IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Централните банки постилат пътя към социализма

Известният с мечите си пазарни нагласи инвеститор вярва, че политиките им не работят, за да стимулират икономиката

16:43 | 14.03.16 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Марк Фабер.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Марк Фабер. Снимка: архив, Ройтерс

Централните банки по света прилагат стратегии, които ще поставят всички финансови активи в ръцете на правителствата. Това коментира пред CNBC известният с мечите си пазарни нагласи инвеститор Марк Фабер.

Според него в основата си политиките на централните банки монетизират дълга, особено в Япония, където, твърди той, Централната банка на Япония купува всички правителствени облигации, които Министерството на финансите емитира.

Той очаква покупките на активи от глобалните централни банки само да се увеличават, въпреки че вярва, че тези политики не работят, за да стимулират икономиката.

„Централните банки не са заинтересовани от това, което работи, а се интересуват от собствения си престиж. А те са навлезе толкова дълбоко, че (това, което правят – бел. ред.) не сработва. Те ще увеличат лекарството“, заявява авторът на „The Gloom, Boom & Doom Report“.

„В края на краищата те ще купят всички държавни облигации, всички корпоративни облигации и всички акции в обращение. След като имотният пазар тръгне надолу, те ще купят всички жилища, а после правителството ще притежава всичко“, продължава Фабер.

Той е категоричен, че това е пътят към социализма.

„Представям си ситуация, при която накрая правителството притежава всички корпорации, всички държавни облигации, с което се връщаме към социализма, към плановата икономика“, казва популярният инвеститор.

Фабер очаква програмите на ЯЦБ, Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ да бъдат удължени.

„Според мен правителствата, със своите агенти във Фед и другите централни банки и в министерствата на финансите, ще направят всичко възможно, или поне да не допуснат цените на активите да падат“, продължава Фабер.

„Ако фондовият пазар тръгне надолу, убеден съм, всички централни банки ще купуват акции. Всички“, добавя той, пояснявайки, че това не е прецедент, давайки за пример покупките на акции в Хонконг по време на Азиатската финансова криза в края на 90-те години на ХХ век.

Той също така приветства кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Като цяло те мразят Тръмп, защото не е вътрешен човек на партията“, коментира в тази връзка Фабер. „Той внася малко свеж въздух в целия процес.“

Според инвеститора Тръмп разполага с „голяма симпатия“ да бъде кандидат на републиканците.

„Бих гласувал за него по простата причина, че смята, че той е единственият, който може да надвие Хилъри Клинтън, и бих направи всичко, ако бях американец, да не допусна Хилъри Клинтън да стане президент“, споделя Фабер.

Още по темата вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 1
fri
преди 8 години
надявам се Тръмп да стане президент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Мави, темата на статията е за мнението на Фабер, че съвременният каптализъм се е устремил към това, което пише в книгите, че трябва да е социализъм.И ако той е прав дори отчасти, то всички ние тук в този капиталстически форум сме се устремили към него или по-точно са ни устремили към него.Аз лично споделям мнението на Фабер. Но той може и да греши. Може това към което сме се устремили да е нещо, на което още не му знаем името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Никъде не съм виждал толкова много да се пише за социализма, колкото в този капиталистически форум! И никъде толкова тъ^потии не съм прочел на тема "социализъм"! Па земете и прочетете малко сериозна научна литература по темата, не се учете от полюциите на дрискачите в нета!Социализмът, младеж, е обществено-икономически строй, при който средствата за производство са на обществото (society, социума)!!! Затова се нарича "социализъм" (sicialism)! Не се ръгайте тука с лакти да дри^щите врели-некипели и да се излагате като кифли! Партокрация, мартокрация, тъпокрация... Преди 10.11.89 г. в България (почти) всички средства за производство на стоки и услуги бяха обществена (държавна) собственост, затова беше чист 100%-ов социализъм!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
И аз съм съгласен с тебе. Говорим за "социализъм". Аз затова използвах понятието Реален Социализъм имайки предвид какво общество реално бяхме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
citizen_bg
преди 8 години
Сложи едни кавички на социализма и съм съгласен с теб. Тогава е имало партокрация, непотизъм, автокрация, но не и социализъм. Въпрос на терминология, както е със сегашната "демокрация" дето се покрива напълно със "социализма" за който говориш.Затова са ти толкова еднакви. Лошото на "социализма" само е, че не могат да крадат неограничено законно , та затова спретнаха една "демократична" превратизация и вече са капиталисти и неконтролирани либерасти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Отдавна ми се върти във главата това как банкстерите изкупуват акции на печаливши фирми с цел да обхванат всичко - хитро е планирано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Отдавна ми се върти главата това как банкстерите изкупуват акции на печаливши и т.н. с цел да обхванат всичко - хитро всичко е планирано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за организирани действия като се започне с премахването на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933г. до направата на твърде големи за да не може да фалират и т.н. балони Проф.Керъл Куигли, ментор на Бил Клинтън в университета Джорджтаун го пише в книгата си Tragedy and Hope от 1964г. - Силите на финансовия капитализъм имаха още една грандиозна цел, да създадат истинска световна система за финансов контрол, държана в частни ръце, способна да доминира политическата система на всяка страна и икономиката на света като цяло.Е малко се по-объркаха някои неща и т.н. А колкото до планирането е неизбежно в смисъл съобразно изчерпаемите енерг.ресурси и глобалното затопляне ,и заради финансите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Нещо се обърка. Говоря за коментар 10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Това, което казваш в този е вярно, но това е в Пост Реалния Социализъм.В реалния социализъм си имаше член 1-ви от Конституцията. За това говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още