IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е обстрелвала цели в Сирия с крилати ракети

Четири военни кораба, разположени в Каспийско море, са поразили 11 цели на "Ислямска държава", съобщи руският военен министър

18:10 | 07.10.15 г. 45
<p>
	Президентът и военният министър на Русия Владимир Путин (вляво) и Сергей Шойгу (вдясно) се срещнаха днес. Шойгу е информирал Путин за атаката с крилати ракети от Каспийско море.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът и военният министър на Русия Владимир Путин (вляво) и Сергей Шойгу (вдясно) се срещнаха днес. Шойгу е информирал Путин за атаката с крилати ракети от Каспийско море. Снимка: Ройтерс

Русия обяви, че е обстрелвала с ракети цели на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщава ВВС.

Поразени са 11 цели на радикалната организация без цивилни жертви, обясни министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Четири руски военни кораба, разположени в Каспийско море, са изстреляли 26 крилати ракети, допълни Шойгу. От началото на въздушната операция в Сирия са поразени 112 цели, информира още той.

Междувременно сирийското правителство обяви, че сухопътните сили на президента Башар Асад са предприели атака под прикритието на руските бойни самолети. Сирийската обсерватория за човешките права съобщава за най-интензивните боеве от месеци насам в провинциите Хама и Идлиб. Сблъсъците последваха вълната от руски въздушни атаки в същите райони.

Това е и първата координирана руско-сирийска кампания по земя и въздух, откакто Москва обяви, че започва въздушната си операция в близкоизточната държава.

Кремъл твърди, че се цели във „всички терористи“ на територията на Сирия, въпреки че противниците на руския президент Владимир Путин изнесоха информация, че повечето от атаките са ударили цивилни в контролирани от опозицията на Башар Асад региони.

Решението на Русия да атакува цели на „Ислямска държава“ в Сирия от кораби, разположени в Каспийско море, представлява нов неочакван обрат на нарастващата намеса на Москва в конфликта в Близкия изток.

Още не е ясно защо са избрани точно такива оръжия, тъй като крилатите ракети трябва да прелетят над територията на Иран и Ирак, за да достигнат до Сирия, отбелязва медията. Те обаче са любимото оръжие на САЩ при операции в чужбина, затова и може да има елемент на демонстрация, че Русия разполага с пълния военен арсенал на всяка друга "суперсила".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 8 години
Още малко ще кажете, че съм писал как филма е анимация! Не, но вашите храбри руси подвиха опашка. Започнаха да тръбят как "умерената" опозиция трябва да се обедини с Асад срещу ИД. Защо трябваше да нагазят в пясъците, за да разберат, че Башар няма армия. Аз отдавна питам каква войска може да има 16% от населението? Никаква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
+++ руПли , Стовенчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 26 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Батка, те там в рубли ги мерят. Определено е по-евтино от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 19 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
И то с халосни заряди , нъл тъй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 21 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Проведоха тестове в реални бойни условия на крилатите си ракети с морско базиране, браво на тях. Казват, че нищо не може да прелети над региона без да могат да го засекат и свалят. Голям шамар за америте. Ще чакаме развръзката, да видим задокеанските братя имат ли тпки или само усти :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
Защо трябва да са влезли от някъде;) Корабите са си от Каспийския флот. Строят се в Татарстан (Вожка България) в корабостроителница на Волга. Само един от съдовете участвали в атаката ( ракетен кораб Дагестан) даже се води кораб.Другите са ракетни лодки. По западните класификации Дагестан е малък ракетоносец, с водоизместимост 1500-1900 тона ( празен-пълен). За сравнение малкия клас американски ракетоносци т.н destroyers са с водоизместимост 9500+ тона. Т.н cruisers са по големи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 8 години
Това е само демонстрация, Всеки пуск на крилата ракета струва на САЩ над милион долара. При руснаците не вярвам да е по-евтино. Най много да се повтори още веднъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
..затова руснаците си пазят границите с по-мощно оръжие и корабът с "томахавките" се втурна към Румъния бързо,борзо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 0
Xman1
преди 8 години
Защо трябва да влизат от някъде другаде?!? Русия си има Каспийски флот. https://en.wikipedia.org/wiki/Caspian_Flotilla
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Е вече няма да е гьол , ами там ше е плаващата база за корекции из арабския свят...за изрязване на тумори от дистанция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още