IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Разходите за сметка на дефицита са схема за конфискуване на богатство

Златото стои на пътя на този коварен процес и затова беше премахнат неговият стандарт, пише икономистът през далечната 1966 г.

15:14 | 05.04.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Разходите за сметка на дефицита са схема за конфискуване на богатство

Има едно нещо, което обединява привържениците на държавното планиране и контрола, независимо от техните възгледи и убеждения, и това е тяхната почти истерична враждебност към златния стандарт, пише Zero Hedge, цитирайки труд на американския икономист и бивш председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан, публикуван през 1966 г.

Изглежда те разбират, може би по-добре дори и от много от защитниците на принципа на ненамеса, че златото и икономическата свобода са неразделни, че и двете са предпоставка за другото и взаимно се налагат, че златният стандарт е инструмент на принципа на ненамеса.

За да разберем източника на тяхната враждебност, първо трябва да разберем специфичната роля на златото в свободното общество.

Парите са общият знаменател на всички икономически трансакции. Те са тази стока, която служи като средство за размяна и се приема от всички участници на пазара в замяна на техните стоки или услуги, следователно могат да бъдат използвани и като стандарт за пазарната стойност, както и като средство за съхранение на стойност.

Наличието на такава стока е предпоставка за разделението на една трудова икономика. Ако хората не притежаваха някаква стока с номинална стойност, която да бъде универсално разпознавана като пари, те щяха да бъдат принудени да прибегнат до бартерна система или да живеят в самодостатъчни ферми, лишавайки се от неоценимите предимства на специализацията. Ако хората нямаха средство, чрез което да съхраняват стойност, тоест да спестяват, нито дългосрочното планиране, нито размяната щяха да бъдат възможни.

Средството за размяна, което ще бъде приемано от всички участници в икономиката, не бива избирано на произволен принцип. Първо, средството за размяна трябва да бъде трайно. В едно примитивно общество с оскъдно богатство пшеницата може да се бъде достатъчно трайна, за да служи като средство за размяна, тъй като всяка размяна ще се извършва единствено по време и непосредствено преди или след прибирането на реколтата, неоставяйки излишна стойност за съхранение.

Там, където факторът съхранение на стойност обаче има значение, като в по-богатите и цивилизовани общества, средството за размяна трябва да бъде трайна стока, най-често метал. Металите биват избирани най-често, защото са хомогенни и делими – всяка единица е същата като останалите и може да бъде смесена или оформена във всякакво количество. Скъпоценните камъни например нито са хомогенни, нито делими.

По-важното обаче е стоката, която ще изпълнява ролята на средство за размяна, да бъде луксозна. Човешкият стремеж към скъпоценности е неизчерпаем, следователно скъпоценните стоки винаги са търсени и винаги ще бъдат приемани. Житото е скъпоценно в слабо развитите цивилизации, но не и в богатите общества. Цигарите по принцип не биха могли да служат като пари, но изпълняват тази роля в Европа след Втората световна война.

Понятието „луксозна стока“ съдържа в себе си характеристиките оскъдица и висока стойност. Високата стойност прави стоката лесно преносима – например една унция злато се равнява на половин тон чугун.

В ранните етапи на една развиваща се парична икономика могат да бъдат използвани различни средства за размяна, тъй като редица стоки отговарят на споменатите изисквания. Въпреки това с течение на времето една от тях ще измести останалите, превръщайки се в най-широкоразпространената и приемана.

Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
п.п. та прави впечатление че
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 2
data
преди 9 години
Готина статия , *** дядото нещо не се придържаше към принципите и повреме на своите мандати във ФЕД . Та леко лицемерно ми изглежда написаното от човека който носи основна вина за раздуването на имотния балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
dsx500
преди 9 години
Като от тук произлиза голямата несправедливост на хартията, в момента да работиш и спестяваш е губеща стратегия, ако придаваш стойност не можеш да очакваш в бъдеще обществото да ти я върне в същият размер, просто хартията ще се разменя за по-малко. Системата е против тези които дават. Текущата система облагодетелства тези които взимат без да дават, защото длъжниците ще върнат по-малко стойност отколкото са получили при харченето на кредита. (големите риби, не обикновеният човек взел перална на кредит).Нещата са точно на обратно на здравия разум и е време да се върнем към някои фундаментални принципи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
dsx500
преди 9 години
Ама че глупости, хората които "складират" пари (стойност) всъщност създават дефлация като намаляват парите в обръщение и така всички са по-богати, това работи при златото, не при сегашната ситуация с хартията :D :DТози които и изкарал пари е извършил някаква услуга или е произвел продукт, той е допринесъл стойност, ако не изхарчи парите той не взима тази стойност обратно, следователно обществото е облагодетелствано, а не той, защото само използването на парите е стойностно за техният притежател. Хайде размърдайте мозъците и може да излезем от хартиеният транс :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
citizen_bg
преди 9 години
Направо ме замисли има ли олигарси, влияят ли на икономиката и политиката или са някаква фикция щом парите им ги управляват банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
citizen_bg
преди 9 години
Императоров :), навремето проскрипциите в Рим са имали една основна цел. :))Не съм комунист, но всяка нерегулирана система накрая гърми барабар с тарикатите. Започнах да разбирам това което казват евреите за гоите и защо трябва да се управляват. Дори и животните не се водят неограничено от инстинктите си. Имаш една любима тема за ***. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
supertrader
преди 9 години
Глупости, парите не се концентрират в лични сметки а в банки , държави и инвестиции в прегряти икономики.Просто *** не трябва да бъдат допускани до свободна търговия, те не я обичат но мого обичат техните стоки да се купуват от всички а те да не купуват и да трупат пари. Проблема е афинитета на обявилите се за комунисти към парата.Запада просто трябва да си обезцени парите, ръст на цената на петрола при спадащо потребление ни устройваше много и е голяма грешка че не го направиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
pecan
преди 9 години
изключително стойностна статия . За съжаление той не успя да издържи на натиска на привържениците на държавното планиране . Жалко че в форума има всякакви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 30
citizen_bg
преди 9 години
Като се излезе от двете аксиоми, че: - Печалбата е резултат на измама или самоизмама поради субективна оценка за стойност и е винаги разликата в плюс от реалната стойност базирана на разходите и че,- Лихвата е кражба. Чичката може да плаче колкото си иска. Както е казано вземането от крадец и измамник не е кражба е възстановяване на справедливост. Освен това наливането на пари в икономиката е наложително поради това, че трупането на богатство е изкарване на пари от икономиката и стокооборота, а това трябва да се санкционира поради това, че както и чичката признава парите са посредник в пазарните отношения и основна цел за появата им е била да са универсален изразител на стойност и да обслужват търговията/икономиката. Икономически кризи е имало и по време на златния стандарт и металните пари, както е имало е и фалити на банки поради лакомията и измамите на банкери. Причината и тогава и после винаги е била една и съща алчност и концентарция на парите в ръцете на единици и блокиране на търговията и икономиката.Изводът е ясен контрол и ограничаване на личното богатство (също както трябва да бъде ограничавана и контролирана и политическата власт) и държавна конфискация(нулиране на сметката на всеки) след смъртта му. Трупането на богатство трябва да е само в резултат на личен труд(или дори тарикатлък, кражба и т.н.), но то да не се наследява, като всеки трябва да има възможност за равен старт според личните си качества. Докато това не стане само ще си чешем езиците в търсенето на причините за икономическите и социалните кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Иииибаси за 3г. в тая страница за 2 път имат попадение тея инвестора, не мога да повярвам, поздравления !! И толкова ли е трудно да пускате такива статии? Ако в страницата преобладаваха тея сттатиии и да включите и още няколко езика на страницата ехеее щяхте да сте бая напред с материала, но не ви пречи и сега да го правите :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още