IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна хипотеза ли е режим на тока през зимата?

Имаме свръхпроизводство на електричество, но инвестициите в мрежата от години са ограничени, коментира експерт

08:10 | 14.08.14 г. 39
<p>
	Инвестициите в енергийната ни мрежа са ограничени от години. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Инвестициите в енергийната ни мрежа са ограничени от години. Снимка: ЕК

България от години има свърхпроизводство на ток – инсталираните мощности са към 14 хил. МВтч, а в пиковите моменти потреблението е около 7 хил. МВтч. На тази база режим на тока е малко вероятен, категорични са енергийните ни експерти.

От години обаче са притискани инвестициите на електроразпределителните дружества и въпросът за състоянието на мрежата вече буди основания за притеснения. Досега ЕРП-тата успяваха да компенсират орязаните инвестиции чрез икономии от технологично признатите разходи, коментира за Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. 

Спестените средства се инвестираха отново, но с одита, който извърши ДКЕВР през пролетта, тази практика беше санкционирана, припомни икономистът.

Проблем ще се окажат и сериозните дефицити в енергетиката. С ценовото си решение от 1 юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не намери решение на натрупаните дефицити в системата, а дори създаде нови, смята Стайков.

Припомняме, че от комисията наредиха на НЕК да преговаря за намаляването на цената на изкупуването на енергия от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, както и от производителите от възобновяеми източници. Без реален резултат от разговори между страните регулаторът заложи по-ниски разходи на държавната компания, свързани с изкупуването на електричество.

При това положение дълговете на НЕК, която е единственият обществен доставчик на електрическа енергия за регулирания пазар, продължават да растат. Това също е предпоставка за възникването на проблеми с доставката на електричество.

Режим на тока не е непременно планиран, уточни Стайков. Той посочи, че през зимата може да се получи така, че да има повишена аварийност по мрежата заради ограничените инвестиции, а самите ЕРП-та да нямат необходимите оперативни средства заради дефицитите в системата. Така може и да се стигне до момент, в който авариите няма да могат бързо да бъдат отстранявани.  При такъв сценарий дружествата могат и да въведат режим, докато отстранят повредата, коментира икономистът.

„В момента доста сценарии са възможни, защото не се отпускат достатъчно пари на компаниите“, допълни още той.

Според него производителите на електричество не могат да се възползват и от свободния пазар на електричество, където да компенсират липсите на средства.

„Три дружества заемат над 90% от продажбите на свободния пазар – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и НЕК“, обясни експертът и уточни, че ВЕИ-секторът, както и т.нар. „американски централи“, не са на този пазар. За него обаче дори и някои производители да спрат да работят – това няма да се отрази сериозно, заради свръхпроизводството на електричество.

Увеличение на цената на тока от 1 октомври би помогнало на системата, но зависи как точно ще бъде направено, прогнозира още Стайков. Той припомни, че през последните две години ДКЕВР е увеличавала само цената на електричеството, продавано от НЕК. Едно подобно решение след 2 месеца няма да донесе решения, допълни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 8 rate down comment 0
Xman1
преди 9 години
Жалко е че нашите управници са толкова необразовани, ако бяха поне малко образовани, ако имаше нещо което да умеят да правят, щяха да разберат къде им е грешката. Но за съжаление, те нищо не умеят, те от нищо не разбират. Нищо не са правили през живота си... нищо смислено, нищо за което човек да трябва да си напрегне мозъка. Те са просто едни големи ***, които само знаят да лапат... мозък няма там. Елементарни познания нямат по каквото и да било. А изглежда сякаш са расли и в гората и не са имали баби и дядовци да им разкажат, за миналите времена, да им дадат някакъв техен опит, па макар и елементарен. Защото човек като няма основа, като няма елементарни познания, няма абсолютно никакво значение, колко висши образования има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
Xman1
преди 9 години
Знаеш ли... когато ГЕРБ вдигнаха цената с 13%, аз казах, че ще фалираме, че народа не може да издържи това повишение, че това е лудост... сега пак казвам същото нещо... доходите на хората не са мръднали от години... А те пак искат да достигнат "мечтаното" от ГЕРБ увеличение с 13%. Просто е невъзможно това нещо... няма да се случи, докато икономиката не стъпи на крака, а за да стъпи икономиката на крака, трябва да се спре тормоза над гражданите. Но като гледам в управлението ни има само ПСИХОПАТИ, те дори не разбират естеството на проблема... те си мислят, че народа може да плати всичко... е да... ама не... има пределна граница. Това е като слагането на хляб в кюфтетата... има пределна граница. Всеки готвач го знае това... но нашите *** управници не го знаят, те си мислят, че ще могат до безкрайност да слагат хляб в кюфтета и това все още да са кюфтета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
Калоян Стайков да духа супата. Възможна друга хипотеза по принцип...утре върху главата на Калоян да падне тухла на главата му!!! по принцип...по принцип...само!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Аз мисля, че това е сбъркан алгоритъм и подход : натиска на хората, тр. да е не за намаляване цената на тока, а на първо място за правораздаване с цялата му тежест за престъпленията и злоупотребите в енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
Jay Gould
преди 9 години
С качване на ток ако ставаше, нямаше НЕК между 2009 и 2012 да натрупа загуба от 2.5 милиарда, като само преди това бе на печалба. Кривата на Лафер, нищо повече! Лечението и печалбите на НЕК и ЕРП-тата няма да дойдат от покачване, а по друга линия, но не е моя работа да ги уча на ум..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
Xman1
преди 9 години
Е като фалират всички... и -5% намаление няма да стигне да се оправят работите. От години е този тормоз, сякаш има някакви предварително набелязани нива за цената на тока които трябва да се стигнат... а не става въпрос за някакви пазарни принципи. Като има свръхпроизводство... цената трябва да пада... а не да се качва. Това вдигане цената на тока е престъпление!!! Ние сме достатъчно зелени... и без нито една ВЕИ централа. Вижте ни потреблението на ток, на глава от населението сравнено със западняците.... и това потребление ще продължи да намалява, ако цената се покачи... хората, ще останат без ток, но няма да могат да го плащат. В тая държава управляват ПСИХОПАТИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
Абе той търпя и до февруари 2013 а после ни куките, ни подслушване и заплахи не го спряха. Точно от затъпели хора очаквайте, че ще получите зверства! :) Не вярвате, но времето ще покаже. И за тия протести не ми вярваха, ама на дори кабинета им падна тогава само от единия ток... А сега е още по-зле! Нужна е само искра в бурето и властта е толкова ***, че ще им я даде! Амин! Господ преди да вземе главата на някого, първо му взема ума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
aranda
преди 9 години
Repoman, а що не предложиш шоково увеличение на заплатите - тогава ще се вдигне потреблението, кредитчета.. и икономиката ще се завърти? Аман от такива напористи пишманкапиталисти - ЕРП-тата да били съберяли малко пари за инвестиции, горките! Някой друг умен съвет?@Jay Gould нищо няма да се лее, ние сме овце - доказахме го последните 20 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
Jay Gould
преди 9 години
Някои хора не вярваха, че ще избухнат безредици за тока и то от провинцията, но това стана, а това не са ви красивите протестиращи с неоскубаните вежди на женските и епилираните софиянци, а морлоките! Армията не е с властта това се видя и на февруарските простести в 2013 г., а в провинцията има стотици хиляди запасняци които вече са се хванали за ножа и само чакат знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
Jay Gould
преди 9 години
Тия въобще не живеят на тоя свят! *** и слагачите им са като двора на Луи 16-ти. Ако смятат смешниците, че 60 те им хиляди ченгета ще ги опазят от запасняците и армията, няма по-смешни човечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още