IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбъркан ли е германският икономически модел?

Потискането на заплатите с цел ускоряване на износа не трябва да служи за пример на еврозоната, смята икономистът Филип Легреин

17:01 | 11.10.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сбъркан ли е германският икономически модел?

Собственици на фирми може й да приветстват това, но потискането на заплатите вреди на по-дългосрочните перспективи пред икономиката, като обезкуражава работниците да усъвършенстват уменията си, а фирмите да произвеждат продукция с по-висока стойност.

Свитите заплати потискат вътрешното търсене, докато в същото време субсидират износа, на който Германия разчита за растеж. Еврото, което несъмнено е много по-слабо, отколкото би била германската марка, също помогна на износа, като понижи стойността му в чужда валута и предотврати преследването на валутна обезценка от Франция и Италия.

Доскоро еврото осигуряваше бума на външното търсене в Южна Европа, докато главоломното индустриалното развитие на Китай повиши търсенето на традиционните немски износни стоки. Сега обаче, след като Южна Европа стагнира, а китайската икономика се забавя и инвестиционните разходи намаляват, германската износна машина се забавя. Нейният дял в световния експорт е намалял от 9,1% през 2007 г. до 8% през 2013 г. - толкова ниско, колкото в ерата на Обединението, когато страната бе "болният човек" на Стария континент. Тъй като в момента автомобилите и други стоки с надписа "Произведено в Германия" съдържат много части, произведени в Централна и Източна Европа, делът на Германия в световния износ като добавена стойност е на рекордно ниско ниво.

Германските политици се гордеят с огромен излишък по текущата сметка на страната - 197 милиарда евро към средата на годината - разглеждайки го като знак за превъзхождаща конкурентоспособност. Тогава обаче защо фирмите не желаят да инвестират допълнително в страната, пита риторично Легрейн?

Външните излишъци са в действителност характерни за боледуваща икономика. Стагниращите заплати стимулират корпоративните излишъци, докато потиснатите разходи, задушеният сектор на услугите и слабо развитите стартиращи фирми потискат вътрешните инвестиции, като произтичащите от това излишъци често биваха прахосани в чужбина. Берлинският DIW институт изчислява, че в периода 2006-2012 г. стойността на германските чужди портфейлни инвестиции в Германия е спаднала с 600 млрд. евро, или 22% от БВП.

Вместо да бъде "остров на стабилност" за еврозоната, както Шойбле твърди, Германия разпространява нестабилност. Лошият подход на немските банки към отпускането на излишните им спестявания под формата на заеми допринесе за образуването на балони при активите в навечерието на финансовата криза, а оттогава наложи дефлацията на дълга.

Германия дори не е "двигател на растежа" в еврозоната. В действителност слабото й вътрешно търсене се отрази неблагоприятно на растежа другаде в региона. В резултат на това германските банки и данъкоплатци е по-малко вероятно да възвърнат лошите си заеми, отпуснати в Южна Европа.

Като се има предвид колко зле се отразява на германската икономика стагнацията на заплатите, натрапването й на останалата част от еврозоната би било катастрофално. Спадащите доходи потискат вътрешното потребление и правят дълговете още по-трудно управляеми. При слабото глобално търсене еврозоната като цяло не може да разчита на износа, за да се справи с дълговете си чрез растеж. За затруднените южноевропейски икономики, чийто традиционен износ бе подкопан от от китайската и турската конкуренция, решението е да инвестират в придвижване нагоре по веригата на стойността чрез създаване на нови и по-добри продукти.

Икономиката на Германия се нуждае от основен ремонт. Политиците трябва да се фокусират върху увеличаването на производителността, а не на „конкурентоспособността", като на работниците се плаща дължимото. Правителството трябва да се възползва от почти нулевите лихвени проценти, за да инвестира и да се стимулира бизнеса - особено стартиращите предприятия - да направи същото.

Накрая, Германия трябва да приветства по-динамичните млади имигранти, за да спре демографския си упадък. Това ще бъде по-добър икономически модел за Германия. Той също така ще даде подходящ пример за останалата част от Европа, завършва Филип Легреин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 10 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Германия е някъде към 80 място по корупция. България е на 38 място, а Китай е на 36 място. Китай е на първо място по инвестиции. Тогава кое не е наред в България. ? ТОВА ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ИНВЕСТИРА И ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НЕ СТИМУЛИРА ВЪТРЕШНАТА ТЪРГОВИЯ И ПРОИЗВОДСТВОТО ЗА НЕЯ, http://***.economywatch.com/economic-statistics/Bulgaria/Investment_Percentage_of_GDP/ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ТУК Е 10% ОТ БВП НА ЗАЕТ, В НАПРЕДВАЩИТЕ СТРАНИ Е 25-35%. НАЛИЧИЕТО НА РАБОТНИ МЕСТА И ДОБРИ ЗАПЛАТИ ЗАВИСИ ОТ КОЛКО ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАЕТ ИМА. В ГЕРМАНИЯ БВП НА ЗАЕТ Е САМО ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО, НО ЕДВА ЛИ ИМАТ САМО ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ НА ЧОВЕК, ТОЕСТ БЪЛГАРИНА НЕ САМО Е ЕКСПЛОАТИРАН ЖЕСТОКО - НО И ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ БВП ОТ ВЛОЖЕНА ИНВЕСТИЦИЯ. ИСТИНА Е! ТОЕСТ ПРИ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАЕТ В ГЕРМАНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ, НИЕ ИМАМЕ 20 000 ДОЛАРА БВП НА ЗАЕТ, РЕАЛЕН, А ТЕ 43 000. ОСВЕН ТОВА РАБОТНИКА СЕ ОЩЕТЯВА С ТРИ ПЪТИ ПО-НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ СПРЯМО ПРОЦЕНТА ВЗИМАН ОТ КИТАЕЦ ИЛИ ЗАПАДНЯК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
В Япония голяма част от икономиката се притежава от пенсионни фондове, тоест тя икономиката е на пролетариата. Сръбският социализъм е проповядвал предприятията да са собственост и управление на работниците. Капитализма се учи от социализма, а лявото се учи от капитализма. А капитализма математически е невъзможен. Като сега в този си период за да не изгние той връща принадената стойност за потребление чрез кредитиране на потреблението, без да увеличават заплатите. Но кредитирането има насищане, а и идва период на изплащане, с което следва ниско потребление, и дефлация, а дефлацията снижава инвестициите... И КРИЗА.. И СЕГА КАК ЩЕ ГО ЛЕКУВАТ КАПИТАЛИЗМА, СТОКАТА И КАПИТАЛЪТ ЩЕ ИЗГНИЯТ. ХРАНИТЕ В СВЕТОВЕН ПЛАН СА С ЦЕНИ КАТО ОТ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
мда...горе долу и аз така ги виждам нещата...исторически погледнато Китай е бил голямата работа, явно просто нещата си идват на мястото...Ми да си бяхме седели в соца, сега щяхме да си викаме братя и да се прегръщаме с тях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
да и София е втората най-стара столица в Европа и сме дали четмо и писмо и т.н. още преди Вашингтонци да са били запланувани дет викаш ... :) Но US и UK икономически модел върши работа за бързо развитие, да ок супер, обаче в дългосрочен план не е устойчив, благата се концентрират в 5 човека и до там.US са държава на 300 години развиха се, експериментират и от как са на върха 60-70 години и си отиват, ако не бяха печатали и изнесли и продали всичкото производство в Китай нямаше да са на тоя хал, ама те гонят печалби - *** и са падение и се чудат кво става, аз си мислех, че ще властват още поне 50г., но много бързо се смениха нещата, много динамично и макс 15г. със същия темп и са чао никой няма да ги търпи с тая политика и бизнес модели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
на Маркс има много общо:) на Енгелс-почти нищо. Не си прав за това кой кога кого ще стигне-кебапчето се върти. Балканите+Апенините много дълго време(много, ама много по-дълго от сегашните центрове Берлин-Париж-Лондон-Вашингтон) са били център на културата и цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
те теориите на Маркс и Енгелс нямат нищо общо с тоя комунизъм, който познаваме ние по простата причина, че хората, колкото и в корените си да сме еднакви толкова сме и различни и е невъзможно да има равнопоставено общество, поради много фактори - климат, култура, а климата обуславя до голяма степен и манталитета на една страна. Южните периферии на ЕС никога няма да достигнат северните, поради простата причина, че например в Атина е 40 и дълбоко се съмнявам човешкия организъм да е супер продуктивен на такава температура, колкото и вишисти да имат горките ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да...гледах една карта в уикито(което не е източник, просто все пак е интересен факт), където сигурно 2/3 от територията на САЩ е населена от хора с немски произход.http://goo.gl/PJWOMl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
аз не съм казал, че не си прав, просто са крайно неудачни примерите ти.А не гледай културното влияние-на старо български се говори в сигурно 3/4 от православните църкви и тебе кво те грее това? Имаме по-богата традиционна култура от немската, а те(германците) имат отвратителният македонски навик като си харесат нещо от европейската история и да го пишат немско. Пък гледай те къде са и ние къде сме. Та за духовното не си ама никак прав. Никъде не съм чул за великият немски дух нищо. Социално...ми те измислят комунизма и социализма(включвам класически социализъм, пруски държавен и куп други изми). Но иначе си прав-немците са дали и продължават да дават много неща. И ние сме дали, ама сме къде-къде назад. Преди да си ремонтираме икономиката ще бъде така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 9 години
И немците и англичаните и американците(основно) са англо-саксонци. Англичаните произлизат от две немски племена,англи и сакси. Разбира се те са се омесили с келти, пикти, брити а по-късно и викинги, но основата са англи и сакси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
а в статията...Герхард Шльодер(голям враг на България, като външна политика) е ляв...е какви реформи да предложи, та да се съкращават лесно служители на безсрочен трудов договор един ляв?!?!?!?Еквиваленти на Гугъл и Фейсбук...ми то има силни такива в Русия, Китай и Япония само. И те са само с местно влияние. Е...И те нямат алтернатива на гепиме, ама надали това им е драмата в живота. Това за новият и старият бизнес съм 100% сигурен, че е вярно, ама това е естествено труден процес в държава със стари и големи фирми. И износът на инвестиции от там към...до скоро държави като нашата...Нормално е да го има-тук заплатите са в десетки пъти по-ниски, данъците даже няма да ги коментирам. Ако не им харесва да затваряме ЕС, ама тогава пазарите на германците пък ще идат у киреча...въобще-въпреки, че пак казвам, би трябвало това да ми е висока топка, по-скоро не съм съгласен със статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още