАЙЛИТЕ - ВСИЧКО ПОДРОБНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
САЩ не могат да имат растеж и затова търсят начин как да го направят и това става с търг.споразумение тоест ЕС ще са прецаканите защото енерг.източници в САЩ са двойни по-евтини и имат предимство ''Купувайте американско'' не е свободна търговия Индустриалното производство на ЕС ,САЩ и Китай Е 16,18 и 38% тоест с Китай номера не може да мине Но дори икономическите аргументи да бяха в полза на ЕС или да са еднакви за всички стигаме до нарушаването на международното право защото всяка държава е суверенна тоест може да забранява ГМО ,добив на шистов газ ,месо с хормони , да вдига данъците и миним.заплата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Търг.споразумение ще задълбочи системната криза = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441и съм обяснил какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Пенсион.фондове ще фалират заради системната криза и фондовият пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 4
ABBA
преди 8 години
Марш от ЕС на сек'ви марионетки и маймуни!!!!!!!!!Ето ви шистов газ: реката на 1 км отдлечена гори сама 1 час:https://russian.rt.com/article/160282Всички краварски технологии: ГМО, шистаци, поръчкови *** и всякая *** е само за Комисията Калашников !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
rover
преди 8 години
*** - и.зр.о.д.и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
rover
преди 8 години
Той се оплака също така, че Вашингтон не иска да допусне европейски компании до търговете за обществени поръчки. =============================================================Значи за да се доберете до още пари, ще ни нахакате ГМОтата. ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Айде бе ... , явно цяла нощ и цял ден си размишлявал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още