IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна хипотеза ли е режим на тока през зимата?

Имаме свръхпроизводство на електричество, но инвестициите в мрежата от години са ограничени, коментира експерт

08:10 | 14.08.14 г. 39
<p>
	Инвестициите в енергийната ни мрежа са ограничени от години. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Инвестициите в енергийната ни мрежа са ограничени от години. Снимка: ЕК

България от години има свърхпроизводство на ток – инсталираните мощности са към 14 хил. МВтч, а в пиковите моменти потреблението е около 7 хил. МВтч. На тази база режим на тока е малко вероятен, категорични са енергийните ни експерти.

От години обаче са притискани инвестициите на електроразпределителните дружества и въпросът за състоянието на мрежата вече буди основания за притеснения. Досега ЕРП-тата успяваха да компенсират орязаните инвестиции чрез икономии от технологично признатите разходи, коментира за Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. 

Спестените средства се инвестираха отново, но с одита, който извърши ДКЕВР през пролетта, тази практика беше санкционирана, припомни икономистът.

Проблем ще се окажат и сериозните дефицити в енергетиката. С ценовото си решение от 1 юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не намери решение на натрупаните дефицити в системата, а дори създаде нови, смята Стайков.

Припомняме, че от комисията наредиха на НЕК да преговаря за намаляването на цената на изкупуването на енергия от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, както и от производителите от възобновяеми източници. Без реален резултат от разговори между страните регулаторът заложи по-ниски разходи на държавната компания, свързани с изкупуването на електричество.

При това положение дълговете на НЕК, която е единственият обществен доставчик на електрическа енергия за регулирания пазар, продължават да растат. Това също е предпоставка за възникването на проблеми с доставката на електричество.

Режим на тока не е непременно планиран, уточни Стайков. Той посочи, че през зимата може да се получи така, че да има повишена аварийност по мрежата заради ограничените инвестиции, а самите ЕРП-та да нямат необходимите оперативни средства заради дефицитите в системата. Така може и да се стигне до момент, в който авариите няма да могат бързо да бъдат отстранявани.  При такъв сценарий дружествата могат и да въведат режим, докато отстранят повредата, коментира икономистът.

„В момента доста сценарии са възможни, защото не се отпускат достатъчно пари на компаниите“, допълни още той.

Според него производителите на електричество не могат да се възползват и от свободния пазар на електричество, където да компенсират липсите на средства.

„Три дружества заемат над 90% от продажбите на свободния пазар – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и НЕК“, обясни експертът и уточни, че ВЕИ-секторът, както и т.нар. „американски централи“, не са на този пазар. За него обаче дори и някои производители да спрат да работят – това няма да се отрази сериозно, заради свръхпроизводството на електричество.

Увеличение на цената на тока от 1 октомври би помогнало на системата, но зависи как точно ще бъде направено, прогнозира още Стайков. Той припомни, че през последните две години ДКЕВР е увеличавала само цената на електричеството, продавано от НЕК. Едно подобно решение след 2 месеца няма да донесе решения, допълни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 13 rate down comment 3
Jay Gould
преди 9 години
В провинцията ще се лее кръв, а после и в София! Помнете ми думата, тоя път ще има линч, обесени, разстрели и война. Гражданска, която накрая ще свърши в София с превземането на града, бесене на чиновници политици и журналисти като в Либия. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Хипотезата е лансирана от Захариева, бивш заместник министър по времето на ГРОБ, за да подготвя хората, че като дойде на власт Боко, цената на еленергията трябва да скочи рязко. Еленергията е скъпа спрямо заплатите, защото на клона са се наредили "инвеститори" като ВЕИтата и "американските" ТЕЦове, чакащи на гарантирана от държавата печалба. Отделно се харчеха сума ти пари покрай Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Това е една от най вероятнте хипотези. Така се получи че нямаме консумацията нужна за да се поддържат активни всички мощности, но БСП ни поръчаха нови и скъпои от САЩ. Много ще е интересен крайният ефект. http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 13
Repoman
преди 9 години
Само 10% не решават нищо, ама нищо.Трябва да има шоково увеличение поне някъде с около 30%, за да може да се ликвидира дефицита и да се позволи на ЕРП-тата да съберат малко пари за инвестиции в мрежата. Не се ли направи, на зима ще гледаме дискотека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Xman1
преди 9 години
Дали ще е плавно или от веднъж е все едно... нашата икономика просто не може да поеме по висока цена на тока... ако тока се вдигне с 10% както са си наумили, ни очаква тотален фалит. Колкото до вредните емисии съм сигурен, че на глава от населението сме на най ниските нива... защото нямаме никаква индустрия. Освен това един АЕЦ би ни решил проблема на много по ниска цена от ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
е . това не променя фактите :) п.п.Те и затова много хора се засилиха да строят АЕЦ ама независимо дали е Руска или американска се оказа че едно такова съоръжение е доста скъпо и ще трябва НИЕ да го плащаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
а до сега ти цъкаха плюсове...това приключва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 0
Achtung
преди 9 години
Да не забравяме, че и заплатите са нереално ниски в България. Очертава се интересна зима, без газ, скъп ток или режим, ново правителство ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 9 години
Не съм съгласен . Евтиния ток в Бг се дължи основно на изградените и ПЛАТЕНИ генериращи и преносни мощности по времето на соца ! Обаче тая приказка започва да привършва - мощностите остаряват , екологичните изисквания растат , възобновяемата програма на ЕС също вдига цените , икономиката се преструктурира към отрасли които не са чак толкова енергоемки и това води до ръст на постоянните разходи в цената на тока и т.н.В една тема за АЕЦ Белене бях ги изброявал - има 12 фактора тикащи цената на тока нагоре Проблемите с цената на тока са много пластови - основна тема е справедливостта в обществото и разпределението на тежестите , не толкова самия модел на ценообразуване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
Repoman
преди 9 години
Така е. ената на тока у нас от години е нереално ниска. Не може отоплението на ток с обикновени уреди да ти идва на почти същата цена като отоплението на централен природен газ. Отделно, ако си с климатици отоплението ти идва поне 2-3 пъти по-евтино от това на газ. Заради прекомерно евтиния ток хората последните години започнаха да бягат от газа. Само пример за несъразмерни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още