IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест години по-късно БФБ си остава пазар за дялови инвестиции

Рискове ще се поемат само за значителни печалби, написа тогава блогърът Bigbear

09:22 | 07.05.15 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Шест години по-късно БФБ си остава пазар за дялови инвестиции

„Българска фондова борса се превръща в пазар на дялови инвестиции - тънък, дългосрочен, телефонен. Рискове ще се поемат само за значителни печалби, както при дяловите инвестиции – щом дълго не може да се излезе от позицията, поне потенциалната печалба да бъде в пъти. Нещата ще се развиват бавно, борсата отново се превръща в рекламно пано за цените на компаниите като през 90-те години - ниска ликвидност, с малки обеми и брой на борсовите сделки, а големите сделки ще стават все повече по договорка пакетно или ОТС“, написа преди почти 6 години през 2009 г. блогърът Bigbear.

Днес тези негови мисли звучат все толкова актуално. Оборотът с компаниите от SOFIX често е около и под 100 хил. лв. в последните седмици. Индексът SOFIX е на около 75% под върховите си нива. Проблемът на ниската ликвидност е, че той отблъсква кандидат-купувачите, защото те предполагат, че купят ли, след това не могат да продадат. Нещо повече, купувайки, ще трябва да вдигнат цените, а след това продавайки, да ги свалят, с което ще отчетат загуби, дори само от собственото влиение върху пазара.

Тогава Bigbear написа „След като бъде прибрано тихо и без много шум това, което си струва да се прибере, една сутрин ще разберем, че за компания Х има търгово предложение за отписване от борсата“.

За тези 6 години бяха отписани редица компании като Девин АД, Оргахим АД, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ (ликвидация), Пампорово АД, ЕВН Електроразпределение АД и ЕВН Електроснабдяване АД, Каолин АД, София-БТ АД, Благоевград-БТ АД, Плевен-БТ, БТК АД, СИБАНК, Арома Козметикс АД, Балкан АД Ловеч, а сега и Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби. Бяха изкупени и окрупнени основните дялове в Агро Финанс, бившето ФЗЗ Мел инвест АДСИЦ (сега Агроенерджи инвест АДСИЦ) и много други компании.

Фалираха и доста активно търгувани компании в миналото или компании привлекли доста средства чрез първично публично предлагане като Холдинг Пътища, Мостстрой, ОЦК, Кремиковци, Меком, КТБ, САФ-Магелан.

Редица активно търгувани компании в миналото отчитат спад с над 90% в последните 6 години като ЦБА Асет Мениджмънт АД, Капитан Дядо Никола АД, Фонд имоти АДСИЦ, Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ,  Вапцаров холдинг и Енемона АД.

На 17 септември 2009 г. SOFIX е затворил при 511,34 пункта. На 5 май 2015 г. беше 502,15 пункта или никакво развитие, въпреки че, когато е писан блогът на Bigbear (началото на юли 2009 г.) индексът е бил на ниво от 355 пункта и има повишение от 41% оттогава, което е по 6% средногодишно.

От 2013 г. няма пречки пред късите продажби на която и да е акция на БФБ-София, но този вид сделки са единици и не раздвижват пазара.

Вече на БФБ-София е законово регламентирано съществуването на ETF (борсово търгуван взаимен фонд), но за година и половина, такъв не беше създаден. Какво остава за по-сложни инструменти, като опции и други деривати.

И ако приемем, че фондовият ни пазар е отражение на икономиката, то изводите никак не са добри.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ех Мариане, какви са тези неща сега? :) Отписани, фалирали, паднали с 90%... ама чети форума бе човек, тука всички са с по 30% нагоре ежегодно , а ти какви неща пишеш? Само аз съм назад, ама чак пък толкова да съм обрал всички загуби.. не ми се вярва :DДа.. до тук с шегата, за съжаление статията е 100% вярна. И аз само чакам някоя по-добра оферта да продавам и да се махам об БФБто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
BullsonBSE
преди 8 години
Много хубав анализ. Въпрос - Фалираха и доста активно търгувани компании в миналото или компании привлекли доста средства чрез първично публично предлагане като Холдинг Пътища, Мостстрой, ОЦК, Кремиковци, Меком, КТБ, САФ-Магелан - колко пари загубиха ДФ и ПФ в тези си инвестиции? Някой анализирал ли е. Тук е и Енемона, бих казал, Елтос например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ravnovesie
преди 8 години
ЗАКОН ЗА ДЕЙНОСТТА НА КОЛЕКТИВНИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ СХЕМИ И НА ДРУГИ ПРЕДПРИЯТИЯ ЗА КОЛЕКТИВНО ИНВЕСТИРАНЕЧл. 7. (2) Вноските в капитала могат да се правят само в пари.Този член в закона е основна причина да няма ЕТФ. И няма как да има на нисколиквиден пазар, докато този член съществува. В нормалния ЕТФ вноските се правят в акции. Срещу тях получават дялове от ЕТФ които вече могат да продават на борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още