IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Меркел откри Африка

С посещението си в Мали, Нигер и Етиопия канцлерът преследва ясна вътрешнополитическа цел - да ограничи броя на бежанците към Германия

08:44 | 13.10.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акцентът в обиколката на Меркел в трите африкански страни гласеше: "Трябва да правим повече за тези държави, отколкото досега, защото това е в наш собствен интерес". А този интерес е много ясно дефиниран: да намалее броят на мигрантите, пише в свой анализ за Deutsche Welle Йенс Борхерс.

Германски правителствен ръководител за пръв път посещава Мали, Нигер и Етиопия, а това говори красноречиво за досегашната политическа незаинтересованост на Германия към един от най-бедните райони в света. Сега обаче се отваря нова страница - поне такова е огласеното намерение. Не че през последните години липсваха концепции за Африка, но те тъй и не се превърнаха в политически приоритет.

Да видим все пак колко дълго ще се оцелее вниманието на канцлерката към Мали, Нигер и Етиопия. Политическият анонс „Да се преборим с причините, пораждащи миграцията” звучи наистина красиво. Пита се обаче: какви конкретни мерки ще се предприемат? 



Да вземем например Мали и помощите за развитие. От много години Германия и други държави наливат стотици милиони евро под формата на помощи за развитие в тази огромна страна. Парите отиват за проекти за децентрализация, за обучение на общински и регионални политици, на държавни служители. Всичко това обаче не е довело до реална децентрализация. Защото централното правителство в Мали всъщност не е готово да даде на общините и регионите в страната повече власт, което винаги означава – и повече пари. То предпочита самó да разпределя средствата, които международната общност отпуска. А докато регионите зависят изцяло от благоволението на добре охранените политически елити в столицата Бамако, не можем да очакваме каквито и да било промени в тази държава.

Друг пример: Нигер и сътрудничеството в областта на сигурността. Европейски полицаи и митничари обучават на място своите нигерски колеги, например как по-добре да пазят границите. Защото от Нигер в Либия годишно влизат по 120 хиляди мигранти, чиято крайна цел е Европа. Каналджийската мафия печели много добре от бизнеса с мигрантите. Добри пари прибират и много хора, които навремето са били в туризма, преди секторът да се срине заради липсата на сигурност в страната. Междувременно много бивши екскурзоводи са сменили занаята и днес припечелват покрай мигрантите. Полицията също не остава на сухо, защото си затваря очите за потока от мигранти, прехвърляни през пустинята към Либия. Конкретно това означава, че властите в Нигер трябва да започнат да преследват каналджиите и корумпираните полицаи. Иначе просто нищо няма да се промени. А докато пред местните хора не се открие някаква смислена икономическа перспектива, те няма да се откажат от престъпния бизнес с мигрантите. Засега няма и следа нито от едното, нито от другото. Липсват и конкретни проекти.

В най-добрия случай трябва да гледаме на посещението на Меркел в трите африкански страни само като на едно добро начало. Началото на един ангажимент, който може да има успех единствено, ако в продължение на десетилетия си сътрудничим с тези държави. И ако бъде намерен начин за ефективен контрол над процеса на сътрудничество. В противен случай намерението за преборване с причините, пораждащи миграцията, ще си остане само един кух лозунг, заключава Борхерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 7 години
*** ги питай, що ме питаш мен, да не съм американец... а това да милееш за родината и да си расист като импа са две различни неща и не са свързани... расизма се проявява само при комплексари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
igigov
преди 7 години
Ама разбира се, всеки който милее поне малко за родината си е расист. За простите толерасти това е лозунга. А дали можете да си зададете въпроса, защо родината на толерастията САЩ изритва всички нелегални "мигранти"? На третия ден от залавянето ги изправя пред съдия, резултат незабавна депортация или престой 3г. за незаконно преминаване на границата, след което депортация. Може би и те са расисти или там аршина е друг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 10
khao
преди 7 години
Ти и факти, магаре и космос ... чист расист си и това е резултат от някакъв комплекс насаден в теб още от детството ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Ами сърцето му изял ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
http://fakti.bg/show/206114-germania-bejanec-izvadi-ochite-na-maj-i-mu-othapa-ushiteГермания: Бежанец извади очите на мъж и му отхапа ушите.МЗтов имаш думата , нали си фен на кафявочерната маса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Ами като помислиш колко БМВ-та ти се иска да продадеш и колко картофи ще са необходими за да ти ги изплатят показва безумието и безсмислието на подобен търговско-икономически модел.Реалноста отдавна е показала, че човек, който се изхранва от картофи едва ли ще го докара дотам да си позволи покупката на BMW.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
А , тука май мирише на диктат по лош от досегашния ! Пък и потреблението на БМВета и Мерцедеси не е безгранично , та цяла Германия да бълва техника .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
MZ/X
преди 7 години
ЕС аграрен съюз ли е или съюз на високотехнологични държави? Не може селяните в Европа да взимат над 50% от бюджета на ЕС! Това ли е най-големият приоритет на Европа да произвеждаме картофи?За баваререца, който може да произвежда БМВ-та вместо картофи не е ли по добре да произвежда продукт с много по висока принадена стойност и същевременно да не трябва да решава проблемите на бежанците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Пробвай да обясниш на бавареца как му отрязваш субсидията , за млякото вече ги орязаха впрочем , та да дадеш на Мали да се изхранват сами . Следващият мандат друг ще е на власт и ще даде двойно на бавареца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 7 години
Едва ли ще ядат картофи от Мали, защото европейското селско стопанство и без субсидии ще е достатъчно конкурентноспособно, но поне хората в Мали биха могли да ядат картофи произведени на място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още