IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбъркан ли е германският икономически модел?

Потискането на заплатите с цел ускоряване на износа не трябва да служи за пример на еврозоната, смята икономистът Филип Легреин

17:01 | 11.10.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сбъркан ли е германският икономически модел?

В продължение на 60 години немските правителства преследваха по-европейска Германия, но сега администрацията на канцлера Ангела Меркел иска да прекрои икономиките в Европа по свой образец, което е политически неразумно и икономически опасно, пише Филип Легреин за сайта project-syndicate.org.

За разлика от немския финансов министър Волфганг Шойбле и други, които се хвалят, че германската икономика е най-успешната в Европа, Легреин смята, че тя е нефункционална.

Икономистът е гостуващ старши сътрудник в Европейския институт към London School of Economics. Той е бивш икономически съветник на председателя на Еврпейската комисия. Автор е на „Европейската пролет: Защо икономиката и политиката ни са в безпорядък – и как да ги оправим“.

Разбира се, Германия има своите силни страни: световноизвестни компании, ниска безработица, както и отличен кредитен рейтинг, признава Легреин, но тя също така има стагниращи заплати, фалирали банки, неадекватни инвестиции, ниска производителност, мрачни демографски перспективи и анемичен растеж.

Немската политика на подкрепа за стопанството за сметка на чужди икономики – потискане на заплатите с цел ускоряване на износа - не трябва да служи като пример за останалата част от еврозоната, смята той.

Германската икономика се сви през второто тримесечие на 2014 г., като е нараснала с едва 3,6% от началото на глобалната финансова криза през 2008 г. - малко повече от Франция и Великобритания, но по-малко от половината от растежа на Швеция, Швейцария и САЩ. От 2000 г. насам растежът на немския БВП е средно едва 1,1% годишно, което нарежда страната 13-та в 18-членната еврозона.

Описана като "болния човек на Европа", когато еврото беше пуснато през 1999 г., Германия не отговори чрез икономически динамизъм, а чрез орязване на разходите. Инвестициите спаднаха от 22,3% от БВП през 2000 г. до 17% през 2013 г. Инфраструктурата, като магистрали, мостове, дори каналът при Кил, се разпада след години занемаряване.

Образователната система също скърца: броят на новите стажанти е на най-ниското ниво след Обединението, страната има по-малко млади висшисти (29%), отколкото Гърция (34%), а най-добрите й университети едва попадат в световния Топ 50.

Спъвана от недостатъчно инвестиции, немската икономика се бори да се адаптира. Въпреки реформите на пазара на труда при бившия канцлер Герхард Шрьодер, в Германия е по-трудно да се съкрати служител на безсрочен договор, отколкото където и да е другаде в рамките на ОИСР.

Германия изостава в глобалната класация на Световната банка за условията за стартиране на бизнес чак до 111-о място. Най-големите фирми в страната са стари и утвърдени, като липсват еквивалентите на Google или Facebook, а секторът на услугите е особено свит.

Правителството е въвело малко реформи, стимулиращи растежа през последните седем години, отколкото всяка друга развита икономика, според ОИСР. Средният годишен ръст на производителността през последното десетилетие от 0,9% е по-бавен дори от този в Португалия.

Тежестта на стагнацията бе поета основно от германските работници. Въпреки, че тяхната производителност се е увеличила с 18% през последните 15 години, сега те печелят по-малко в реално изражение в сравнение с 1999 г., когато тристранно споразумение между правителството, компаниите и синдикатите на практика сложи таван на заплатите.

Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 10 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Германия е някъде към 80 място по корупция. България е на 38 място, а Китай е на 36 място. Китай е на първо място по инвестиции. Тогава кое не е наред в България. ? ТОВА ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ИНВЕСТИРА И ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НЕ СТИМУЛИРА ВЪТРЕШНАТА ТЪРГОВИЯ И ПРОИЗВОДСТВОТО ЗА НЕЯ, http://***.economywatch.com/economic-statistics/Bulgaria/Investment_Percentage_of_GDP/ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ТУК Е 10% ОТ БВП НА ЗАЕТ, В НАПРЕДВАЩИТЕ СТРАНИ Е 25-35%. НАЛИЧИЕТО НА РАБОТНИ МЕСТА И ДОБРИ ЗАПЛАТИ ЗАВИСИ ОТ КОЛКО ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАЕТ ИМА. В ГЕРМАНИЯ БВП НА ЗАЕТ Е САМО ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО, НО ЕДВА ЛИ ИМАТ САМО ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ НА ЧОВЕК, ТОЕСТ БЪЛГАРИНА НЕ САМО Е ЕКСПЛОАТИРАН ЖЕСТОКО - НО И ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ БВП ОТ ВЛОЖЕНА ИНВЕСТИЦИЯ. ИСТИНА Е! ТОЕСТ ПРИ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАЕТ В ГЕРМАНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ, НИЕ ИМАМЕ 20 000 ДОЛАРА БВП НА ЗАЕТ, РЕАЛЕН, А ТЕ 43 000. ОСВЕН ТОВА РАБОТНИКА СЕ ОЩЕТЯВА С ТРИ ПЪТИ ПО-НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ СПРЯМО ПРОЦЕНТА ВЗИМАН ОТ КИТАЕЦ ИЛИ ЗАПАДНЯК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
В Япония голяма част от икономиката се притежава от пенсионни фондове, тоест тя икономиката е на пролетариата. Сръбският социализъм е проповядвал предприятията да са собственост и управление на работниците. Капитализма се учи от социализма, а лявото се учи от капитализма. А капитализма математически е невъзможен. Като сега в този си период за да не изгние той връща принадената стойност за потребление чрез кредитиране на потреблението, без да увеличават заплатите. Но кредитирането има насищане, а и идва период на изплащане, с което следва ниско потребление, и дефлация, а дефлацията снижава инвестициите... И КРИЗА.. И СЕГА КАК ЩЕ ГО ЛЕКУВАТ КАПИТАЛИЗМА, СТОКАТА И КАПИТАЛЪТ ЩЕ ИЗГНИЯТ. ХРАНИТЕ В СВЕТОВЕН ПЛАН СА С ЦЕНИ КАТО ОТ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
мда...горе долу и аз така ги виждам нещата...исторически погледнато Китай е бил голямата работа, явно просто нещата си идват на мястото...Ми да си бяхме седели в соца, сега щяхме да си викаме братя и да се прегръщаме с тях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
да и София е втората най-стара столица в Европа и сме дали четмо и писмо и т.н. още преди Вашингтонци да са били запланувани дет викаш ... :) Но US и UK икономически модел върши работа за бързо развитие, да ок супер, обаче в дългосрочен план не е устойчив, благата се концентрират в 5 човека и до там.US са държава на 300 години развиха се, експериментират и от как са на върха 60-70 години и си отиват, ако не бяха печатали и изнесли и продали всичкото производство в Китай нямаше да са на тоя хал, ама те гонят печалби - *** и са падение и се чудат кво става, аз си мислех, че ще властват още поне 50г., но много бързо се смениха нещата, много динамично и макс 15г. със същия темп и са чао никой няма да ги търпи с тая политика и бизнес модели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
на Маркс има много общо:) на Енгелс-почти нищо. Не си прав за това кой кога кого ще стигне-кебапчето се върти. Балканите+Апенините много дълго време(много, ама много по-дълго от сегашните центрове Берлин-Париж-Лондон-Вашингтон) са били център на културата и цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
те теориите на Маркс и Енгелс нямат нищо общо с тоя комунизъм, който познаваме ние по простата причина, че хората, колкото и в корените си да сме еднакви толкова сме и различни и е невъзможно да има равнопоставено общество, поради много фактори - климат, култура, а климата обуславя до голяма степен и манталитета на една страна. Южните периферии на ЕС никога няма да достигнат северните, поради простата причина, че например в Атина е 40 и дълбоко се съмнявам човешкия организъм да е супер продуктивен на такава температура, колкото и вишисти да имат горките ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да...гледах една карта в уикито(което не е източник, просто все пак е интересен факт), където сигурно 2/3 от територията на САЩ е населена от хора с немски произход.http://goo.gl/PJWOMl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
аз не съм казал, че не си прав, просто са крайно неудачни примерите ти.А не гледай културното влияние-на старо български се говори в сигурно 3/4 от православните църкви и тебе кво те грее това? Имаме по-богата традиционна култура от немската, а те(германците) имат отвратителният македонски навик като си харесат нещо от европейската история и да го пишат немско. Пък гледай те къде са и ние къде сме. Та за духовното не си ама никак прав. Никъде не съм чул за великият немски дух нищо. Социално...ми те измислят комунизма и социализма(включвам класически социализъм, пруски държавен и куп други изми). Но иначе си прав-немците са дали и продължават да дават много неща. И ние сме дали, ама сме къде-къде назад. Преди да си ремонтираме икономиката ще бъде така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 9 години
И немците и англичаните и американците(основно) са англо-саксонци. Англичаните произлизат от две немски племена,англи и сакси. Разбира се те са се омесили с келти, пикти, брити а по-късно и викинги, но основата са англи и сакси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
а в статията...Герхард Шльодер(голям враг на България, като външна политика) е ляв...е какви реформи да предложи, та да се съкращават лесно служители на безсрочен трудов договор един ляв?!?!?!?Еквиваленти на Гугъл и Фейсбук...ми то има силни такива в Русия, Китай и Япония само. И те са само с местно влияние. Е...И те нямат алтернатива на гепиме, ама надали това им е драмата в живота. Това за новият и старият бизнес съм 100% сигурен, че е вярно, ама това е естествено труден процес в държава със стари и големи фирми. И износът на инвестиции от там към...до скоро държави като нашата...Нормално е да го има-тук заплатите са в десетки пъти по-ниски, данъците даже няма да ги коментирам. Ако не им харесва да затваряме ЕС, ама тогава пазарите на германците пък ще идат у киреча...въобще-въпреки, че пак казвам, би трябвало това да ми е висока топка, по-скоро не съм съгласен със статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още