IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независимая газета: България се изплаши от сближаването на Анкара и Москва

Русия само печели от желанието и на България, и на Турция да бъде реализиран газопровод по дъното на Черно море, пише изданието

10:47 | 09.08.16 г. 58
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

България се притеснява от затоплянето на руско-турските отношения и това е причината премиерът Бойко Борисов отново да заговори за активизиране на енергийни проекти. Това коментират руски експерти за изданието „Независимая газета“.

Според анализатора Анна Кокорева от компанията „Альпари“ срещата на руския президент Владимир Путин и на турския му колега Реджеп Тайип Ердоган днес ще активизира работата по „Турски поток“. Така България ще загуби „Южен поток“, тоест един от източниците на газ за газовия хъб „Балкан“.

По „Турски поток“ руски газ така или иначе ще влиза в ЕС и това е причината София да се активизира, смята Кокорева.

Но не е достатъчно България да поиска да възобнови преговорите по проекта, припомня първият вицепрезидент на независимата организация на марките и средните предприемачи „Опора Росии“ Павел Сигал. Той посочва, че „Южен поток“ може да бъде реализиран само с одобрение на Европейската комисия. „Представители на ЕК не изразяват своето желание да възобновим проекта“, категоричен е предприемачът.

От „Независимиа газета“ допълват, че всички анализатори са категорични – в момента „Турски поток“ има много по-големи шансове за реализация от „Южен поток“, въпреки че европейските чиновници „не са във възторг от укрепването на Турция на газовия пазар и перспективата ЕС да попадне под нейната зависимост“.

Всъщност за Москва изразеното желание от страна на България за активиране на енергийни проекти е добре дошло. Така Путин ще има повече козове при разговорите си с Реджеп Тайип Ердоган по-късно днес.

„И Анкара, и София демострират заинтересованост. Това е благоприятна ситуация за строителството на газопровод по дъното на Черно море“, казва зам.-директорът на Фонда за национална енергийна безопасност Алексей Гривач. Той не изключва възможността Русия да построи и „Турски поток“, и „Южен поток“ - с по една тръба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 14 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Както много пъти съм писал "Големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Съществено е доколко ще се сближат Русия и Турция в сътрудничеството срещу преврати и саботажи (каквото предложение получиха веднага след опита за преврат), щото ние може да имаме море граница с Русия, но сухопътна е тя с Турция, ... а статистиката показва че при глобалното затопляне зачестяват случайните неумишлени изпепеляващи пожари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 12
needtoknowmore
преди 7 години
Едно е да се построй, съвсем друго е да тече ... с тази брутални технологични иновации от ВЕИ и не само, пАтоците са архаична технология - бъдещето принадлежи на децентрализацията и конкуренцията та ЕС не случайно и е все тази за пАтоците, а и ударно си строи терминали и дава зелени светлини за разработки на всякакви газови залежи ... Каква е логиката да се забатачват в нови пАтоци където сегашните имат дебит за над 200 милиарда кубика, а ЕС потребява едва 160 милиарда, всичко с новите пАтоци е политическо, няма нищо икономическо ... освен северен поток 2. А нашите *** в неистова радост от нови пАтоци, пък Газпром е спрял Южната Газова инфраструктура в РФ - та ми е чудно от къде ще потече този газ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
От руснаците е логично да лъха презрение...от американците пренебрежение.Омразата е далеч по достойно отношение , значи значиш нещо !Ето докъде стигнахме , докато нашите политици и симпатизантите им тука водят *** политика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 7
data
преди 7 години
Много сме зле , депозитите не спират да растат , резервите в БНБ-то тоже са на върха - *** виж братушките ни оплакват за суверенитета ни . Може би щото вече не е техен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 5
dr.5rov
преди 7 години
На руснаците всичките им коментари за нас са от този тип - колко сме се прецакали. Вярно е, че като нямаш собствена позиция,която си се научил как да отстояваш, всеки те подритва и навиква. Ако не едните, то другите или третите. Третират те като недоразвит.Ей за 140 години не се научихме да мислим самостоятелно. Все търсим да изберем да мислим като някой друг. Дано събитията ни принудят най-сетне да започнем да го правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 7 години
вайййй , бегай на сянка , напекло те е слънцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
мизерабъла и датата ше са най спокойни ако нищо не се прави в България ...то не че не сме тръгнали натам де , определено по лесно е , по спокойно и най вече никой няма да открадне нищо...щот те не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
data
преди 7 години
п.п. плащането на газ няма общо със строежа на газопроводи - доста скъп процес който в момента в европа реално може да си позволи само Германия , а тя иска северен а не южен паток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 7 години
абе това което аз виждам е че проекти много , пък всички третакат зелето и никой не вади реални кинти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още