IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов и Владимир Путин са обсъдили енергийни теми

Инициативата за телефонния разговор е на българската страна, съобщиха от Кремъл

15:03 | 05.08.16 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По инициатива на българската страна днес се е провел телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов, съобщават от пресслужбата на руския президент.

„Обсъдени бяха актуални въпроси от двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката“, се казва още в краткото съобщение. 

В хода на разговора е било постигнато съгласие за активизиране на взаимодействието в рамките на двустранната българо-руска междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, пише РИА Новости, цитирана от Dnes.bg.

Борисов и Путин са обсъдили и възможностите за увеличаване на туристите, отбелязват от пресцентъра на Министерския съвет. Туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни, се посочва още в съобщението. През 2015 година България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.

В четвъртък от правителствената пресслужба разпространиха писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до българския премиер. В него, без да бъдат споменавани конкретни проекти, е записано, че Брюксел ще позволи газовия хъб „Балкан“ да бъде захранен с руски газ, ако бъдат спазени всички европейски изисквания. Вероятност за това е реализацията на проекта „Южен поток“.

Юнкер коментира още и че ако България реши да строи нова ядрена мощност, трябва само да уведоми Брюксел затова, каквито са задълженията ни по чл. 41 от Договора за Евратом.

Според експерта Славчо Нейков моментът за изпращането на това писмо не е избран случайно – дни преди посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Русия.

На 9 август той ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург и очакванията са един от основните акценти в срещата да бъдат енергийните теми, сред които и реализацията на "Турски поток". 

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
НА теб ли не ти плаща никой. Че ти освен да миеш чинии в някой пропаднал турски пандиз за друго не ставаш. Малка, жалка, продажна душица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Ха ха ха ха тъй тъй ! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
ББ Ало Баце, ти ли си? Къ е хавата при тебе?Пу: Къ да е, не видиш ли санкции, манкции Сирия, Турция, НАТО, ембарго, си ем.бало ...ББ Ти си стар чекист Баце, възхищавам ти се, ще се справиш!Пу Стига ме четка ми казвай коги ще надиплите пачката за АЕЦоББ То глад при нас Баце, пари няма МТБ-то фалира.Пу И от там пачка чакаме.ББ Бе ясно Баце, *** няма, валутен борд, гладни пенсионери, мама си т.ракало...Пу Да вземем да ви доделкаме Беленето, да ви запълним дупката там, както се казва.ББ Искам баце, *** оня па ша долети със самолето и ще има строй се, преброй се.Пу Ми ти от два пуя, та на земи на края.ББ Не ми е лесно Баце. Ко прай песа дето ти го дарих, раниш ли го?Пу Метам му по некой кокал. Като го видя, все едно теб виждам.Някой път къ не слуша го сритвам, ама с любов да знаеш!ББ Па то любов, без малко кютек, любов ли е!Пу Айде готви пачката,че тука сме назад с кльопачката. Ако не можеш викай ни да запълним дупката и не се бави много, че времето е пари, ка учи оня през океано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 1
copper
преди 7 години
бе ти да не си оня дръндар де всеки го клати в политика за присвояване на общински пари? кой не е влязъл в сайта той не разбра, че си ***. ходи се гръмни в балкана от толкоз гаври кво ти остава кукууупхахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Да ви *** НА ГЛАВИТЕ ЧЕРВЕНИ ЗАСЛУЖАВАТЕ ПРАЗНИ ***.ЛО.УМНИЦИ БОЛНИ, ДО КОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИМ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ УТОПИИ!!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Санитарката...амстердам ...почистете моля , че тоя съвсем се изпуска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
КАКВИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИШ ВЕ, КУКУ ИНВЕСТОРСКО, НЕ Е ИМАЛО ТУРЦИЯ ТОГАВА, КАКВА ТУРЦИЯ, ПРОЧЕТИ МАЛКО ИСТОРИЯ !!! ***.МИ.ЦАТА ТИ БЪЛГАРСКА ПРОДАЖНА ДЕТО ТА Е РОДИЛА.. ЧЕРВЕН *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
ИНВЕСТОРЕ, ВИЕ СТЕ КУКО, ВИЖТЕ СИ ПРОСТОВАТИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВО ПРАВЯТ И КАК ВИ ПОЗОРЯТ, ЗАЩО ГО ДОПУСКАТЕ >?????? МАЗНИ ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 10
markoci
преди 7 години
Кукууууууууууууу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 9
markoci
преди 7 години
Ох сори, чух че новите опорни точки са че България е освободена в Американо - Турската освободителна война а Русия е била на страната на Турция.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още