IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Централните банки постилат пътя към социализма

Известният с мечите си пазарни нагласи инвеститор вярва, че политиките им не работят, за да стимулират икономиката

16:43 | 14.03.16 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Марк Фабер.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Марк Фабер. Снимка: архив, Ройтерс

Централните банки по света прилагат стратегии, които ще поставят всички финансови активи в ръцете на правителствата. Това коментира пред CNBC известният с мечите си пазарни нагласи инвеститор Марк Фабер.

Според него в основата си политиките на централните банки монетизират дълга, особено в Япония, където, твърди той, Централната банка на Япония купува всички правителствени облигации, които Министерството на финансите емитира.

Той очаква покупките на активи от глобалните централни банки само да се увеличават, въпреки че вярва, че тези политики не работят, за да стимулират икономиката.

„Централните банки не са заинтересовани от това, което работи, а се интересуват от собствения си престиж. А те са навлезе толкова дълбоко, че (това, което правят – бел. ред.) не сработва. Те ще увеличат лекарството“, заявява авторът на „The Gloom, Boom & Doom Report“.

„В края на краищата те ще купят всички държавни облигации, всички корпоративни облигации и всички акции в обращение. След като имотният пазар тръгне надолу, те ще купят всички жилища, а после правителството ще притежава всичко“, продължава Фабер.

Той е категоричен, че това е пътят към социализма.

„Представям си ситуация, при която накрая правителството притежава всички корпорации, всички държавни облигации, с което се връщаме към социализма, към плановата икономика“, казва популярният инвеститор.

Фабер очаква програмите на ЯЦБ, Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ да бъдат удължени.

„Според мен правителствата, със своите агенти във Фед и другите централни банки и в министерствата на финансите, ще направят всичко възможно, или поне да не допуснат цените на активите да падат“, продължава Фабер.

„Ако фондовият пазар тръгне надолу, убеден съм, всички централни банки ще купуват акции. Всички“, добавя той, пояснявайки, че това не е прецедент, давайки за пример покупките на акции в Хонконг по време на Азиатската финансова криза в края на 90-те години на ХХ век.

Той също така приветства кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Като цяло те мразят Тръмп, защото не е вътрешен човек на партията“, коментира в тази връзка Фабер. „Той внася малко свеж въздух в целия процес.“

Според инвеститора Тръмп разполага с „голяма симпатия“ да бъде кандидат на републиканците.

„Бих гласувал за него по простата причина, че смята, че той е единственият, който може да надвие Хилъри Клинтън, и бих направи всичко, ако бях американец, да не допусна Хилъри Клинтън да стане президент“, споделя Фабер.

Още по темата вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Явно и ти не си живял в реален социализъм. Имаше си правителство и дори народно събрание с депутати, Но си имаше и Партия и партийни Другари - ето това бяха неизбрните от никого истински собственици на всичките активи на обществото. Те решаваха какво и как ще се случи, а парламента го гласуваше и правителството изпълняваше. Мое убеждение е (и дано да бъркам), че светът се движи в тази посока и кажи речи е изминало 2/3 от пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"Или...?"..или спира да си изпълнява задълженията по защита на собствеността, като същата бива преразпределяна чрез алтернативни методи - AK47 и т.н..Никой няма да остави "богатите" на спокойствие не АКО, а КОГАТО стане очевидна колосалната измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
А ако намекваш за обсебване на държавни активи и преформатирането им в лични такива, този процес активно се наблюдава в периода на младия български (и не само) капитализъм. Щото малката група хора от времето на Реалния Социализъм, които визираш, осъмнаха на 10.11.1989 г. с по един-два апартамента, с по една вила и с по една лада или мазда, докато разни бивши шофьори, бармани, спортисти и провинциални адвокатчета си лягаха с хавлиените чорапи и вратовръзката с ластик от абитуриентския бал и се събуждаха милионери. Едно невзрачно, никому неизвестно момче на име Камен Михайлов, случайно женен за ученическата си любов, а тя пък по ирония на съдбата станала някаква в една бивша синя управляваща партия, се събуди една сутрин собственик на един доста сериозен актив. Един бивш шофьор Славчо Христов се събуди банкер, а един брезнишки началник-склад придоби БТК... Тааа... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Да да, и един мърмот...Просто ще има кютек. То вече става повече от ясно..И кютека ще е при едни с 18+ трлн. дългове, когато на едни други им светнат лампите, че трябва да спрат да приемат едни хартишки, дето ги печатят от нищото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Написал си семпла, двуизмерна глупост! При всяка форма на обществено-политико-икономическо устройство на обществото, с каквито и да било активи се разпорежда собственикът! Нормално е, когато активите са обственост на държавата, сиреч - на цялото общество, с тях да се разпорежда правителството или друга законна структура, назначена по съответния начин от обществото и представляваща го като орган. Не може да се очаква, че всеки член на обществото ще може да взема пряко участие в оперативното управление на активите. Или...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
Г-н Фабер не е живял в Релния Социализъм, къде една малка група хора се разпореждаха с активите на цялото общество - обявени за държавни, иначе веднага щеше да прозре с острия си ум, че отиваме точно към такъв вид соцализъм, когато една група хора по света ще се разпореждат с му всички активи, каквато и външна форма да се придаде на този факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Проблемът е многостранен - държавата има токсично въздействие върху активите и придобивайки ги поради лошо управление ги скапва и довършва съвсем . Освен това цялото общество влиза в двоен дълг заради финансирането на покупките и то на нереално висока цена заради задържането на пазара . Богатите се отървават от губещите си предприятия на сносна цена и стават още по - богати , а бедните с двоен дълг още по- бедни . Цените на активите които ЦБ не купуват се изравняват със земята .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
SSIW
преди 8 години
Натам вървим ... не ще да тръгва тая икономика и туй-то. Злите езици (в случая неква холандска организация за икономически мониторинг) разпраят, че международната търговия се свила с 14-15% през 2015-а, спрямо 2014-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
marto76
преди 8 години
Не е далеч от истината Фабер! Даже си представих в България как е: Искров - социалист! Защо не? Само дето проспа пирамидата на престъпника Цветан Василев - КТБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Или от държавата се очаква само да плаща загубите на частните корпорации, щот са туу биг то фейл? Рано или късно, който плаща, почва да поръчва музиката, а и да притежава оркестъра... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още