IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво се дължи понижаването на лошите кредити в България

"Наблюдава се ръст на спестяванията на нефинансовите предприятия, макар и с по-слаб темп", посочва икономистът Искрен Пенчев

19:56 | 26.07.16 г. 12
<p>
	<span class="photo-source">Искрен Пенчев, икономист. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></span></p>

Искрен Пенчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причините за спада в обема на лошите кредити могат да бъдат търсени в свръхликвидността, цялостното здраво състояние на банковата система и повишената ликвидност на паричния пазар. Това каза икономистът Искрен Пенчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му се наблюдава ръст на спестяванията на нефинансовите предприятия, макар и с по-слаб темп. "Засега нещата изглеждат стабилни и не би следвало да очакваме драстична тенденция в обратна посока", отбеляза той.

„Тенденцията на нарастване на спестяванията започна малко след кризата. Ако бъде разгледана структурата на спестяванията – относителен брой на различните спестовни групи спрямо общия брой на депозитите, се забелязва, че депозитите до 1000 лв. заемат близо 70% от общия брой“, посочи още икономистът.

През последните две години се наблюдават добри темпове на нарастване при спестовните групи между 2 500-5 000 лв. и между 30-40 хил. лв. „Най-голям темп на прираст обаче отбелязват финансовите предприятия през последните три месеца, което показва устойчива тенденция на преструктуриране и преминаване към дългосрочни инвестиции“, смята Пенчев.

Подробности вижте в целия разговор:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 44 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Хм, преди време имаше статия, че продадените дългове са към 1 млрд., т.е. това вече не се води лош кредит в банковата система и са прибрани едни пари. Мисля, че това е основната причина. А като добавим и стрестестовете, заради които имаме малко по-строго финансиране, мисля, че всичко си идва на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Такава тема нямаше ли преди време ?1. По-малко кредитни балъци - по-малко "лоши" кредити2. Изчерпване на "лошите" кредити , т.е. това , което е могло да изгърми, е изгърмяло , а съгладно т.1 0 ново няма3. Финансово ограмотяване на българина, свързано с поумняването , че няма как да купиш нещо, за което нямаш пари и затова да незаплатиш скъпо и прескъпо. С други думи - спести и тогава купи!4. "Бизнеса" също вече не е глупав - да се набълбука с "обещания" , които как ще реализира, като от другата страна също има поумнялсубект, предпочитащ да купи тогава, като има парите.И кръга се затваря ... при което обаче , учудващо на логиката - баМката пак на печалба! Което пък значи , че дрането още наврамето е стартирало от много, много високо ниво и сега се крепи само и единствено на такси, както и разбира се на помощ от държавата, щедро взаробваща хората, задлъжяващи от нейно име !Това е реалната картинка, за която тоя мушморок от интервюто , удобно премълчава, въпреки, че е ная!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още