IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в България поскъпват по-бързо от средното за Европа

Най-силно са се увеличили цените на имотите в Ирландия, Малта, Швеция, Естония и Великобритания

10:57 | 17.04.15 г. 32
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Темпът на повишение на жилищните цени в България през последното тримесечие на миналата година изпреварва средното поскъпване за Европейския съюз (EC), сочат данни на Евростат.

Жилищните цени са се повишили с 1,1% в еврозоната и с 2,6% в ЕC през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същото година по-рано. В сравнение с предходното трето тримесечие стойностите бележат минимален спад в еврозоната (-0,1%) и остават без изменение в ЕС.

В България на годишна база през последното тримесечие на 2014 г. е регистрирано повишение от 2,8%, а на тримесечна база ръстът е 1,1 на сто. Данните за страната са предварителни.

Сред страните членки, за които са налични данни за периода, най-силен годишен ръст през последното тримесечие на миналата година е отчетен в Ирландия (+16,3%), Малта (+11,0%), Швеция (+10,4%), Естония (+10,1%) и Великобритания (+10,0%), докато най-големи понижения се наблюдават в Словения (-4,4%), Кипър (-3,3%), Латвия (-3,2%) и Италия (-2,9%).

Най-силен тримесечен ръст на цените има в Малта (+4,6%), Ирландия (+3,8%), Словакия (+2,1%) и Люксембург (+2,0%), а най-голям спад – в Латвия (-10,2%), Литва (-4,3%) и Кипър (-3,0%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 6
green hawk
преди 9 години
Иван 05 , 06 , 07. , 08 , 09..........до 0705 ............успокойте се , ще направите некоя беля със себе си ,ще си посегнете ;) това че ще губите Пари и най-малкия ви дерт..вече се разЧетворявате , много гласове в главата Ви говорят , не знаете кой да слушате...Това е Проблема , а не Поскъпването на ИмотитеДишайте чист въздух , разхождайте се , пийте успокоителен чай след годи - две терапия...можете пак да се превърнете в Иван 05
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
van05
преди 9 години
Гладен *** си и такъв ще си останеш.Не купувам и не продавам.Ама такива лъжливи многоникови шизофренни гадини ме дразнят изключително с това че натрапват нашето аджеба " Незнание".Аве пукал смрадлив тези дето ИМАМЕ пари нямат нужда от жизофреннни лъжци като тебе.Тези мантри си ги реди на чичото от село може и да ти повЕрва.Разбрали ме метросексулални ЦЪРВУЛЕ ????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
green hawk
преди 9 години
не можеш да спиш...пишеш нощем , кошмари , ужаси ...........такива като теб Пазарът ги отвява като "употребена тоалетна хартия " ;)многото постове няма да ти купят жилище ;)ще ти докарат Инфаркт или Инсулт , откажи се , за да не страдаш после
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
van05
преди 9 години
Добре дошъл пунди,скептиков,гренн хауков.Шизофрения и много никове.Раздвоение и разтроение на личността .Нали така ЦЪРВУЛЕ Брокерски ???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
green hawk
преди 9 години
дойде времето на Диазепама .."Номерираните" субекти 05 , 06 , 07 ,08 ,09 .....та до 3005 да посетят Джи Пи за "зелена рецепта"..и да наблегат на сладкото......притъпява Горчивия вкус от предстоящите Загуби на Пари ;).............всяка прилика с действ. лица и събития....абе изобщо не е случайна ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
pepince
преди 9 години
Поскъпват само мечтите на гладният брокерски ***, реалноста е съвсем друга :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
van05
преди 9 години
Пундииии скептиков, декаси ве брокер леворезбови.Ела нас*ери и тази поръчкова статия.Да те *** у гладният брокерски ***.А списувателката момата Десислава да види с просто око всеки град и квартал в България и тогаз да вЕрва на евростат.Свинско със зеле.Демография и *** и ръст на брокерските *** !!!! Смех за залата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
mick
преди 9 години
А при земеделската земя е още по-яко - няма никакви данъци, има даже субсидии. Як балон се заформи там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Просто да нъкът върху имотите е прекалено нисък. Нито пък има изисквания за поддръжка. Резултатът - мизерни имоти и високи цени. Мизерна инфраструктура.Имотите се превърнаха в средство за спекула, а не в актив. Така икономиката ни стана "вносна" - всичко е внос. И въздух под налягане - щото почти нищо не се произвежда. Всичко е надути цени благодарение на надутите цени на имотите/всяка една стока продавана в страната калкулира тия цени/. Тъй като малко имоти се използват за нещо. Повечето стоят неизползвани и рушащи се. Държат се заключени, не се и продават.. така вдигат цените на малкото използвани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
dr.5rov
преди 9 години
Като няма какво друго да правят парите, пак ще се насочат към жилища и в най-добрия случай към земя. Такова нещо като производства, борси, инвестиционни фондове тук у нас забрави. Никой на никого няма доверие.И както казват някои - с основание. Но и да има доверие, пак не стига, трябва и образоване за това що е то инвестиция и как се прави. С няколко лястовици пролет не се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още