IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските компании се завръщат на иранския пазар

С вдигането на санкциите руският бизнес се насочва най-вече към петролната и газовата индустрия на Иран

12:07 | 09.02.16 г. 56
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Както повечето играчи в петролната индустрия, руската "Трубная металлургическая компания" (TMK) е засегната от ниските цени на енергията. Заради петрола, който поевтиня под 29 долара за барел, ТМК изтегля бизнеса си от САЩ и от други места.

ТМК обаче претендира, че има предимство на сравнително неразработен пазар – Иран, страна с топли политически отношения с Москва, която притежава десетки милиарди долари в току-що размразени сметки, готови да бъдат вложени в петролна инфраструктура. По време на Съветския съюз ТМК е била основен доставчик на тръби за Иран.

Руските компании все повече се засилват, за да заемат позиции обратно в Иран, коментира New York Times.

"Сухой" иска да продава самолетите си Superjet на гладния транспортен пазар. "АвтоВАЗ" е стартирала разговори за отварянето на завод за сглобяване на автомобили "Лада" в Иран.

Петролните и газови гиганти "Газпром" и "Лукойл" обмислят инвестиции в проект за втечнен природен газ в Персийския залив и в петролни полета. Eurasia Drilling Company, компания за разработване на петролни находища, и "Татнефт", руска петролна компания, базирана в Татарстан, също имат доста добри перспективи за бизнес с Иран.

След подписването на ядрената сделка с Иран администрацията на американския президент Барак Обама тръби за нейните ползи за неразпространението на ядрени оръжия и глобалната сигурност. Но администрацията говори много по-малко за ползите за бизнеса.

Причината е, че САЩ все още внимателно наблюдават Иран.

Съгласно сделката властите в Техеран се съгласиха да отворят ядрената си програма за инспекции и да прехвърлят обогатения си уран на Русия в замяна на вдигане на международните санкции. САЩ обаче все още имат санкции срещу страната заради подкрепата ѝ на тероризма и нарушаването на човешките права.

Тези санкции забраняват повечето търговски отношения с Иран, така че американските компании нямат право да сключват договори с петролната и газовата индустрия на страната. САЩ разрешават търговия само с персийски килими и търговски самолети.

Европейските компании са по-добре позиционирани, като по-голямата част от региона се опитва да развие дипломатическите си връзки с Иран.

Русия обаче има предимство. От дълго време тя отдава дипломатическа подкрепа на Иран и има дълбоко внедрени военни връзки.

След ядрената сделка руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че страната му е започнала да доставя системи с противовъздушни ракети S-300 на Иран. „Този договор сега се изпълнява и изплаща“, каза Рогозин.

Той отбелязва, че сделките между Русия и Иран не са само във военната сфера. Доставките на S-300, добавя той, ще „отворят изцяло пътя за сътрудничество с Ислямска република Иран“.

Подобно на други страни Русия вижда възможност в страна, отдавна пригладняла за капитал.

Икономиката на Иран очаква бърз старт след размразяването на офшорните ѝ активи за 29 млрд. долара. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиката на страната ще се разрасне с 5,5% през 2016 и 2017 г.

Енергийната индустрия е особено атрактивна за международните компании.

Иран притежава вторите най-големи петролни находища в Близкия изток след Саудитска Арабия, а по някои оценки има най-големите находища на конвенционален природен газ в света. Дори преди санкциите да бъдат вдигнати, Иран подписа сделки за износ на газ за Ирак и Пакистан.

В индустрията обаче липсват тръбопроводи за пренос на газ, тъй като компаниите не са инвестирали в сегмента по време на санкциите. Общо Иран може да вложи до 100 млрд. долара, за да възстанови газопроводите си, казват анализатори.

Като производител на подобни тръби руската ТМК твърди, че е в добра позиция да осигури голяма част от този бизнес. Компанията казва, че около 20% от извлечения световен петрол в един момент преминава през нейни тръби.

„Ние правим Бентлитата на тръбите“, казва Владимир Шматович, вицепрезидент по стратегиите в компанията.

Русия обаче все пак е изправена пред известни предизвикателства, докато се подготвя да скочи на иранския пазар.

Предвид ниските цени на петрола и наложените върху страната санкции от Запада вследствие на конфликта в Украйна руската икономика понася жестоки удари, а компаниите изпитват трудности при привличането на финанси. Това може да затрудни компании като "Лукойл" и "Газпром" със свиващи се приходи веднага да възстановят сделките си за производство с Иран.

„Като цяло повечето са все още предпазливи“, казва Илдар Давлецин, петролен и газов анализатор в инвестиционната банка в Москва Renaissance Capital. Предвид ниските цени на петрола бюджетите на руските петролни компании са „под огромен натиск“.

За компании като ТМК обаче Иран ще се превърне в антидот на неволите в индустрията.

По време на СССР заводът на компанията осигурява до 40% от тръбите, използвани в иранската петролна индустрия – както за петролни кладенци, така и за пренос на газ през пустинята.

„Идеята е проста: те вдигат санкциите, ние пращаме тръбите“, казва директорът на завода на ТМК Четвериков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 39 rate down comment 14
tisia
преди 8 години
...грешиш,вие имате проблем.....пораснете или психиатър,избирайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 46 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
Гоше, яж си филето сам! Аз моето отдавна съм си го изял! И съм ял от най-доброто, вервай ми! :)Кисел и заядлив съм, щото не ми харесва накъде едни ***^оти водят света, а и много ме депресира изобилието от т^икви, които даже се радват! Най лошото нещо на този свят е глупостта и лакомията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 37 rate down comment 13
khao
преди 8 години
и що са вегетарианки ... стари белези от годините преди 89-та ли ? че не гледахте ли и вие прасе на село както всички останали "не толкова равни" ... сега кажи че и Волга с огледални номера си карал :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 36 rate down comment 13
khao
преди 8 години
путлериcт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 38 rate down comment 14
khao
преди 8 години
така е партийната идеология е най-висшата храна за правоверния *** :):)и ние проблем нямаме, в Русия имат ... техния проблем коментираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 37 rate down comment 14
tisia
преди 8 години
...какъв ви е проблема,бре хора?...какви мръвки ,какви храни.....животът на една личност,ЛИЧНОСТ не се свързва с тези неща....дано да порастнете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 43 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 8 години
И двете ми щерки не ядат месо от деца, и жена ми... Ние в нашето семейство, изобщо, сме малко над тръпката на правото черво, ако ме четеш правилно. И, както казваше баба ми, Бог да я прости, "кахърна ми е шамията" комунисти ли са или капиталисти! Ние с всички се разбираме, щот си говорим за бачкане и кинти.А ти що не се понапънеш за мазно хамбургерче? Ей го къде е - за 12 часа си там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 39 rate down comment 14
georgi_shum
преди 8 години
Ти затова ли Тоше си пермаментно кисел и заядлив :)) Щот ти липсва мръвката? Да ти пратя кило-две филе Елена ? От най най най сухото?:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 37 rate down comment 13
khao
преди 8 години
иначе на екскурзия да гледат как се прави храна можеш да офертираш ТАЗ травел, като допълнителна атракция за малкото останали руски туристи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 38 rate down comment 14
khao
преди 8 години
и аз съм тук споко, капитаализма ме докара :):) то не е месо за това ти го предлагам, да разбереш как се чувстват другарите в русия дето ги защитаваш, а не както щерките дето рупат мазните капиталистически американски хамбургери :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още