IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова за свят без ядрени оръжия

Президентът на САЩ посети Хирошима близо 71 годишни след бомбардировките

13:19 | 28.05.16 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Близо 71 години след като американските военновъздушни сили хвърлиха опустошителната атомна бомба над Хирошима, президентът на САЩ Барак Обама призова за свят без ядрени оръжия, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

„Бъдещето, което можем да изберем, е бъдеще, в което Хирошима и Нагасаки не са известни като зората на атомната война, а като началото на нашето собствено морално пробуждане“, каза Обама в речта си в петък.

По време на първото си посещение като президент на САЩ в Хирошима Обама и японският премиер Шиндзо Абе поднесоха венци в памет на загиналите и призоваха света да намали ядреното си въоръжение.

Въпреки че не се извини за използване на атомно оръжие от Америка по време на Втората световна война, Обама изрази съжаление за човешките жертви на тази война, както и през цялата човешка история.

На 6 август 1945 г. бомбардировката на Хирошима опустошава 90% от града и убива 80 000 души. По-късно от въздействието на радиацията броят на загиналите достига до 140 000 души.

Обама призова страни като САЩ, които имат ядрени оръжия, да „имат смелостта да избягат от логиката на страх и да поемат към един свят без ядрена заплаха“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Да не повярваш-те са взели да го трият...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
Много хубаво , само че едва ли останаха много , които да му вярват след толкова много войни , които САЩ водиха след 1945 година и след като са единствената държава която е унищожила толкова невинни хора в Хирошима и Нагазаки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
SS-23
преди 7 години
Обама призова за свят без ядрени оръжия---Защо бе, *** ? Че да сте спокойни, че като премахнете КЕШ-а, няма да има кой да ви унищожи ли... недей да лежиш на тая кълка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 9
0pk
преди 7 години
Така де, свят без ядрени оръжия, в който ФАЩ ще правят изключение :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Престъпленията срещу човечеството на САЩ са най-много и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
''American Journal of Public Health публикува доклад разглеждащ всички въоръжени конфликти от края на Втората световна до днес.Изследванията, базирани на историческите факти, сочат че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за конкретния период (1945-2001), като общия брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото в изследването е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликта са 90% цивилни.''Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ (Washington Free Press), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила (Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower) и Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война (Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
Макс
преди 7 години
Това е престъпление срещу човечеството ! Геноцид ! Престъпника винаги се връща на местопрестъплението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Това е престъпление срещу човечеството ! Геноцид ! Обама призова страни като САЩ, които имат ядрени оръжия, да имат смелостта да избягат от логиката на страх и да поемат към един свят без ядрена заплаха.В Япония призовава а в Европа въоръжава...Нобел за мир ! Извратен свят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още