IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече няма пречки пред късите продажби на която и да е акция на БФБ-София

Облекчени са критериите и към емисиите, които се приемат като обезпечение за тези сделки

15:18 | 17.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Вече няма пречки пред късите продажби на която и да е акция на БФБ-София

Вече няма пречки пред късите продажби (сделки, при които не се притежават продаваните акции) на която и да е акция на БФБ-София, с публикуването в Държавен вестник (брой 1 от 4 януари 2013 г.) на Наредбата за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти.

Преди промените, на късо можеше да се продават само акциите, отговарящи на определени критерии за ликвидност. Сега могат да бъдат продавани всички акции, като все пак те трябва да бъдат заети от някого, като за това ще се грижи инвестиционният посредник. Съответно продалият акции на късо дължи лихва, а заелият продадените книжа ще получава лихва.

Не на последно място, продаващият на късо трябва да осигури обезпечение, като това може да са пари или акции, отговарящи на критериите от чл. 8 от наредбата.

Критериите в наредбата вече са занижени и за обезпечение може да служат акции с поне 15 сделки средно на ден. Досега условието беше за поне 30 сделки среднодневно в последните 20 търговски сесии.

Другите критерии са с тях да има сделки в поне 15 от последните 20 сесии, също така капитализацията на компанията да е над 20 млн. лв. и среднодневният изтъргуван обем да е поне 5 000 акции.

Важно за реалния старт на късите продажби е и възможността да се сключват такива сделки без правилото за uptick, тоест досега можеше да се продава на късо, само ако последната цена е по-висока от предпоследната и от цената на отваряне за съответния ден.

В резултат на по-ниските критерии за брой сделки и на повишената борсова търговия в началото на 2013 г., вече има 3 емисии акции, които могат да служат като обезпечение по късите продажби и маржин сделките. Това са книжата на Химимпорт, ЦКБ и Софарма.

Ако сте дали за обезпечение акции от компания Х и ликвидността при нея спадне дотолкова, че да не покрива изискванията на Наредбата, то може да ползвате други акции, които покриват изискванията или ще трябва да погасите задължението си с пари.

Средствата за маржин покупките се осигуряват от инвестиционния посредник, на когото инвеститорът е клиент. БФБ-София публикува ежедневно обема на сключените маржин покупки и къси продажби, но от началото на 2013 г. такива сделки няма.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още