IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Not my president”: Напрежението в САЩ ескалира

Трети ден страната е обхваната от протести срещу Тръмп, в Портланд се стигна до сблъсъци с полицията

20:31 | 11.11.16 г. 42
<p>
	След острата му реакция срещу протестиращите вчера днес Доналд Тръмп смекчи тона си, но това не успокоява демонстрантите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След острата му реакция срещу протестиращите вчера днес Доналд Тръмп смекчи тона си, но това не успокоява демонстрантите. Снимка: Ройтерс

Вече трети пореден ден хиляди американци протестират срещу избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. В някои градове протестите прераснаха в сблъсъци с полицията. В Портланд, щата Орегон, например представителите на органите на реда стреляха с гумени патрони срещу тълпите на улицата. На много места има и арести, предава АП.

Демонстрации се провеждат освен в Портланд и във Вашингтон, Ню Йорк, Минеаполис, Денвър, Лос Анджелис, Сан Франциско и други градове на страната.

Протестиращите се обединиха под мотото “Отхвърляме избрания президент!” (“We reject the president-elect!”) и “Това не е моят президент” (“Not my president”).

Днес Тръмп определи в Twitter тълпите от протестиращи като хора със страст. “Харесва ми, че малки групи протестиращи се борят толкова страстно за нашата велика страна! Всички сме заедно и сме горди!”, написа той.

Реакцията му демонстрира промяна на отношението му, след като вчера с остър тон той коментира, че е участвал в “много отворени и успешни президентски избори”, но че “професионални протестиращи, насърчавани от медиите, демонстрират”. “Това не е честно”, каза още Тръмп.

Близкият съюзник на Доналд Тръмп Рудолф Джулиани пък описа протестиращите като “един куп ревящи, разглезени бебета”. “Успокойте се, нещата не са толкова лоши, колкото си мислите”, призова той в интервю за Fox & Friends.

В Ню Йорк протестите се провеждат в близост до Trump Tower. Участниците в демонстрацията са предимно млади хора, много от които дори още нямат право на власт, но твърдят, че искат да вдъхновят повече американци да изразят мнението си.

Протестиращи блокираха достъпа и до Trump Tower в Чикаго. В Лос Анджелис пък се готви още по-мащабен протест през почивните дни, а в Сан Франциско настояват за отстраняването на Тръмп. През последните дни се засилват призивите за обявяване на независимост и излизане на щата Калифорния от САЩ.

На други места в страната се стигна до блокиране на магистрали.

Участници в протестите споделят пред медиите, че хората се страхуват заради неспокойните времена, в които живеят. Според тях много хора, които дълго време са се борили за равни права, сега се страхуват дори да напускат домовете си заради омразата и фанатизма, които взеха връх в предизборната кампания.

Много анализатори не закъсняха с критиките срещу Доналд Тръмп заради вчерашната му бурна реакция срещу протестите. “Той може да има нова работа, но си остава добрият стар Тръмп”, пише в коментар онлайн изданието nydailynews.com.

Един учен от САЩ междувременно написа отворено писмо до Нова Зеландия, в което призовава страната да даде гражданство на "най-добрите учени в Америка и Великобритания – талантливи, креативни хора, които отчаяно искат да избягат от работническия фанатизъм в родните си страни”.

Някои хора припомнят, че през 2012 г., когато изборите в САЩ спечели Барак Обама, самият Доналд Тръмп призоваваше за протести във Вашингтон. Тогава той писа в Twitter, че “в тази страна трябва да има революция”. Затова и много коментатори обвиниха новоизбраният президент на САЩ в лицемерие. 

Допълнително напрежение и разделение внесе и фактът, че Тръмп беше подкрепен и от расистката организация Ку-клукс-клан.

Кадри от протестите вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Може и да си прав. Забавното е, че движението MoveOn подкрепяно от Сорос е в челните редици на тези протести (http://***.zerohedge.com/news/2016-11-09/social-justice-warriors-besiege-trump-tower-live-feed)Но на такъв несистемен играч най-добре е още в началото да му покажат къде зимуват раците ако не играе по правилата на големите. И това е най-добре да свършат малките (пилета)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Я виж ти кой е изпълзял от дупката наречена тема "Политика"...отровното безполово същество...там е мода май да не се показвате каквито сте всъщност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Пич не знам дали си забелязал досега, но тези, които протестират срещу Тръмп са същите комунисти, които стояха зад ссср, но днес те само са се именували по друг начин. Днес все още си е комунизъм и той още не си е отишъл от Европа и Америка. Например само юнкер е пламенен симпатизант на троцки, могерини е инстинска комунистка, а хилари има за ментор известен американски крайноляв водач, който родители са комунисти бягащи от чистката на сталин в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 17
kandid
преди 7 години
Странна работа сте това другарите, ама хич не ви е лесно. Сега същите тия дето от години правят разните антиглобалистки демонстрации, окупират уолстрийт и прочее шаради, и на които такива като вас ръкопляскаха за тези им изпълнения, днес плюете... Като че ли единствената константна нишка в постовете ви е любовта към великия Пу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 18
kandid
преди 7 години
Странна работа сте това другарите, ама хич не ви е лесно. Сега същите тия дето от години правят разните антиглобалистки демонстрации, окупират уолстрийт и прочее шаради, и на които такива като вас ръкопляскаха за тези им изпълнения, днес плюете... Като че ли единствената константна нишка в постовете ви е любовта към великия Пу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Геьовете не пускат власт без кръв. Точно както комунистите през 80-те.И наистина искат да бламират Тръмп независимо от средствата.Никой повече да не се чуди и да не изпада в шок когато на нормалните хора им омръзва да бъдат тъпкани и дискриминирани от тази креслива ге.йска ***, която не признава никакви други права освен сосбствените.Не ви ли се струва че геьовото присъствие във властта има опасност да залитне към някаква съвременна форма на фашизъм насочен срещу всички останали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 5
scott
преди 7 години
Я!Шорош е изперкал дотам, че да дирижира цветна революциа у САЩ!Сега ше види разликата между слабо, марионетно правителство и монолитна, военизирана власт хкато ху Рим! Ше иде на лъвоете и то без дебат у сената кат този в "Историа на светъ"- Какво според Вас, уважаеми сенатори, римски патриции, трябва да бъде наказанието за този мъж, пристъпил закона?/глас от банките "да му заврем змия в ***"/- Интересно е, но не е вярно. Закона повелява да бъде хвърлен на лъвовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
ABBA
преди 7 години
Ако публика и *** не разбират, на Тъмп му се готви:МАЙДАН !!! Сиреч цветна революция преди да е встъпил в длъжност.........!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Тези крайнолеви ***.и сериозно ли мислят ще могат да се намесват в демократичния процес на една от най-старите демокрации в света? Тръмп ще бъде президент без значение дали левите одобряват това или не и без значение дали той е подкрепян от ККК. Освен това е крайно време да се изправят през съда такива като сорос, като джейми даймън, лойд бланкфайн, джак лю и разбира се бен бернанки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още