IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес човечеството живее "на кредит" на Земята

Хората потребяват ресурси като за 1,7 планети, България е изконсумирала годишната си "дажба" на 19 юли

08:11 | 02.08.17 г. 34
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

От днес (2 август) човечеството започва да живее "на кредит", тъй като вече е потребило ресурсите, които Земята би могла да регенерира за годината. Това показват данните на международната научноизследователска организация Global Footprint Network.

Денят, в който човечеството усвоява всички ресурси за годината и започва да надпотребява, настъпва все по-рано всяка година, посочва организацията. Това включва обезлесяване, суша, недостиг на прясна вода, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и натрупване на въглероден диоксид в атмосферата.

Организацията публикува и нов калкулатор, в който всеки човек може да измери собствения си екологичен отпечатък и личната му дата, от която започва да живее на кредит. Ако тя е преди 2 август, то това означава, че личното потребление на ресурси е по-високо от средното за света. Ако денят настъпва по-рано от 24 април, личното потребление на ресурси е по-високо и от средното за Германия, а ако е преди 14 март – е по-високо и от средното за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Има и трети вариант, но той е доста екзотичен за момента - колонизация на други планети и разслеване на хората на тях. Ние едва ли ще доживеем да го видим, но след хиляда години може би. Все пак и Мъск и Тръмп се втурнаха към Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Африка все още не е проблем. Най-големите разхищения са в Западна Европа и САЩ, т.е. или населението в тези страни трябва да бъде намалено драстично или голяма част от богатствата и стоките натрупани в тези страни да бъде раздадено на бедните срещу единственото обещание да не увеличават потреблението си от текущите нива. Иначе влизаме във филма на ДиКаприо, където бяснява на едни индийци, които се отопляват, горейки кравешки ***, как не трябва да искат евтин ток от въглища тъй като това щяло да разруши Земята. В същото време ДиКаприо беше издухал стотици тонове керосин, за да се придвижи от САЩ до Индия, за да обяснява колко го е грижа за Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
studioaa
преди 6 години
Проблема с пренаселването на Африка може да се реши по 2 начина - война, болести или комбинация от двете. Африка реално е единственото място в света със силен демографски ръст. Следователно проблема може да се реши като от една страна се забранят всякакви хуманитарни помощи за Африка както и спиране износа на някои лекарства като те изкуствено бъдат поддържани максимално недостъпни. От друга страна трябва да се помага на режими, които са склонни да водят продължителни войни. Третото направление за решение на проблема трябва да е стимулиране на режими, които използват расова омраза като оръжие в Европа и САЩ, така че тези режими да блокират всякакви опити за спиране на сечта в Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Той Сталин ще се окаже най-големия еко-активист. Няма човек, няма проблем :)Citing environmental reasons like climate change, economic equality and the distribution of resources, the open letter urges Prince William and Kate to consider forgoing having a third child in favour of modelling a smaller, sustainable family.http://***.express.co.uk/news/royal/834007/kate-middleton-pregnant-prince-william-princess-charlotte-prince-george-royal-family-newsTHE RISE OF GREEN FASCISM: BIOENGINEERING HUMANS COULD SOLVE CLIMATE CHANGEOnce sufficiently drugged, parents would be less likely to reject notions of human engineering techniques that will be needed to create Humans 2.0. These amended species will be 15 cm shorter than now, hence more energy efficient and less resource-demanding. His study, Human Engineering and Climate Change, is in Ethics, Policy and the Environment.https://***.thegwpf.com/the-rise-of-green-fascism-bioengineering-humans-could-solve-climate-change/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 6 години
.. .да се занимават със истинска работа и да се научат да бъдат незвисими от системата и държавата...... .......Мисля, че не е трудно да се предвиди, какъв ще е ефекта от масово възприемане на такъв модел на съществуване, достатъчно е да се погледнат исторически, литературни или художествени свидетелства за живота на хората от преди три столетия , да речем. Съвременната техносфера е продукт на безпрецедентно и изключително сложно взаимодействие, на огромни групи от хора, организирани в дъъъълга верига на технологично разделение на труда и научно-развойната дейност. Подържането на подобна организационна структура е невъзможно, нито с масово преселение на популацията , да си копа зарзавата на село, нито с оставяне процеса, да бъде движен от някаква фикция като пазарни сили, както всячески се опитват да ни убедят и индоктринират ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Моля, моля....Не така манипулативно.Кои точно хора потребяват - тези в най-развитите страни.Потреблението в бедните нации е направо нищожно в сравнение с богатите и разточителни общества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
studioaa
преди 6 години
Човечеството изобщо не съществува, за да живее то на дебит или кредит. Човечеството е точно толкова реално колкото вълчевството и мечеството. Най-голямата политическа грешка правена в историята беше извършена от европейския съюз и САЩ през 60-те години след като бяха създадени т.н generic версии на вече съществуващите антибиотици и те биват разпространени в Африка и от тогава природата или Земята не може да вземе своето. Това абсурдно престъпно действие води до разрушаване на баланса в природата и нанасяне на непоправими щети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 2
alphaomega
преди 6 години
Такова ще е положението докато не се промени мисленето! Хората от пасивни безмозъчни консуматори ще трябва да се превърнат във активни участници във екосистемата. А и от мрънкане и много философстване полза няма! Трябват действия. Ако всеки човек на планетата засади поне по едно дърво всяка година може и да решим проблема със обезлесяването за 20-30 години.Ако всяко семейство започне да си обработва парче земя и да си отглежда зеленчуци и плодове където сезона позволява, тогава може и да се реши проблема със глада, замърсяването, вредните храни, и т.н. А ако хората излязат от градовете и се върнат да живеят на село.........да се занимават със истинска работа и да се научат да бъдат незвисими от системата и държавата...... чудеса могат да се случат имайки предвид с какви технологии разполагаме днес. Днес живота на село може да бъде много добър. По добър от този в града. Ама си трябва и работа и желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
да видиме ние са кое е по-важно .... смръддливите им Епъли и Мъск с еврейчето и техните кретеннясали изкуствени интелекти или реалните ресурси на континентите ?!? Останалите треа ги оттебат Сашовците и да ги остаат да си ядат Фейсбокклука и Гогала барабар с виртуалната им измишльотина да ги ебба в майкката утреппана ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
А по тая статия Сашш за изразходили дажбата си за 10 века напред ше ги ебба в пропаднацците доллни. Нема и 1% от населението на земята консумират 40% от ресурсите и деебба и уррродите доллни *** и изтребват останалото население за да може те да плюскат ама ше им приседне некой ден как на останалите Империи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още