IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Земята е един от малкото класове аквити, които поскъпнаха в последната година. Цената й се е повишила с 10% над цената отпреди кризата, споделят експерти.

Защо тогава Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ продаде практически всичката си земеделска земя? Защо Адванс Терафонд АДСИЦ, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, Булленд инвестмънт АДСИЦ и Енемона АД продават или продадоха земеделската си земя?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година.

Например за 2011/2012 г. Адванс Терафонд АДСИЦ отдава земите си при наем/аренда от 27,46 лв./дка, докато от началото на 2011 г. е продал над 50 000 дка при цена от 592 лв./дка. Вече са отдадени 77,8% от земите на АДСИЦ-а, а за миналата година са били отдадени 83,2%.

Сметките ясно показват, че средната аренда на притежаваните земи е не 27,46 лв./дка, а с около 20% по-малко, тъй като не всичката земя се отдава. Така достигаме до 22 лв. средно на декар. Тази сума, сравнена с цена на земята от 592 лв. на декар, дава годишна брутна доходност от 3,7%. За сравнение лихвата по депозитите е 5-6% годишно в момента.

Но това е брутната доходност. Разходите за събиране на наемите/рентите под формата на персонал, пътувания, телефонни обаждания, разход за офис, разходи за адвокати и т.н. водят до намаление на доходността.

За сравнение Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ реализира над 11,2% брутна доходност от бизнес сградата си Камбаните бизнес център в София и в момента договаря продажбата му, като купувачът ще получава около 7% брутна доходност.

За това не е учудващо, че Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ само през тази година е продал над 20 000 дка земеделска земя и са му останали едва около 500 дка. Явно този фонд вижда по-големи перспективи другаде.

Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Да повторя ; Цялата съвременна теориа на ПСЕВДО НАУКАТА ИКОНОМИКА е подчинена на АЛХИМИЯТА НА ВЕЧНИЯТ РАЗТЕЖ ! Как обаче това ще става при ФИЗИЧЕСКИ ЛИМИТ на най-важното ( ЕНЕРГИЯТА ) е въпроса?Мантрата с ойл пийк обаче при мен не минава ха ха ха Инвестор вземете си кадърни хора крайно време е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 1 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
Гледам тук интересна дискусия се е заформила и пак един стар приятел се опитва да даде мъдри съвети на група тиквеници, които още си мечтаят как кризата ще свърши до година и техните деца ще потребяват повече, внуците им още повече и така до безкрай... Затова реших и аз да опитам да помогна с нещо дребно.Ей тук едно видео обясняващо с думи прости математиката на нещата:http://***.youtube.com/watch?v=umFnrvcS6AQДано да има някой дето да се откъсне за малко от 'Планета'-та и 'каките' и да си опресни познанията от 6-ти клас, когато е спал в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
Българинът *** като мотика ше си остане *** и беден до край - *** народ = слаба държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
България произвежда основно *** а българинът произвежда основно глупости безмислено е да им обесняваш каквото и да било защото няма да те разберат тук се опитаха няколко човека да им обеснят на тия от инвестора и други подобни баламурници кой и как ги цака и за какво става въпрос НО ТЕ НЕ ВДЯВАТ - интелигентия човек ще каже 2-3 пъти и ако не го чуят ще замълчи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Сашев абе ти четеш ли какво ти пише човека по-долу ? Като си дадеш земята на арендатор да ти я обработва да не мислиш че на него му пука колко ще дава добив след 5-10 години. Арендатора ще я дой до дупка щото неговият интерес не е ТВОЯТ капиш !!! Да не стане след време да имаш земя дето НЕ РАЖДА ха ха ха щото са ти я химизирали до дупка ! Както и да е остави *** като мен дето имам земя на три континента да си пиша глупости по форумите. Ти нали си ТАРИКАТ ха ха хаИ стига с тези тънки сметки колко ще ти останат мили ! Това са сметки за такси шафйори. Аз говоря за земята като инвестиция-ЗАСТРАХОВКА и стойността и като такава ! Както знаеш ЗАСТРАХОВКАТА ти СТРУВА ПАРИ ВСЯКА ГОДИНА !!! Ама като ти потрябва е БЕЗЦЕННА ! А ти си брой стотинките от декар - ЯВНО ИМАШ НУЖДА ОТ ТЕЗИ ПАРИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 1
sashev
преди 12 години
"Ето ти един съвет. Регистр. се като зем. производ. и вземи помощите за декар. Земята я засей колкото да се води засята. Разходите ще са по-малки от помоща така, че нема да си на загуба. После заори ВСИЧКО обратно и така 3-4 години да си ПОЧИНЕ !!! А за тези в града дето чакат ефффтин хляб, като приятелчето Мариян ха ха ха ...ами да ЧАКАТ !!!!Така ще си върнеш 15%, а и повече може, щото ще и вдигнеш производителността.."От това си личи, че не си в час. А и разплащателната агенция ще ти свие перките веднага. От друга страна, дори и да ти мине веднъж номера, при субсидия 32 лв/дка и разходи по описаните от теб глупости да речем около 15 - 20 лева, ще ти останат не повече от 10-15 лв/дка. По-добре си отдай земята под наем за 20-30 лв/дка и не прави глупости. А вземането на субсидия не е толкова лесно и е свързано с много други ангажименти - време, транспортни разходи, административни и др. подобни, включително осигуряване като земеделски производител, данъчно облагане и т.нат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 6 rate down comment 4
Danny666
преди 12 години
НИКОГА НЕ Е БЕЗМИСЛЕНО ДА РАЗОБЛИЧАВАШ НЕКЪДЪРНИЦИ ПРЕТЕНДИРАЩИ ДА СА ЕКСПЕРТИ !Такива като Мариянчо подковават хората и ги надъхват с ВЯРА в бъдещето, а после се крият и едно сори не казват :)Така преди 3 години когато златото беше $760-$800 за унция от Капитал "ЕКСПЕРТИ" като нашият сладур подковаваха читателите си, че ВЕЧЕ БИЛО КЪСНО и ДА НЕ СЕ КУПУВАЛО ха ха ха Дразнещ е факта, че ВСИЧКИ като него като ги притиснеш с факти се изпокриват по дупките си ! Иначе на глупави лафове от рода цитирам : " КАМЕННАТА ЕРА НЕ БИЛА СВЪРШИЛА ЩОТО СА СВЪРШИЛИ КАМЪНИТЕ" са царе.Мариянчо що не си купиш ел.мобил бе пич ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Благодаря за съвета. Правим го от доста време и на жаргон му казваме "козя брада". А с джанките - не става. Сърбал съм я тази попара. За това , че имаш човек ,който да ти потдържа земята - евалла. Това е решението. При мене стана издънка. И сега 600лв./декар разходи. По малко ще загубя , ако я зарежа тази земя...........Както и да е ..........Вклучих се в дискусията, за да не нападаш повече момчето. Безсмислено е . Озлобяваш се . От това полза няма.............Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Сега сериозно. Всичко на този свят си има и обратна страна ! Аз за мене проблема съм го решил с това че този който ми работи земята е роднина и му имам пълно доверие. Освен това парцелите които купувам са само избрани от него такива, а повярвай ми той познава землищата дето обработва като пръстите на ръката си !!!!!Ето ти един съвет. Регистр. се като зем. производ. и вземи помощите за декар. Земята я засей колкото да се води засята. Разходите ще са по-малки от помоща така, че нема да си на загуба. После заори ВСИЧКО обратно и така 3-4 години да си ПОЧИНЕ !!! А за тези в града дето чакат ефффтин хляб, като приятелчето Мариян ха ха ха ...ами да ЧАКАТ !!!!Така ще си върнеш 15%, а и повече може, щото ще и вдигнеш производителността.Може и на градина да я направиш, като я засадиш с ДЖАНКИ ! Материала е без пари :) Само дето после ще имаш разходи за почистването :) Абе решения колкото искаш. Аз съм писал вече десетки пъти ЗЕМЯТА еЗАСТРАХОВКА за идващата криза и дори МАЛКА ЗАГУБА от нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
Отаказах се от кончето и каруцата. Вслушах се в съвета ти. Сега ще си купя жълто такси.P.S. А сега по сериозно СЛАДУР. Чисто човешки съвет, пък ти като искаш не го ползвай.Нагледай си земята. Аз на мойта и правих оглед преди седмица. До момента имам около 15% изгубена земя. Както си стои там и я виждам. Като средство за производство вече я няма - изпарила се е. Има много скрити дефекти в земеделската земя, кото излизат след време. Има и дефекти , които в момента настъпват. Земеделската земя не е крепост - уви. Мнението ми има само пожелателен характер. ......Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още