IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Италия ще напусне еврозоната

Възможен е разпад на еврозоната или разделяне на "северно евро" и "южно евро", смята Нобеловият лауреат

09:53 | 06.10.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стиглиц:&nbsp;Без допълнителни дълбоки реформи самият валутен съюз няма да продължи да функционира. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стиглиц: Без допълнителни дълбоки реформи самият валутен съюз няма да продължи да функционира. Снимка: Ройтерс

Известният икономист Джоузеф Стиглиц не вярва, че Италия ще остане част от еврозоната още дълго време. „Когато говоря с италианци, усещам, че хората там са все по-разочаровани от еврото“, казва носителят на Нобелова награда в разговор с германския Die Welt.

По думите му сега разочарованието се разпространява и сред учени и политически лидери. „Италианците просто тъкмо разбират, че Италия не функционира в еврозоната. Това е наистина трудно емоционално прозрение за тях и те дълго време отказват да го приемат". 

Италианската икономика е в дълбока криза. Банките в страната се борят с огромни количества лоши кредити, а икономиката не се разраства в продължение на почти десет години вече, докато безработицата се повиши рязко през същия период.

Без допълнителни дълбоки реформи самият валутен съюз няма да продължи да функционира, казва Стиглиц. Американецът, който спечели Нобелова награда през 2001 г., не очаква, че европейската политика може да спаси все още „боледуващата“ валутна зона в дългосрочен план. На страните членки им липсва волята да се справят с необходимите по-мащабни реформи, като например създаването на банков съюз или обща система за застраховане на депозитите, смята той.

„Липсва решителност“, казва Стиглиц. „Опасявам се от скоростта, с която се вземат решения в Европа. Политиците се съгласяват, че нещо трябва да се направи, но след това това решение се блокира, отлага и претупва“. По думите му в Европа просто липсва нужната солидарност отвъд границите.

Ето защо, според него, общата валутна зона вероятно ще се разпадне през следващите години. Тогава еврозоната няма да съществува в сегашния си вид, казва топ икономистът. „След десет години ще има наистина еврозона, но въпросът е как ще изглежда тя. Много малко вероятно е тя все още да има 19 страни членки. Трудно е да се каже кой ще принадлежи към нея“, смята Стиглиц.

Германия, например, вече е приела, че Гърция ще напусне еврозоната, казва той. В миналото Стиглиц вече посъветва Португалия и Гърция да напуснат валутния съюз.

Икономистът изброява цяла поредица от реформи, които биха били необходими, за да се гарантира, че валутният съюз действително ще работи. Очевидно обаче и той не вярва, че правителствата на държавите членки ще се решат на тези стъпки. Следователно според него единствените правилни решения за раздвижване на изпадналата в застой европейска икономика са или разпадане на зоната, или разделяне на „северно евро“ и „южно евро“.

„Кризата започна в САЩ, но икономиката там се възстановява, докато бъркотията в еврозоната се увеличава", казва Стиглиц, който е бивш главен икономист на Световната банка. Двете икономически зони (САЩ и еврозоната, бел. ред.) са с подобна структура, притежават сходен човешки капитал, сходни природни ресурси и подобни институции. Голямата разлика според Стиглиц е еврото.

Икономистът не за първи път изказва съмнения в устойчивостта на валутния съюз. През лятото той разкритикува в интервю за CNBC европейските лидери, сред които президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който очевидно изпрати послание, че всяка страна, която напуска ЕС, ще бъде наказана. „Един вид идеята е, че можем да задържим хората заедно не чрез ползите, които им носим, а чрез страха от напускането. Това не е здравословно поведение, това ще ускори развода“, заяви икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 7 години
И въобще как тогава бихме се превърнали в Съединени Европейски Щати, ако си прав?----Много просто! Просто това в европа НЕ може да стане! Нито германците искат да спрат да са германци, нито французите, нито италианците, само ние искаме да сме някой друг! И това ни е основната грешка и затова лазим по дъното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
shinawatra
преди 7 години
Ваньо-Грешката ще ти викаме вече на теб! И не разбра ли, че не е грешка това, нарочно е?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
А в Щатите как функционира валутата при такава разлика в стандарта между различните щати? И въобще как тогава бихме се превърнали в Съединени Европейски Щати, ако си прав?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
Да ти имам позитивизма! Нали знаеш какво вижда един оптимист на гробищата: само плюсове:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
shinawatra
преди 7 години
Защото сме по-бедни и от най-бедните, за нас няма друг полезен ход освен да приемем еврото. Това е малко като необходимото зло за нас. На *** какво да му вземеш, ямурлука от гърба и цървулите ли? Ние можем само да печелим като крадем от по-богатите държави, затова икономиката ни трябва да функционира като скачен съд към техните, само бихме вдигнали нивото. Както се казва по-зле от това накъде?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
shinawatra
преди 7 години
Щирлиц, продължавай да повтаряш едно и също, току виж верно се случило:) Ти не познаваш какво предстои, ти го предизвикваш с думите си:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 7 години
ДО 19НЕ СЪМ ТВЪРДЯЛ, ЧЕ ДОЛАРА И СТОЯЩАТА ЗАД НЕГО ФИНАНСОВА СИСТЕМА Е КИТКА ЗА МИРИСАНЕ, НО ПРИ ТЯХ ИМА НЯКАКВА СИСТЕМА КЪДЕ Я ВИЖДАШ ЕВРОПЕЙСКАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 7 години
Предлагаш да се заложи на долара.Истина е, че 20% от световното производство се потребява в страната която печата ЕДНА от световните валути - ДОЛАРА!СТРАШНОТО ЩЕ БЪДЕ КОГАТО КИТАЙЦИТЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ СА ЯЛИ САМО ГАРНИТУРА , А ПЪК ТО ИМАЛО И ОСНОВНО ЯСТИЕ , ПРЕДЯСТИЕ И ДЕСЕРТ.ПРЕВРЪЩАНЕТО НА КИТАЙ В КОНСУМАТОР НОМЕР ЕДНО НА СВЕТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НАЛАГАНЕТО НА ЕДНА НОВА СВЕТОВНА ВАЛУТА , КОЯТО ВЧЕРА СЕ ПРЕВЪРНА В ЧАСТ ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ ПРАВА НА ТИРАЖ С КОИТО РАБОТИ МВФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
А господин крас с тия хеликоптерни пари какво се възбужда не знам.Че Бил Клинтън ги пусна много отдавна в америка,нарича се данъчна отстъпка за средната класа,вместо да им вземе парите и после да ги раздава направо не им ги взима и американците си ги похарчиха,ненапразно по Клинтъново време САЩ цъфтяха икономически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 4
абитуриент
преди 7 години
нещо нищо не РАЗБИРАМ.......!!!!!?????....... защо им е на хамериканците да КЛАТЯТ ЕВРОТО.......?????!!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още