IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп издаде заповед за изтегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство

Така новият президент изпълни обещанието си от предизборната кампания

19:16 | 23.01.17 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник изпълнителна заповед за изтеглянето на САЩ от Транстихоокеанското партньорство за свободна търговия (TPP), съобщава ВВС.

Споразумението, което стоеше в основата на политиката на вече бившия президент Барак Обама за пренасочване на фокуса към Азия, беше подписано от 12 държави и покрива 40% от световната икономика.

Ходът на Тръмп е част от серия изпълнителни заповеди, планирани за понеделник, които да променят търговската политика на САЩ.

По време на кампанията си Тръмп обеща да изтегли САЩ от TPP. Той разкритикува договорката като „потенциално бедствие за страната“, тъй като според него тя вреди на промишлеността в САЩ.

Макар че договорката не беше още одобрена от Конгреса, решението в самото начало на мандата на новата администрация е сигнал, че Тръмп планира да осъществи намеренията си и да предприеме по-агресивен подход към международните конкуренти на САЩ, коментира New York Times.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 27 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=1an0vsABZLE&feature=youtu.beглей тука пресконференцията от Белия Дом хората на Тръмп кво ти пее радиото и стига си ръсил неща дет и хал хабер си немаш бе бохо .... Бизнеса щел да бъде "ударен"... Нали треа си продават стоките бе пумпал е на кой ш ги продават кат хората немат пари и нема с кво да ги купат е от де ше вземат пари, ми кат бачкат у собствените им американски фирми, къде да бачкат у българските ли ?!? Да именно, че завалиите немат и 400 долара кат нас с по 500 стин леа щот нема работа и производство ... Е са Тръмпа ше ги "закопае" кат им даде работа за да бачкат хората не да висат на цоциал .. Че то така са станали Империя тея, как мислиш са станали велики ве кат стоят кат нас пред ТВто и си барат меча със шоуто на Славчо и си затварят фабриките ли ве ?!? ..... :)) .... мале колко си спрел не е истина .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Джапанките, обувките и тениските които реално имат нищожно влияние върху разходите, които прави един американец както и върху общата инфлация. Дори и цените не телевизорите, компютрите, телефоните и колите имат много малко влияние върху общата задлъжнялост на средния американец. Но скъпото здравеопазване и свръх-скъпите имоти и недостъпното образование обаче са огромно бреме, което формира над 80% от дълговете. И сега планът на Тръмп е насочен към тях, защото ще се съгласиш, че няма значение дали iPhone струва 600 или 900$, но има огромно значение дали плащаш по 600 или 900$ на месец здравна-осигуровка. Няма значение дали чифт обувки струва 50$ или 150$, а дали вноската по кредита ти е 1500$ на месец или 2500$ на месец. Тези пробити глобалистни аргументи сме чували от стотици професионални лъжци досега мисля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Ако си спомним 50-те или 60-те години на миналият век ще видим, че тогава американската икономика беше доста затворена. Там караха едни огромни Крайслери, Фордове и Шевита и японска или европейска кола беше напълно невъзможно да се продаде там. Това беше точно времето на следвоенния бум и американската икономика беше на върха си. Когато дойде петролната криза през 70 започнаха да карат и тойоти, ама не защото много им се радваха, а защото бяха принудени да го направят. След като започна масовият внос на автомобили от Япония, колкото и качествени и евтини да бяха това не подобри много икономиката. Особено автомобилостроенето започна много силно да запада. Процес, който продължава и до днес. Не случайно днес Детройт се намира в така наречения "ръждив пояс". На някои затварянето на икономиката може и да не им изглежда добре, но според мен вариантът "разграден двор" е по-лош
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 7 години
29 години*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 16
needtoknowmore
преди 7 години
С няколко протекционалистически акта направо ще ги върне в 1-ви клас ... как ще ги направи велики не знам, ако не цели велики клошари ... те завалиите нямат 400 долара да покрият непридвидим разход, той ще им оскапи вносът ... най-малоумното е, че тук ще бъде ударен и бизнесът защото голяма част от входящите материали идват пак от вън - пита се от къде ще дойде тази заетост? Като нищо Икономист от преди 29 ще се окажат прави за 2018-та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
honaniga
преди 7 години
Нещо подобно трябваше да направи и нашият. Да оповести например, че ще работи за преразглеждане договореносъите с ЕС. Не лъжа , че има мегдан за някои промени. По-подходящ момент няма да дойде.Само че той с тези топчета и трите каки около него, а и нали стана президент да натрие носа на Ненчев и Борисов. До там ни се разпрострират хоризонта.Тръм ще ревизира всички обществени поръчки и договорености и ще се спазари за нови изгодни за Щатите. От тук 5%, от там 10 и ето ти бюджета вързан. Сега ще наскачат политиците, ама май от малък не е много впечатлителен. Е разбира се изключения са жените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 6
Tutankhamon
преди 7 години
"Ходът на Тръмп е част от серия изпълнителни заповеди, планирани за понеделник, който да променят търговската политика на САЩ. " ""Който" е от мъжки род. "заповедИ" са в ЖЕНСКИ род.Моите уважения, ама редакторите тук /ако изобщо има такива/ са под ВСЯКА критика.Иначе, БРАВО НА ТРЪМП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Tyrista
преди 7 години
we are most likely about to see the unseen
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 20
lyusien
преди 7 години
И какво от това Много скоро ще се увеличат цените на джапанките тениските обувките и хиляди други джунджурии които влизат от Азия Китаиците ще започнат да купуват по вече самолети от Ейрбъс и по малко от Бойнг Инфлацията в С А Щ ще нарастне и ФЕД ще бъде принуден да увеличава лихвите Какво ще направи още Тръмп Ще затвори Америка към другия свят Към Мексико с реална стена а към останалия свят с търговски мита Не мога да си представя че на американците ще им хареса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
абе то нека производството да се прибере у Сашш ората да имат там бачкане па нека ги "закопае" ...... :)) при нас всичко затвориха щото настана "изведнъж свобода" и ората кат немат бачкане се разбегаха то тва и слепите го видеха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още