IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Земята е един от малкото класове аквити, които поскъпнаха в последната година. Цената й се е повишила с 10% над цената отпреди кризата, споделят експерти.

Защо тогава Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ продаде практически всичката си земеделска земя? Защо Адванс Терафонд АДСИЦ, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, Булленд инвестмънт АДСИЦ и Енемона АД продават или продадоха земеделската си земя?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година.

Например за 2011/2012 г. Адванс Терафонд АДСИЦ отдава земите си при наем/аренда от 27,46 лв./дка, докато от началото на 2011 г. е продал над 50 000 дка при цена от 592 лв./дка. Вече са отдадени 77,8% от земите на АДСИЦ-а, а за миналата година са били отдадени 83,2%.

Сметките ясно показват, че средната аренда на притежаваните земи е не 27,46 лв./дка, а с около 20% по-малко, тъй като не всичката земя се отдава. Така достигаме до 22 лв. средно на декар. Тази сума, сравнена с цена на земята от 592 лв. на декар, дава годишна брутна доходност от 3,7%. За сравнение лихвата по депозитите е 5-6% годишно в момента.

Но това е брутната доходност. Разходите за събиране на наемите/рентите под формата на персонал, пътувания, телефонни обаждания, разход за офис, разходи за адвокати и т.н. водят до намаление на доходността.

За сравнение Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ реализира над 11,2% брутна доходност от бизнес сградата си Камбаните бизнес център в София и в момента договаря продажбата му, като купувачът ще получава около 7% брутна доходност.

За това не е учудващо, че Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ само през тази година е продал над 20 000 дка земеделска земя и са му останали едва около 500 дка. Явно този фонд вижда по-големи перспективи другаде.

Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 2 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
"Homo homini lupus est" -това е истината. И когато става въпрос за големи пари ,любов към ближния отсъства.А парите за "селското стопанство" са големи - много много големи. И не се дават насила ,напротив , дават се с желание и усмивка. Не се дават на хора ( получателите дали са хора или извънземни , няма никакво значение и броят на получателите няма никакво значение) и с това любовта към човека приключи. Парите се изплащат на площ - това е , което има значение. Разгледайте структурата на плащанията и ще започне да Ви просветва за какво точно се дават парите.Основния въпрос си остава : Каква е цената на земята?Другия въпрос : Фондовете , които оперират със земя, защо са "свещени крави"Ако искате да разберете повече за собственоста на фондовете , ще трябва да се поизцапате малко. От моя опит съм установил , че се почва с три неща:-здрави обувки (моите са "кубинки")-здрав черен дроб (моя вече е развалина)-здрава домашняк ракия , около 2 л. (не ходете при селяните с уйски -грешка е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
От там и търсенето на земя от тяхна страна, като и конкуренцията между тях изстреля цената много нагоре. По отношение на продукцията в световен мащаб. Има огромни излишъци на земеделска продукция. Затова има и нарастващо производство в света на етанол от зем. продукция и др. биогорива. Може да се управлява излишък, а не дефицит. Производството на биогорива е метод за управление на излишъка.Тогава защо миналата година и в началото на тази цената на зем. продукция беше толкова висока?! Причината е в дисбаланса на международната търговия със зърно, който се получи поради сушата в Русия и намалените добиви в Украйна. Купувачите (напр. Египет) се принудиха да се насочат към други доставчици и като се сложат и допълнителните транспортни и логистични разходи, паниката и спекулативните капитали, цената се повиши драстично. Но в световен мащаб продукция имаше, има и сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
Здравейте! От всичко прочетено до тук мисля, че Jimaru ( 37) е коментирал най-точно.По отношение на цената на земеделската земя в България в момента мога да кажа, че е на ниво от 200 до 1600 лв/дка - от планински и полуплански райони до Добруджа. В момента в Северна България цената е около 500 - 600 лв/дка, но съм свидетел и на сделки и на 750 - 800 лв/дка за по големи парцели или за повече декари в дадено землище, предлагани предимно от фондовете (АДСИЦ). Купувачи са основно Арендаторите. Поради добрата реколта миналата и тази година, като и поради високите цени на зем. продукция и приходите от субсидии, Арендаторите реализираха огромни печалби и възвращаемост от порядъка на 100 - 150, а в някои от случаите и над 200%. Пример - при себестойност 100-120 лв/дка за царевица и добив 850 - 1000 кг/дка при продажна цена 0,35 лв/кг, се получава приход от 297,50 лв. до 350 лв/дка + 32 лв субсидия стават приходи от 329,50 до 382 лв/дка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 12 години
"целта на субсидираното селско стопанство" , ами примерно ако китайския работник дава много пари за храна то ранно или късно ще иска повишение на заплатата си (вкл. и чрез профсъюза), което пък бърка в джоба на индустриалеца тоест намаля печалбата му . То така е възникнало и направление "автоматизация на производството" или пък "оутсорсинга" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Малко съм преувеличил с гладното население. Към 2009 над 1 млрд. човека гладуват т.е. около 1/5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
За какво свръхпроизводство говориме като 1/3 - 1/4 от света гладува - буквално? Може да има свръхпроизводтство някъде, в отделни региони, но по принцип проблема е в липсата на пари при бедните, за да си купят необходимите им храни, облекла и т.н., а не в свръхпроизводство! Точно това имам педвид - вижда се, че най-бедните и многочисленни държави бележат двуцифрени ръстове в икономиките си и то в момент на подобна криза! При тези факти дали те ще останат гладни задълго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
"Никои от Ваз не подозира и каква е целта на субсидираното селско стопанство , въпреки големия проблем с реализацията на продукцията"Е имаме известни подозрения. Целта е да НЕ СЕ изсипе цялото народонаселение в София, Париж, Лондон, където трябва да му се търси работа, да се прави инфраструктура, да се осигури вода. Затова млечните квоти са наследствени, продават се и т.н. Но арендаторите обсебиха земята с големи машини и не дават много работа на хората, затова ЕС иска да сложи лимит в субсидиите на ферма, тоест да помогне на дребните ферми, да правят разнообразно производство с човешка намеса (например малини, въобще овощя, зеленчуци) и да останат повече хора на село. Иначе там ще остане лунен пейзащ с 2-3 големи трактора и комбайна в селото, а хората (главно пенсионери) си копаят градинките или висят в кръчмата, нещо като сега у нас. Арендаторите не мислят за напояване. Те се развиват екстензивно, целят ниски разходи с голямата техника и малкия персонал и всъщност селата обезлюдяват. Субсидиите са си чиста социална политика, която води до свръхпроизводство, целта е да задържат хората на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
" Земята е ограничена, а хората се увеличават и затова цените на храните поскъпват" - бла, бла , бла . Не можете да си представите какво свръхпроизводство на храни съществува в момента. Никои от Ваз не подозира и каква е целта на субсидираното селско стопанство , въпреки големия проблем с реализацията на продукцията ( подаръците за бедните страни са един от изходите на свръхпроизводството) и т.н и т.н.........Цената на земята се определя (в момента) в твърде малка степен от това, което се произвежда от нея. Изкривявянията в този сектор са огромни и много често трудно предвидими...........С уважение: J.Jimaru.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
"Мнението ми не е препоръка за покупко продажба на ценни книжа". - цитат на един от учасниците в дискусията. При мен е тъкмо обратното : Мнението ми Е препоръка...............И съвета ми е следния : ако искате да си купите земя от някой фонд и Ви устройва цената - купете си. Ако решите да си купите акции - стоите далеч от големите земеделски фондове. Цялата игра с цифрите , които представят , цели точно това - да Ви подмами към покупката на акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Поздравление за статията, както и за добрата и смислена дискусия, която тя породи. Наистина градивна, за разлика от форумите. Нямам точни числа, но населението се увеличава много по-бързо сега, т.е. ако се е увеличило с 16% за 12 г. то през следващите 12 може да се увеличи с 26% примено и пак повтарям, че по-основното е, че това население става все по-богато и има все по-големи нужди. В тази връзка според мен няма "ако", а когато вече по-богатите хора ще искат да ядат нещо различно от ориз, картофи и т.н. Нещо друго - земята не е само земеделие, на практика всеки един продукт се ражда от нея - това са дрехите чрез памука, това са залежите и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още