IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп издаде заповед за изтегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство

Така новият президент изпълни обещанието си от предизборната кампания

19:16 | 23.01.17 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник изпълнителна заповед за изтеглянето на САЩ от Транстихоокеанското партньорство за свободна търговия (TPP), съобщава ВВС.

Споразумението, което стоеше в основата на политиката на вече бившия президент Барак Обама за пренасочване на фокуса към Азия, беше подписано от 12 държави и покрива 40% от световната икономика.

Ходът на Тръмп е част от серия изпълнителни заповеди, планирани за понеделник, които да променят търговската политика на САЩ.

По време на кампанията си Тръмп обеща да изтегли САЩ от TPP. Той разкритикува договорката като „потенциално бедствие за страната“, тъй като според него тя вреди на промишлеността в САЩ.

Макар че договорката не беше още одобрена от Конгреса, решението в самото начало на мандата на новата администрация е сигнал, че Тръмп планира да осъществи намеренията си и да предприеме по-агресивен подход към международните конкуренти на САЩ, коментира New York Times.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 1
honaniga
преди 7 години
Съгласен съм, но как ще разпределяме парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Проф. Ричард Улф добре обяснява и анализира последствията, които ще имат икономическите мерки, предлагани от новия американски президент Доналд Тръмп - http://***.dokumentalni.com/?p=4398Лихвите не може да се вдигнат защото при 19 трлн. държ.дълг 1% повече лихва означава 190 млрд. от бюджета за лихви но тъй като ще намаляват данъците незнам от къде ще дойдат тези пари и т.н. проф.Улф го обяснява тоест няма полезен ход защото става въпрос за системна криза и трябва нова ''система''(ресурсно базирана и планирана екологична икономика),и съм обяснил подробно https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 5
ratten
преди 7 години
ауууу, чувам вой на гладни *** в нощта!нема центи...мъкааааа, мъка голяма...пак ще се разписват на борсата...пак ще карат очуканото тико такси....аууу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 14
needtoknowmore
преди 7 години
Смешна работа, комунист като теб да дава икономически определяния - хайде ще ти го кажа просто, че да разбереш - факторите на производство са труд, земя и капитал! След като реши да удари евтиният си внос това ще оскъпи входящият суровинен и не само такъв капитал, при равни други условия бизнесите или ще трябва да съкращават хора или да намаляват заплати но 30-та година благодарение на синдикатите 1-вото става трудно, а второто невъзможно stick wages да си чувал - та в този ред на мисли, ако падне регулацията на *** синдикаторни глупости то тази работа, за която бленуваш, ще се калкулира с много по-ниска ставка - принципно това противоречи на неговата догма, но се иска акъл да мислиш малко повече напред - като цяло това е само прелюдия спрямо това, което Тръмп готви на Китай така че ще стане шоу и ще видим в 21 век дали можеш да станеш колос на протекционализма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
we are most likely about to see the unseen ------------hike rise?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 9
mathematician
преди 7 години
Посмали ли ги малко тези 90 милиона. Тя цялата държава е под 350 милиона барабар с нелегалните, дето също не се водят никъде на отчет.Иначе, да в прав си за методологията, че особено в САЩ не е от най-коректната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Това последното твърдение за безработицата е технически вярно, но около 90 млн. трудоспособни американци не се водят нито безработни, нито заети нито пенсионирани. Реалната безработица в САЩ е най-малко 20% или дори 40% сред младите, та нали заради това Тръмп спечели изборите. САЩ са затънали в рекордна безработица невиждана в историята на страната, но благодарение на статистически трикове истината е добре прикрита. Нормалното темпо на растеж на икономиката е 5% на година, а виждаме жалките 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
mathematician
преди 7 години
Така е. Обама беше почнал да ръчка образованието и беше казал нещо от сорта на "better paid *** go to better educated people".Ще видим какво ще сте случи след 4 години. В момента безработицата в САЩ е на рекордно ниски нива от 4.7%. И отделно трябва да създава по-добре платени работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
На мен ми е изключително забавно, когато едни и същи хора говорят за инфлацията, като за нещо изключително важно и страшно необходимо за да имало икономически растеж, но като стане дума за повишаване на цените същите тези хора ревват в един глас колко лошо било това. На моменти чак започвам да се питам дали тези хора наистина не знаят, че инфлацията се измерва точно с повишаването на цените?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
panther
преди 7 години
Всъщност имотите в САЩ са доста достъпни, сравнени с другите развити страни. Като се има предвид че вариациите са големи наистина, все пак страната е огромна. От Лонг Айлънд до Детроит, разликата в достъпността е в дестеки пъти. Но политиката по отношение на образованието и здравеопазването наистина съсипват американската средна класа + загъбените работни места заради глобализацията. А печалбите от глобализацията са основно за олигархията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още