IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Not my president”: Напрежението в САЩ ескалира

Трети ден страната е обхваната от протести срещу Тръмп, в Портланд се стигна до сблъсъци с полицията

20:31 | 11.11.16 г. 42
<p>
	След острата му реакция срещу протестиращите вчера днес Доналд Тръмп смекчи тона си, но това не успокоява демонстрантите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След острата му реакция срещу протестиращите вчера днес Доналд Тръмп смекчи тона си, но това не успокоява демонстрантите. Снимка: Ройтерс

Вече трети пореден ден хиляди американци протестират срещу избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. В някои градове протестите прераснаха в сблъсъци с полицията. В Портланд, щата Орегон, например представителите на органите на реда стреляха с гумени патрони срещу тълпите на улицата. На много места има и арести, предава АП.

Демонстрации се провеждат освен в Портланд и във Вашингтон, Ню Йорк, Минеаполис, Денвър, Лос Анджелис, Сан Франциско и други градове на страната.

Протестиращите се обединиха под мотото “Отхвърляме избрания президент!” (“We reject the president-elect!”) и “Това не е моят президент” (“Not my president”).

Днес Тръмп определи в Twitter тълпите от протестиращи като хора със страст. “Харесва ми, че малки групи протестиращи се борят толкова страстно за нашата велика страна! Всички сме заедно и сме горди!”, написа той.

Реакцията му демонстрира промяна на отношението му, след като вчера с остър тон той коментира, че е участвал в “много отворени и успешни президентски избори”, но че “професионални протестиращи, насърчавани от медиите, демонстрират”. “Това не е честно”, каза още Тръмп.

Близкият съюзник на Доналд Тръмп Рудолф Джулиани пък описа протестиращите като “един куп ревящи, разглезени бебета”. “Успокойте се, нещата не са толкова лоши, колкото си мислите”, призова той в интервю за Fox & Friends.

В Ню Йорк протестите се провеждат в близост до Trump Tower. Участниците в демонстрацията са предимно млади хора, много от които дори още нямат право на власт, но твърдят, че искат да вдъхновят повече американци да изразят мнението си.

Протестиращи блокираха достъпа и до Trump Tower в Чикаго. В Лос Анджелис пък се готви още по-мащабен протест през почивните дни, а в Сан Франциско настояват за отстраняването на Тръмп. През последните дни се засилват призивите за обявяване на независимост и излизане на щата Калифорния от САЩ.

На други места в страната се стигна до блокиране на магистрали.

Участници в протестите споделят пред медиите, че хората се страхуват заради неспокойните времена, в които живеят. Според тях много хора, които дълго време са се борили за равни права, сега се страхуват дори да напускат домовете си заради омразата и фанатизма, които взеха връх в предизборната кампания.

Много анализатори не закъсняха с критиките срещу Доналд Тръмп заради вчерашната му бурна реакция срещу протестите. “Той може да има нова работа, но си остава добрият стар Тръмп”, пише в коментар онлайн изданието nydailynews.com.

Един учен от САЩ междувременно написа отворено писмо до Нова Зеландия, в което призовава страната да даде гражданство на "най-добрите учени в Америка и Великобритания – талантливи, креативни хора, които отчаяно искат да избягат от работническия фанатизъм в родните си страни”.

Някои хора припомнят, че през 2012 г., когато изборите в САЩ спечели Барак Обама, самият Доналд Тръмп призоваваше за протести във Вашингтон. Тогава той писа в Twitter, че “в тази страна трябва да има революция”. Затова и много коментатори обвиниха новоизбраният президент на САЩ в лицемерие. 

Допълнително напрежение и разделение внесе и фактът, че Тръмп беше подкрепен и от расистката организация Ку-клукс-клан.

Кадри от протестите вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 18 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Хехе... Айде, доживехме и "американска есен"... хихи... Айде, на нас, на украинци, на араби, насекъде по света Америка може да бутне легитимната власт със стотина платени протестъри. Да видиме сега там как ше стане, щот тези, дето гласуваха за Тръмп, не са кроткотъпи като българските фенове на БСП и ДПС и повечето са въоръжени. Те се стрелят там за лош поглед в магазина или в училището, представям си как ще оставят на Сорос ла^йнетата да им бутнат току що легитимно и безспорно избрания президент!Това да не ви е тука - неколко де била с три тупана на жълтите павета да нареждат - тоя може, а тоя не може да е на власт... и я им ебимайката на изборите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
national power
преди 7 години
Удри Бацееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
citizen_bg
преди 7 години
"Я виж ти кой е изпълзял от дупката наречена тема "Политика"...отровното безполово същество...там е мода май да не се показвате каквито сте всъщност ! "Не, многоликото безполово само създава впечатление за масовост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
А бе...нашите лидери(национални и европейски)няма ли да се изкажат...и нещо протестна мрежа няма ли да вземе отношение? Сега е момента да осъдят тая задаваща се диктатура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Я пазете някаква хигиена на дефинирането. Аз съм ляв и нямам нищо общо с Хилъри. С Бърни-може би, но не и с Хилъри. Ако бях в Щатите нямаше да си мръдна зад.ника от стола за тия протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 2
pecan
преди 7 години
Готин виц : На протест срещу Тръм гей , черен , мюсулманин и латинос издигнали плакат . "Ние сме нормалният избор . Вън ненормалните от тук "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Наистина протестиращите срещу Тръмп са хиляди или дори десетки хиляди на места. Но числото им е нищожно на фона на 300 милионна страна. И протести има из цялата страна не само в Ню Йорк като те не са мирни. Не е вярно, че 20-годишните са с леви убеждения, тези протестиращи са определена група агресивни крайнолеви активисти и малцинства, които реално са 5% или по-малко от младежите. Американските университети в момента са най-голямото огнище на мултикултурализма и реално те са напълно доминирани от тази идеология, но това не важи за останалите институции обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
който не признава законно избран президент и конституцията на САЩ , работата му не е там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Тая държава и тя верно не върви на добре. Нормално е да се случи, рано или късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
айдее цветни революции и в собствената им държава, ей тея Сороспиите сън не ги ложи тц тц тц тц ....Майдан за Доналд Тръмп в Щатитеhttp://a-specto.bg/majdan-za-donald-trmp-v-shatite/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още