IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Централните банки постилат пътя към социализма

Известният с мечите си пазарни нагласи инвеститор вярва, че политиките им не работят, за да стимулират икономиката

16:43 | 14.03.16 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Марк Фабер.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Марк Фабер. Снимка: архив, Ройтерс

Централните банки по света прилагат стратегии, които ще поставят всички финансови активи в ръцете на правителствата. Това коментира пред CNBC известният с мечите си пазарни нагласи инвеститор Марк Фабер.

Според него в основата си политиките на централните банки монетизират дълга, особено в Япония, където, твърди той, Централната банка на Япония купува всички правителствени облигации, които Министерството на финансите емитира.

Той очаква покупките на активи от глобалните централни банки само да се увеличават, въпреки че вярва, че тези политики не работят, за да стимулират икономиката.

„Централните банки не са заинтересовани от това, което работи, а се интересуват от собствения си престиж. А те са навлезе толкова дълбоко, че (това, което правят – бел. ред.) не сработва. Те ще увеличат лекарството“, заявява авторът на „The Gloom, Boom & Doom Report“.

„В края на краищата те ще купят всички държавни облигации, всички корпоративни облигации и всички акции в обращение. След като имотният пазар тръгне надолу, те ще купят всички жилища, а после правителството ще притежава всичко“, продължава Фабер.

Той е категоричен, че това е пътят към социализма.

„Представям си ситуация, при която накрая правителството притежава всички корпорации, всички държавни облигации, с което се връщаме към социализма, към плановата икономика“, казва популярният инвеститор.

Фабер очаква програмите на ЯЦБ, Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ да бъдат удължени.

„Според мен правителствата, със своите агенти във Фед и другите централни банки и в министерствата на финансите, ще направят всичко възможно, или поне да не допуснат цените на активите да падат“, продължава Фабер.

„Ако фондовият пазар тръгне надолу, убеден съм, всички централни банки ще купуват акции. Всички“, добавя той, пояснявайки, че това не е прецедент, давайки за пример покупките на акции в Хонконг по време на Азиатската финансова криза в края на 90-те години на ХХ век.

Той също така приветства кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Като цяло те мразят Тръмп, защото не е вътрешен човек на партията“, коментира в тази връзка Фабер. „Той внася малко свеж въздух в целия процес.“

Според инвеститора Тръмп разполага с „голяма симпатия“ да бъде кандидат на републиканците.

„Бих гласувал за него по простата причина, че смята, че той е единственият, който може да надвие Хилъри Клинтън, и бих направи всичко, ако бях американец, да не допусна Хилъри Клинтън да стане президент“, споделя Фабер.

Още по темата вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 5 rate down comment 0
citizen_bg
преди 8 години
"Според чл. 1 от тогавашната конституция партията беше едно цяло с държавата! Партията ръководи държавата, която е собственик на средствата за производство, а партията е на Народа! На кого е държавата?" Абе, важното е ти да си вярваш. :) Имах навремето една преподавателка по философия, "Де юре - де факто" я бяхме кръстили. Познай защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Е какво й се отменя на социалната държава? Кой плаща на милионите скакалци, които всяка година налитат Германия, Франция, Швеция, Дания и да не ги изреждам.... Ти знаеш ли къде и от какво преживяват десетки хиляди български хъх^реци, които понамаляха по нашите земи напоследък?На сума ти европейски държави, барабар и на нашата, в сонституциите им е записано, че са социални! Друг въпрос, дали правиш разлика от социална до социалистическа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Ама пак говориш глупости бе, момче! Според чл. 1 от тогавашната конституция партията беше едно цяло с държавата! Партията ръководи държавата, която е собственик на средствата за производство, а партията е на Народа! На кого е държавата? Според простото тройно правило на кого са заводите? На партията, на държавата или на народа?Ти пък си пък последният, който може да ми припомня кое как е било, щото мен 10-ти ноември ме завари на 32 години в качеството ми на ръководител на някакво производство! Ти на колко беше? Тези decommunедиквоси си ги чети сам! На мене нема нужда разни тикви да ми разказват приказки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 8 години
Социалната държава е само една от възможностите, но май за момента се отменя. Още един линк, ако то се четат и други мнения: Европейската периферия като политическа лаборатория (Рикардо Кампос) - http://***.lifeaftercapitalism.info/analyses/348-evropeiskata-periferiq-kato-politicheska-laboratoriq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Другият вариант е обратен завой и връщане към капитализма от 19-ти век - държавата издържа външно министерство, армия, полиция, данъчни, съд и пощи, а всеки си се оправя с живота кой както успее. Ама имало много гладни, па немали пари за доктори, па не ходели на училище, па епидемии, па робски труд... айде сега лиготии... хахаха! Хууу, ама колко германци, французи и италианци са готови кротко да се върнат там? Това може да стане само след страшен катаклизъм в Европа и САЩ! Всъщност, всички социални придобивки са отстъпки и компромиси, които капитализмът е правил през годините, за да отложи и предотврати социалистическата революция.И сега, понеже няма много място за отстъпки, май точно едрите капиталисти ще направят тиха смяна на системата, за да контролират процеса, а не да бъдат прегазени от събитията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
citizen_bg
преди 8 години
Преди 10.11.89 г. в България (почти) всички средства за производство на стоки и услуги бяха обществена (държавна) собственост, затова беше чист 100%-ов социализъм!!!Логиката е, че не е важно кой се води за собственик на хартия щом друг управлява собствеността както намери за добре без да те пита. Тогава управлява само партията и де факто тя е собственика. Ако си позабравил какво е било тогава, ето ти един линк за ония времена с реч на Пешо танкиста пред партиен пленум: http://***.decommunization.org/Articles/Hristov7.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Хубаво напомни ,че ФЕД не е държавна банка и аз го написах заобиколно в коментар 15 С корпоратокрация - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519 и банкокрация няма да стане - http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126но в крайна сметка когато частните банки изкупят всичко просто може да се национализират и тъй като това е грубо си има прогресивно облагане и таван на доходите и т.н. мерки като данък лукс и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Нещо не те схванах с моята/твоята собственост, ама може да ми е от ЕГН-то... ;)Колкото до социализма, той е неизбежен, защото в развитите западни държави вече е налице огромен дисбаланс между приходите от данъци и разходите по издръжка на държавните органи и неизбежните социални дейности. Те сега се покриват с дълг. Ще расте пропастта между социалните очаквания на обществото и делът на частния бизнес в тяхното удовлетворяване. Държавата ще има все повече социални разходи, които ще покрива с нарастващи борчове, но това не може да е вечно. Увеличаването на данъците ще гони частния бизнес и ефектът ще е обратен. Единственият начин за решаване на проблема е държавата да се превърне в главен преразпределител - да получава всички приходи от икономическата дейност и да се разплаща по съответните пера. За целта държавата трябва да стане собственик на средствата за производство на стоки и услуги и основен работодател. Тогава ще може да контролира и балансира финансовите параметри на бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 8 години
Мави, що не дадеш да разполагам с твоята собственост, ако е както казваш? Тя пак ще си е 100% твоя. :))А колкото до темата, корпорациите да не са я докарали до "социализъм" още преди банките да почнат да купуват, щом са стигнали до неизплащаем дълг? Или малкото държателите на кеша създаващи ликвидната криза са недоволни, че нагушването за без пари на фондовия пазар се отлага? И какво общо има правителството? ФЕД правителствена ли е, или дава заеми на правителството срещу лихва? Активите в крайна сметка при кого ще отидат? Този бъдещ "социализъм" държавен ли ще е, или банков? Експреса пътува не към социализма, а към феодализма и робовладелството дето го кръщаваш "социализъм".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Аз също споделям мнението на Фабер, че най-развитите западни държави пътуват с експреса към социализъм. Даже смея да припомня, че съм споделял тук свои такива прогнози много преди Фабер, за което съм бил наричан как ли не от двуизмерните тукашни капиталета.И сегашната ми реакция не беше срещу тезата на гусин Фабер, а срещу недоклатените ви импровизации на тема "социализъм"... А иначе социализмът е неизбежен - в това съм дълбоко убеден, без значение как ще го коментираш! И в потвърждение на тезата ми, все повече ще чувате това от устите на хора, подобни на чичо ви Марк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още