IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбъркан ли е германският икономически модел?

Потискането на заплатите с цел ускоряване на износа не трябва да служи за пример на еврозоната, смята икономистът Филип Легреин

17:01 | 11.10.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сбъркан ли е германският икономически модел?

Собственици на фирми може й да приветстват това, но потискането на заплатите вреди на по-дългосрочните перспективи пред икономиката, като обезкуражава работниците да усъвършенстват уменията си, а фирмите да произвеждат продукция с по-висока стойност.

Свитите заплати потискат вътрешното търсене, докато в същото време субсидират износа, на който Германия разчита за растеж. Еврото, което несъмнено е много по-слабо, отколкото би била германската марка, също помогна на износа, като понижи стойността му в чужда валута и предотврати преследването на валутна обезценка от Франция и Италия.

Доскоро еврото осигуряваше бума на външното търсене в Южна Европа, докато главоломното индустриалното развитие на Китай повиши търсенето на традиционните немски износни стоки. Сега обаче, след като Южна Европа стагнира, а китайската икономика се забавя и инвестиционните разходи намаляват, германската износна машина се забавя. Нейният дял в световния експорт е намалял от 9,1% през 2007 г. до 8% през 2013 г. - толкова ниско, колкото в ерата на Обединението, когато страната бе "болният човек" на Стария континент. Тъй като в момента автомобилите и други стоки с надписа "Произведено в Германия" съдържат много части, произведени в Централна и Източна Европа, делът на Германия в световния износ като добавена стойност е на рекордно ниско ниво.

Германските политици се гордеят с огромен излишък по текущата сметка на страната - 197 милиарда евро към средата на годината - разглеждайки го като знак за превъзхождаща конкурентоспособност. Тогава обаче защо фирмите не желаят да инвестират допълнително в страната, пита риторично Легрейн?

Външните излишъци са в действителност характерни за боледуваща икономика. Стагниращите заплати стимулират корпоративните излишъци, докато потиснатите разходи, задушеният сектор на услугите и слабо развитите стартиращи фирми потискат вътрешните инвестиции, като произтичащите от това излишъци често биваха прахосани в чужбина. Берлинският DIW институт изчислява, че в периода 2006-2012 г. стойността на германските чужди портфейлни инвестиции в Германия е спаднала с 600 млрд. евро, или 22% от БВП.

Вместо да бъде "остров на стабилност" за еврозоната, както Шойбле твърди, Германия разпространява нестабилност. Лошият подход на немските банки към отпускането на излишните им спестявания под формата на заеми допринесе за образуването на балони при активите в навечерието на финансовата криза, а оттогава наложи дефлацията на дълга.

Германия дори не е "двигател на растежа" в еврозоната. В действителност слабото й вътрешно търсене се отрази неблагоприятно на растежа другаде в региона. В резултат на това германските банки и данъкоплатци е по-малко вероятно да възвърнат лошите си заеми, отпуснати в Южна Европа.

Като се има предвид колко зле се отразява на германската икономика стагнацията на заплатите, натрапването й на останалата част от еврозоната би било катастрофално. Спадащите доходи потискат вътрешното потребление и правят дълговете още по-трудно управляеми. При слабото глобално търсене еврозоната като цяло не може да разчита на износа, за да се справи с дълговете си чрез растеж. За затруднените южноевропейски икономики, чийто традиционен износ бе подкопан от от китайската и турската конкуренция, решението е да инвестират в придвижване нагоре по веригата на стойността чрез създаване на нови и по-добри продукти.

Икономиката на Германия се нуждае от основен ремонт. Политиците трябва да се фокусират върху увеличаването на производителността, а не на „конкурентоспособността", като на работниците се плаща дължимото. Правителството трябва да се възползва от почти нулевите лихвени проценти, за да инвестира и да се стимулира бизнеса - особено стартиращите предприятия - да направи същото.

Накрая, Германия трябва да приветства по-динамичните млади имигранти, за да спре демографския си упадък. Това ще бъде по-добър икономически модел за Германия. Той също така ще даде подходящ пример за останалата част от Европа, завършва Филип Легреин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
да-и точно това е работата-развитият Китай е основно в крайбрежието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 0
Angel62
преди 9 години
Информацията ми е 3-4 години стара, но да видиш какво бачкане пада за $350 на хардуерен инжинер в централен Китай. Аз не съм убеден, че българин може да работи така като робот 12-16 часа ежедневно за толкова пари. И това всъщност не е лошо за нас като се има предвид, че оцеляваме и без такъв робски труд. Иначе кой как се уреди - 2003-а година плащахме на програмист в Шанхай $1500-5000, а в България $1000-3500 за два пъти по-добър резултат, но дойде индиец в борда на директорите и работата отиде там за още по-висока заплата и по-лош резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
я я се огледай за средните заплати в Китай и примерно...България или Украйна:)Ще останеш доста неприятно изненадан-тук са по-ниски от повечето провинции в Китай. Тия които носят индустрията на раменете си са с по-високо средно заплащане от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 1
Angel62
преди 9 години
А, и от 200 000 колеги 100-ина го подкрепиха, другите явно смятат, че тримесечна печалба от $5 300 000 000 не си струва да бъде намалявана заради дреболия като заплатите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
Angel62
преди 9 години
Единствената причина световното производство да е в Китай е, че те са засега по-евтини от роботите, спомнете си политикономията - не всичко там беше измама. Досега бях виждал само въпроси и предложения от рода:- "Готови ли сте да платите по-висока цена за тази стока за да плащаме повече на работниците в Китай?" и "Какво предпочитате - да съкратим 15% от Вас или да ви намалим на Всички заплатите с 15%?" и до вчера не бях чул въпрос от вида "Да намалим ли печалбата на фирмата за да вдигнем заплатите?". Когато служител на Wells Fargo Bank попита това своят CEO и 200 000 колеги това направи сензация и въпрос дали го е страх, че ще си загуби работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 1
Xman1
преди 9 години
За да има много работни места, трябва да има индустриално производство в големи мащаби. Google и Facebook не са добър пример. Там основно работата се върши от компютри. В дейта центровете на Google има много малко хора... дори част от програмирането се извършва от компютри. Те са супер ефективни и супер печеливши... но за техните собственици и не дават прехрана на народа. САЩ започна да има проблеми след като си изнесе индустриалното производство в Китай... вите, че дори АйФоните се произвеждат в Китай. Какво като Епъл печели десетки милиарди... като тези пари са си за Епъл... да не мислите, че тия пари ще влязат в Америка и ще дадат хляб на някой Американец?! Специално Google е пример за бъдещето, много малко хора подкрепени от милиони машини и огромна производителност на труда. Това разбира се предполага промяна на начина по който се разпределят благата... иначе всички освен работниците в Google, ще са крайно бедни и оцеляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
И данъците също трябва да се ревизират. И не виждам нужда от таван на осигурителният доход. Ако се опасяват от криене на данъци да си реформират и НАП. Събиранията са под всякаква критика. Смешното е, колкото и глупаво да звучи, че данъчните не проверяват даже такива публични регистри, като съдът и решенията му. Ровят се основно в агенция по вписванията, където не е пълна информацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
като чета между редовете, ще спекулирам и ще кажа, че май имаме еднакви политически разбирания(или поне близки), обаче на няколко места няма да се съглася с теб. Храните са с тренд нагоре от едни 12 години, с едно изключение-2007ма, когато падат заради кризата. Германия е 12та по негативна корупция, България 77ма, Китай 80та, обаче това не значи много, щото изследванията се базират от нагласи в обществото, а Китай няма механизъм за смяна на властта(ако и тук и в Германия сменянето да е само фасадно), а германците имат голямо доверие в тяхната система(неоправдано). Сиреч-в Китай винаги ще си мислят, че са им корумпирани лидерите, а в Германия това ще стане доста трудно. Реалната корупция вероятно(щото тя няма как да се измери) е с различна сила от това, което показват нагласите. Не само сръбският социализъм е проповядвал това. Далеч не само той. Не във всички китайски провинции са по-добре от България. Има и доста по-бедни.Иначе-мин. работна заплата трябва да се вдигне задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:RUS:ROM:POL&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseот 22 милиарда долара, дългът ни става 50 милиарда през 2007 година. И СМЯТАЙ ТОГАВА РАСТЕЖА, И ЕФЕКТ ОТ ПЛОСКИЯ НИСЪК ДАНЪК..??!ТО ЕФЕКТ ОТ ДАНЪК НЯМА, МАКАР ЧЕ КОСВЕНИТЕ ДАНЪЦИ СА НАМАЛЕНИ С 4% ЗАРАДИ ОТПАДАНЕ НА СЪБИРАНЕТО НА МИТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Колко инвестиция, колко БВП дава? Колко от БВП трябва да са инвестициите, за да има 7% растеж, и колко от доходите да отиват за инвестиции, и потребление. Възможно ли е да има какъвто и да било растеж без създаване на пари от нищото? Зщото дефлацията води до срив на кредитирането и банките, и до срив на инвестирането. Китай прави 8% растеж, при 45% инвестиции процент от БВП. http://***.economywatch.com/economic-statistics/China/GDP_Constant_Prices_National_Currency/ . . От 1983 година до сега Китай има 18 пъти ръст на икономиката, а България от 1989 до сега още не стигнала същото БВП. Социализма и държавната икономика инвестира, а Рузвелт е накарал бизнеса да инвестира чрез големи данъци и заплати. МАТЕМАТИКА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още