IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излиза ли златото от мода за централните банки?

Покупките на злато от страна на световните централни банки се свиват с 40% през второто тримесечие

21:21 | 30.08.16 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Представете си, че имате толкова много злато, че сте загубили желание за повече.

Централните банки по света показаха привидно неутолима жажда за злато от 2010 г.  насам, изграждайки огромна съкровищница на благородния метал. Но сега се появяват признаци на лека умора от страна на тези държавни институции, пише CNN. 

Покупките на злато от страна на световните централни банки се свиват с 40% през второто тримесечие, показва статистиката на World Gold Council. Последното тримесечие всъщност беше белязано от най-слабия темп на покупки на злато от страна на централните банки от 2011 г. насам, сочи още статистиката.

Но защо изглежда така, сякаш златото излиза от мода за централните банки?

World Gold Council отбелязва намаляващ апетит през последните месеци от централните банки на нововъзникващите пазари. Това вероятно е отражение на по-малкото долари за инвестиране в развиващите се страни, където износът се срина от ниските цени на суровини като петрола, медта и желязната руда. 

"Развиващите се пазари се изправят пред много насрещни ветрове. Така че ще започнете да виждате забавяне при всички активи, които купуват”, обясни Есечиал Чопич, директор за централните банки на World Gold Council.

Друг проблем е, че цената на жълтия метал се увеличи рязко. Цената на златото скочи с 24% през тази година, благодарение отчасти на пристъпите на турбулентност на финансовите пазари, които подтикнаха изплашените инвеститори да бягат към алтернативи. А има тенденция златото да се представя добре по време на моменти на нестабилност.

Хубавото е, че стойността на златото, натрупано от централните банки, също се увеличава. Те вече притежават много от него - златото сега представлява 3% от общите резерви на централните банки на нововъзникващите пазари, което е покачване спрямо нулевите нива през 2007 г.

Все пак, някои централни банки  всъщност намалят своите златни активи, като например централните банки в Германия, Йордания и Украйна продаваха злато през второто тримесечие, посочва още CNN.

Така или иначе банките притежават невероятните 32,800 тона злато, равняващи се на около 1,4 трлн. долара, най-високите нива от 2013 г., според данни на World Gold Council.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 18
SS-23
преди 7 години
Що за извратенец може да загуби желание за златце, колкото и златце да има? - Това е противоестествено.---и кво ше прави с това злато? ше чака да шитне на някой друг, нали ... щото за друго не става златото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
нобеле, тия алъш-веришки номера със "купуване-продаване на фикции" , до кога мислиш ще могат да продължават ?? Какъв е тоя "инвеститор" , който ще си купи нещо с идеята да го продаде по-скъпо? "Инвеститор" ли е тоя и какво създава във физическият свят, с тая своя "инвестиция" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 8
SS-23
преди 7 години
Много пъти съм казвал, че "златото е мъртво" и неговата "ценност" към момента е просто "инерция от древността". Още повече , че златото, което се търгува по "борсите" е дефакто "хартиено" , имагинерно "онлайн злато". Веднага казвам кое ще има истиска и повишаваща се ценност от тук насетне - всички простички неща, които "можеш да пипнеш физически". От средствата за обмяна на стоки и услуги ще имат ценност тези "средства", които ще са способни да оставят индивида независим от баМковата система и държавната машина.Със задоволство гледам как всички мои прогнози от преди 2-3 години, по отношение на "икономика" , "пари" и "кредити" - се сбъдват. А се сбъдват, защото не съм чел нито кейнс, нито адам смит, нито която и да е учЕна "икономическа теория". Чел съм - физика и математика. А те казват простичко, че НЕ може да вземеш нещо, което просто го няма, нямало го е и няма да го има! Ако учЕните икономисти разсъждаваха от тази максима - света сега щеше да е друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Maksim30
преди 7 години
http://***.ft.com/cms/s/0/1a962c16-6952-11e6-ae5b-a7cc5dd5a28c.html#axzz4IqcNiJq2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
Както по-горе в статията пишете цената на златото се е повишила само с някакви си 24% през тази година. Или иначе казано, ако някой инвеститор си е купил злато в началото на годината, то до сега ще е реализирал доходност от 24 %. Но това не е модерно на днешно време и не се смята за престижно. На днешно време най-добрата инвестиция, както очевидно смятат Централните банки и някои колеги от сайта са ДЦК-тата с отрицателна доходност. Там е истината. За хората без чувство за хумор, които ще четат този коментар само ще кажа, че просто не можах да измисля нищо по-смешно. Съжалявам, че не стана много смешно, ама тя и статията е същата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Излезе ли златото от мода за централните банки?----------------------------Ами разбира се. Централните банки вече имат толкова много злато, та чак са загубили желание за повече. Имат толкова много, че повече не им трябва. В замяна на това имат нова и много по-силна страст - да купуват ДЦК. Тази тяхна страст е толкова силна, маниакална и непреодолима, че вече са изкупили бондове за трилиони. На стойност десетки, а може би вече и стотици ПЪТИ повече, отколкото струва всичкото злато на света в момента. И доколкото следя коментарите в този сайт тази тяхна страст е вече споделена. Така че - продавайте злато и купувайте ДЦК. Препоръка е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още