IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се срина до 6½-годишно дъно

Опасенията за търсенето в Китай след обезценяването на юана и свръхпредлагането натежават върху цените

09:53 | 14.08.15 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Петролна рафинерия в Карсън, Калифорния.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Петролна рафинерия в Карсън, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху щатския суров петрол, търгуван на Нюйоркската фондова борса, се сринаха до 6½-годишно дъно в петък заради ескалиращите опасения относно търсенето от страна на Китай след девалвацията на юана.

Цената на американския лек суров петрол достигна 41,35 долара за барел в електронната търговия на борсата Nymex, което е най-ниското ниво от 4 март 2009 г. насам.

"Всеки се притеснява, че девалвацията на юана може да намали търсенето в Китай", заяви Гнанасекер Тиягараян, директор в Commtrendz Commtrendz Risk Management. 

Търсенето на вносен петрол в Китай е стабилно, но потокът от отрицателни икономическа данни намеква за забавяне на промишления и икономическия растеж. Инвеститорите са загрижени, че търсенето на суровината от огромната страна ще намалеят, след като по-слабият юан прави вноса по-скъп. 

Докато опасенията за по-слабата китайска икономика са едва напоследък, причина за слабостта на цената на петрола, основният фактор, който продължава да оказва натиск на пазара, е пренасищането на доставките.

По-рано през тази седмица стана ясно, че запасите от американски суров петрол са намалели за трета поредна седмица, въпреки че степента на намалението бе под очакванията на пазара. Даниел Хайнс, анализатор в ANZ Bank, заяви, че има опасения, че петролните запаси на САЩ ще започнат отново да се увеличават със затварянето на нефтопреработвателен завод, който произвежда 240 000 барела на ден.

 

И все пак почти няма признаци за облекчаване на петролните доставки, след като големи производители като Саудитска Арабия, Ирак или американските производители на шистов петрол отказват да намалят продукцията.

„Най-ниските цени от шест години насам може да не са достатъчни, за да се натиснат спирачките на американския производствен ръст“, се казва в доклад на ANZ. „Американските шистови играчи в момента активно намаляват разходите си, а някои ще са на печалба дори при цена от 30 долара за барел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
Това с тея цени на горивата не е само при нас, те тея Бензинджиите навсякъде са картел, кво да напрайм са. Ей глей в Норвегия страната е производител на петрол и цената е най-дебела, верно там стандарта е много висок ама все пак в Кувейт пак стандарта е висок ама цената на бензина е стинки не е 2 евра кат в Норвегия ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
на мене не ми плащат да протестирам, аз сам си ги изработвам от ей такива кат вас дет не мое сметат .... тея Фондации Отровени Общества и Америки за Българии за ви изпили мозъка и за гарнитура Славчо тъпанара вечер по БТВто глупости ви дрънка..... Ако не ти изнася вдигни се на протест срещу цените на горивата, ей намери си газ в Черно море или внеси от САЩ от там щи е по-евтино ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 15
michaelis12
преди 8 години
ей ви ги цените в Европа в евра "ние червените" тва онова ала бала еми на баба ви куревете ..... :))http://de.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/Europe/ей го и чарта http://***.indexmundi.com/commodities/?commodity=crude-oil-brent&months=120&currency=eurвръх peak 2012 на цената в евро 94.64. Цената е започнала да пада от Юли на support от 79 грубо срив до 41.76 = тоя спад е 47% след това имаме покачване до 57.87 от 79 евра това са 26%.Дизел литър в Австрия pieak 1.40 евра след спада на 1.10 евра = 22% current 1.27 евра. България в класацията е на 9 място по най-евтин бензин в Европа 1.16 * 1.95 = 2,26 Ако щете нит сме производители на петрол нит инщо. Тва е положението како Сийке, Според ваще писания Лукойл е преебал цела Европа ..... и после ние червените .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 4
звездоброец
преди 8 години
колега, за последните 5 месеца дорала е ПЕВТИНЯЛ с 6-7%.. слагаме и 30% обезценка на петрола и сметката става още по-грозна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
Аз лично смятам, че СА първо ще изгърми - девалвация или ще свие добива. При шистаците, ще има фалити, ама повечето петролни ниви ще оцелеят, а и след като нивите бъдат продадени, новите собственици няма да са обременени с дългове. А за Русия плавното девалвиране на рублата си върви, чудно ми е къде ще спре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 7
Един Българин
преди 8 години
И вие червените не се научихте да четете статистика за цените на горивата в различните държави (и кой е първенецът в Европа преди данъци и акцизи), но ние знаем кой ви плаща и не ви обръщаме внимание. Тази ситуация както всички знаем ощетява директно държавата в особено големи размери, но а си се обадил а са ти спретнали протести за тока, въглищата или някаква друга простотия като платят на някой по 10-20 лв на ден да протестира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
В сравнение с края на Април един барел Брент е паднал от 59 евро на 44 евро или 25%. В сравнение с миналата година 56%! И ако това не е срив и в евро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
Един Българин
преди 8 години
Така е когато държавниците ни са продажници, но ние можем да ги ударим с намаление на потреблението чрез използване на Метро, Велосипед и ходене пеша. Докато тези варианти са неприемливи за обществото ни до тогава ще сме стадо овце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 24
michaelis12
преди 8 години
Па не се научихте, че петрола пада в долари, а еврото пада спрямо долара, същото както и златото ей тц тц тц. @Pronto така как си ги наредил, по тоя начин ше фалират ама има време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
То очевидно, че Лукойл няма да намали цените, но поне данък ще плати ли тази година при този рекорден марж? Или за 17та година, пак ще е на загуба. Чудно ми е кой ще фалира пръв: А. Шистаците Б. СА В. Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още