IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес човечеството живее "на кредит" на Земята

Хората потребяват ресурси като за 1,7 планети, България е изконсумирала годишната си "дажба" на 19 юли

08:11 | 02.08.17 г. 34
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

От днес (2 август) човечеството започва да живее "на кредит", тъй като вече е потребило ресурсите, които Земята би могла да регенерира за годината. Това показват данните на международната научноизследователска организация Global Footprint Network.

Денят, в който човечеството усвоява всички ресурси за годината и започва да надпотребява, настъпва все по-рано всяка година, посочва организацията. Това включва обезлесяване, суша, недостиг на прясна вода, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и натрупване на въглероден диоксид в атмосферата.

Организацията публикува и нов калкулатор, в който всеки човек може да измери собствения си екологичен отпечатък и личната му дата, от която започва да живее на кредит. Ако тя е преди 2 август, то това означава, че личното потребление на ресурси е по-високо от средното за света. Ако денят настъпва по-рано от 24 април, личното потребление на ресурси е по-високо и от средното за Германия, а ако е преди 14 март – е по-високо и от средното за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
Истината е, че Земята е неодушевен предмет. Тя няма сърце, живот. Тя няма мозък. Не можеш да живееш на кредит на Земята. Земята не може да умре!-------------------------------------------------------------------------------мммм не баш, Земята си е живо същество само дет е висше такова, ако беше неодушевен предмет как викаш ти, то нямаше да ражда нищо дет да е живо т.е. ние нямаше да съществуваме изобще. Дори и камъните са живи същества колко и невероятно да ти се струва ..... Но тва, че ние човеците си мислим, че сме фанали Господ за шлифера и сме над нея си е наш проблем не на Земята за нея некви си 100К години еволюция нищо не са, ако и пречим ше ни премахне и точка. Разбира се, че и Земята може да умре ако изстине ядрото т.е. енергията която дава живот на све що мърда на повърхността то всичко заминава аламинут.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 13
LuckyYou
преди 6 години
Истината е, че Земята е неодушевен предмет. Тя няма сърце, живот. Тя няма мозък. Не можеш да живееш на кредит на Земята. Земята не може да умре! Тя просто не е жива, за да умира! Разберете го, единствените, които биха пострадали, това са хората като животински вид! Няма кредит на Земята, Земята сама по себе си не произвежда нищо! Тя няма да умре ако атмосферата и е отровена, хората ще умрат! Унищожаването на природата не пречи на Земята, нея я има милиони години преди хората и ще я има милиони години след изчезването им като животински вид! Стига глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 5
pinoccio
преди 6 години
И кой е виновен - хората ли? Че елитите пробутват на хората стоки с проектирано, най вече дълбоко лимитирано, присъствие във времето. Навремето хладилникът ни изкара 35 години и накрая още работеше, но излязоха тия, дето правят газирана вода и Мохито през интернет и го пенсионирахме на вилата. Телевизорът ни "Опера" също работи, но няма HDMI вход и не можем да следим видеонаблюдението, когато бай Мангауу минава да реже оградата за скрап. Москвичът ни и днес дърпа по нанагорнището по-здраво и от Боян Петров,но по тоя магистрали, дето ги опънаха, взима пътя до морето за цял един ден. Направиха живота невъзможен, ако не искаш да живееш съобразно новите парадигми. Преди носната кърпа стоеше в джоба и не излизаше оттам, докато не се одърви от употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Хах и тук, който има повече кредити живее по-добре на гърба на останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още