IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес човечеството живее "на кредит" на Земята

Хората потребяват ресурси като за 1,7 планети, България е изконсумирала годишната си "дажба" на 19 юли

08:11 | 02.08.17 г. 34
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

От днес (2 август) човечеството започва да живее "на кредит", тъй като вече е потребило ресурсите, които Земята би могла да регенерира за годината. Това показват данните на международната научноизследователска организация Global Footprint Network.

Денят, в който човечеството усвоява всички ресурси за годината и започва да надпотребява, настъпва все по-рано всяка година, посочва организацията. Това включва обезлесяване, суша, недостиг на прясна вода, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и натрупване на въглероден диоксид в атмосферата.

Организацията публикува и нов калкулатор, в който всеки човек може да измери собствения си екологичен отпечатък и личната му дата, от която започва да живее на кредит. Ако тя е преди 2 август, то това означава, че личното потребление на ресурси е по-високо от средното за света. Ако денят настъпва по-рано от 24 април, личното потребление на ресурси е по-високо и от средното за Германия, а ако е преди 14 март – е по-високо и от средното за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Не ти ли е хрумвало, че всъщност западното общество пречи малко повече отколкото трябва на африканците? Например, защо ходим в Сиера Леоне да им купуваме диамантите, стимулирайки правителства, които избиват собствения си народ? Защо в Конго пращаме деца и възрастни, да копаят кобалта, който се използва за производство на литиево-йонни батерии, стимулирайки правителства, които избиват и осакатяват собствения си народ? Доста такива въпроси съществуват. Защо не си копаем необходимите ресурси в нашите собствени държави и да си се тровим сами.Между другото легионерът е добро сравнение. Едно от най-смъртоносните оръжия в миналото, използвано главно за убийства и завземане на чужди територии. Не сме мръднали май много от тогава. И в момента огромно количество от земните ресурси се прахосва за въоръжение, както и едно време за римските легионери :) И все пак Римската империя се е разпаднала, въпреки огромните ресурси пиляни за армия. Климатът не е пречка за африканците, ние сме пречката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Африка се размножава, защото живее и консумира природосъобразно, а западната цивилизация е с отрицателен прираст, защото НЕ живее и НЕ консумира природосъобразно. ... Земята е един жив и при това разрастващ се като обем и сложност организъм, в който ние сме само малки градивни някакви си негови частици. ... Писмото на Вожда Сиатъл до президента Франклин Пиърсhttps://***.yoga108.info/veliki-uchiteli-lichnosti/pismoto-na-vozhda
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Мдъ, сравнението е доста добро, но държа да подчертая, че ударението пада върху римския легионер:)Няма спор, че нашата "цивилизована" намеса е донесла много повече вреди на африканците, от колкото ползи. Но ние продължаваме да им вредим, опитвайки се да им наложим нашия начин на живот, забравяйки да отчетем, че въпреки техните природни богатства, тяхното съществуване на първо място зависи от факторите на околната среда.Макар и отричан Малтус, за Африка той е прав. Населението там действително нараства в геометрична прогресия, а ресурсите за изхранването им - в аритметична. И никакви технологии и технически прогрес не могат да решат този проблем. Затова потокът от бежанци към Европа ще се увеличава. А това е проблем /според мен/.Колкото до последното ми изречение :) климатиците и климатрониците са следствие, а не причина за действието на климата като ограничаващ фактор.И къде по-точно в западния свят той се явява пречка за развитието на дадено общество!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Римски легионер и африкански селянин. Добро сравнение.Отивайки в Африка и в други изостанали държави да им копаем ресурсите (Афганистан (не е в в Африка) има големи залежи на литий, Конго (Африка) на кобалт, и двете необходими за батерийки за ел. коли :) несъмнено носим технологиите си с нас, ама не за да им помагаме, ами за да копаем. Благодарение на европейци и американци са загинали повече африканци отколкото ще спасим някога, освен ако не са ни нужни да копаят. Лично аз нямам намерение да слизам в някаква дупка, за да може някой в САЩ да си кара Теслата.Последното ти изречение е доста неуместно на фона на всичките климатици и климатроници пръснати по западния свят в офиси и автомобили, защото какво ако не изкуственото охлаждане е човешка намеса срещу "ограничаващия" климат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 1
tnm
преди 6 години
Да, защо ли!? На намерените изображения римските легионери не изглеждат никак зле :) : ) :).Да вземем едно обикновено африканско село. Навремето в семейството са се раждали 10 деца, оцелявали са 3. Сега пак се раждат 10 и оцеляват 8. Ако са момчета, за да се оженят им трябва определено количество ***. Да речем по 10 крави на човек. Значи ..., увеличава се броят на младежите, ама поради културните им особености се увеличава и броя на добитъка. Ама климата си е все същия - високи температури, малко валежи, сухи ветрове ... По-големият брои животни пресушават кладенците, унищожават тревната покривка на савана, секат се и малкото гори за да се отворят нови пасища...Та тези хора, които загубват поминъка си, а трябва да живеят някъде, къде, според Вас ще отидат!?И преди да ме наречете расист, ще избързам да Ви кажа, че съм реалист и смятам, че човешката намеса там, където лимитиращ фактор е климата, е неуместна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Това са приказки на западняшки психари като Макрон, уплашени за лъскавия си начин на живот. Няма как да искаш от обикновени хора да спрат развитието си, само защото ти пречат на теб. Не може да ходиш и да им копаеш ресурсите за жълти стотинки и да очакваш, че те няма да искат същите стоки и продукти. Африка не е проблемът. Ние защо не се върнем две хиляди години назад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Да, де, ама то колко маннгали има, които са с 3 лаптопа, 3 телевизора, 2 мобилни телефона (които сменят на 2-3 години), 1-2 коли, 1-2 къщи, (в случая с ДиКаприо и собствен самолет). Ще изтрепем 80% от населението потребяващо 20% от ресурсите. Типично по човешки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
не мине време и се появи някой *** дето решава кой да живее и кой да умре ... а ти кой беше ? що теб не те застреляме зада намалим бройката, а ? ... да не говоря че това дето си го написал е противозаконно и подлежи на съд ... но Инвестора е известен че толерира расова омраза !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
David Rockefellers Speech for Population control https://***.youtube.com/watch?v=bI0fnRbhHFoBill Gates says Reduce Population 4 TIMES!!https://***.youtube.com/watch?v=8BobKXkrt8M-----------------------------------------------------------------------ето бе те кукловодите си го казват в прав текст. Населението треа се намали ама ненужното там некви бараби, черрнилки и маннгали дет само абат ресурсите и нищо не праят чаос. Ше ги изтрепем (перефразирано) вика с ваксини с квот намерим нема ядове ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
tnm
преди 6 години
Напротив. Африка отдавна е проблем. От мигът, в който европейците решиха, че ги влече алтруизма и се намесиха там, където ограничаващ фактор е климата. Защото ... хиляди години живеещите там общества са изградили модели на съществуване, съобразени именно с климата и произтичащите от него последици. Тези следствия за залегнали в техните традиции, ритуали и културни особености. А ние, имайки се за по-цивилизовани, разбиваме точно тези модели, чрез които те са съумели дълго да живеят в хармония с природата и нейните дадености. Например - високата раждаемост в Африка се движела от нуждата за оцеляване на рода. Суровият климат, липсата на ресурси и множеството болести са си вършели работата. Но, сега благодарение на цивилизованата ни намеса оживяват все повече деца. Раждаемостта обаче на спада. Защото това е традиция от хиляди години. А когато няма ресурси поради пренаселването, започва преселението. Към гостоприемна Европа.Та затова Африка е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още