IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на балканския въпрос

Според френския анализатор Доминик Мойси Балканите продължават да представляват заплаха за европейския мир

08:21 | 14.06.15 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Балканите трябва да се европеизират, за да се избегне балканизация на Европа“. Написах тези думи заедно с френския политолог Жак Рупник през 1991 г., точно когато избухна войната между наследниците на бивша Югославия. Борбата продължи до края на десетилетието, отнемайки хиляди животи и изисквайки интервенция на НАТО на два пъти (в Босна през 1995 г. и в Сърбия през 1999 г.), коментира Доминик Мойси* за онлайн изданието project-syndicate.org.

Почти 25 години по-късно Балканите продължават да представляват заплаха за европейския мир, точно както и в навечерието на Първата световна война и в края на Студената война, когато разпадането на Югославия доведе не само до първата война в Европа след 1945 г., но и до завръщането на геноцида. Сблъсъците наскоро в Македония, при които загинаха осем полицая и 14 албански бунтовника, надигнаха призрака на възобновеното насилие. Не можем да сме сигурни дали кръвопролитията са загнояване на стара неизлекувана рана или са нещо ново, реакция срещу воденото от славяните правителство, което изглежда решено да приеме етническия шовинизъм.

Ясно е, че регионът остава взривоопасна и объркана зона, способна да застраши стабилността на Европа, която вече ходи по ръба на ножа след авантюризма на Русия в Украйна. Регионът е избухлив микс от надигащ се национализъм, дълбока икономическа неудовлетвореност и разочарование от напредъка към присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Потенциалният нов хаос ни задължава да обмислим още веднъж как най-добре можем да се справим с балканската заплаха.

При скорошния ми престой в Белград престрелките в Македония бяха основата тема на разговор в града. Някои от сръбските ми събеседници порицаха слепотата на Запада. Те критикуваха най-вече ЕС, НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заради определянето на подема на насилие като серия от „отделни случаи“. От гледна точка на Сърбия атаките на албанските националисти са по-скоро първи опит за разширяване на територията за сметка на християнските им съседи, започвайки от най-слабите.

Именно подобни възгледи, в съчетание с насилието, създават риск от засилване на дълбоките противоречия в ЕС по въпроса за ново разширяване. Прецедентът с Гърция, негативен пример за европейското присъединяване, изглежда особено релевантен към северните съседи на страната, които също страдат от високите нива на корупция и безработица. Други страни в ЕС са обезсърчени от очевидния афинитет на православната църква и последователите й към Русия на Владимир Путин или от голямото мюсюлманско население в региона.

Тези опасения в Европа отчасти отразяват провала на лидерите на континента да се възползват от някога зрелищните успехи на разширението, като Полша е най-добрият пример в това отношение. Вместо това нуждите на местните политики накараха много европейски лидери да акцентират върху трудностите и неуспехите от разширяването.

С толкова студен вятър, идващ от Запада, не е учудващо, че еврофилията е започнала да отваря път на носталгията по югославските времена на места като Белград. „По онова време бяхме уважавани“, ми каза пенсиониран сръбски дипломат. „Бяхме една от важните страни в Движението на необвързаните“.

Подобни настроения се виждат и в Босна, дори и в Хърватска, член на съюза от 2013 г. насам. По време на комунизма Югославия беше в рязък контраст със Съветския блок. Икономически и социално погледнато, гражданите й бяха много по-добре от тези в Централна Европа. Днес обаче ситуацията е точно обратната. Полша процъфтява, докато страните наследници на Югославия (с изключение на Словения) едва се справят, станали жертви на неизлекуваните рани на далечното и по-близко минало – включително циничния атавизъм на бившия югославски и сръбски президент Слободан Милошевич за спечелване и запазване на властта.

ЕС не е изглеждал толкова дистанциран и толкова сдържан от години. Решението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да премахне поста комисар по разширяването се възприема като особено символично, предизвиквайки засилено търсене на алтернативен модел. Повторното завладяване на Крим от Русия предлага силна опорна точка за сръбските ултранационалисти, скърбящи за загубата на предимно албанското Косово. Междувременно офисът на Газпром в центъра на Белград е сериозно доказателство за енергийното присъствие на Русия в страната.

Истината, разбира се, е че няма „руски модел“ за Балканите отвъд използване на груба сила. Засилване на тесните връзки с Европа остава най-добрият път напред както за гражданите на региона, така и за ЕС. Във времената на тежка икономическа криза европейските идеали все пак остават единствената ефикасна противоотрова срещу опасния национализъм. За Балканите, както и за останалата част от Европа, ЕС е единствената алтернатива на бъдеще толкова лошо, колкото най-лошото в миналото.

* Доминик Мойси е професор в Института за политически науки в Париж, старши съветник във Френския институт по международни отношения и гостуващ професор в King’s College в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 7
supertrader
преди 8 години
Абсолютни глупости, на Балканите са един от най крадливите политици. Там където политиците са крадливи и успяват да управляват по авторитарен модел - прокопсия няма, а само мизерия и затова разни шиптъри се надигат да цепят територия. За Балканите е характерен тормоза над най бедните и дерибейството на богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
1. Европейските идеали налагани под лидерството на хомосексуалното лоби нямат шанс на балканите. Поне по тази точка трябва да отстъпи ЕС ако иска да европеизира балканите.2. Проблема на балканите си остава ниският процент на добре образованите хора, бедността и широко желания социален модел да живея без да работя (на социални помощи). Ако искат наистина европеизация брюкселските зелки трябва да умножат еврофондовете за подкрепа образованието на най-ниските слоеве на населението. Ако обаче това са лицемерни и популистки изказвания, означава че подготвят почвата да постъпят както си искат без оглед на несъгласието на хората от балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
nobel
преди 8 години
Истината е, че на нас - простосмъртните не ни е отредено да знаем решено ли е всичко предварително или не. И да е решено, и да не е решено - каквато и да е развръзката тя ще е неочаквана за нас. Иначе и аз много се надявам да им се объркат плановете на тези, които взимат решенията, но все още е много рано да се каже дали това ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 9
Patilan
преди 8 години
че ние сме в един кюп с Гърците и останалите Балкани....Проблемите и манталитетът ни се припокриват на 90%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 17
SS-23
преди 8 години
Гръцката трагедия всъщност в края на краищата ще вземе да се окаже драма с много неочакван край.---чакай бе, в съседната тема един твърдеше точно обратното - всичко било решено и предварително известно и планирано... и с Гърция си играели предварително планирани игрички.Кое вЕрното сега? :)))Аз твърдя, че на балканите, игрите на "пирамидата с окото" трудно се случват, защото тук все още националната идентичност, гордост, чувство за национална значимост са много по-силни, отколкото в другите бивши соц. страни. То затова нео-либералният див капитализъм на *** пари и "живота в аванс", може да вирее където е "процъфтява" глобализацията и националното е силно притъпено и подчинено на "глобалното"!И Гърция, и Сърбия, и Бакедония, и Босна - имат силно чувство за национална идентичност. В българия (това мършаво племе) - това не така! Тук парАта е по-силна от личността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
nobel
преди 8 години
Ха, ха. Скивахте ли сега как нашите приятели набързичко ни туриха в един кюп с гърчолята. Много удобна хипотеза. Сега вече няма да решаваме просто гръцкия проблем. Ще решаваме БАЛКАНСКИЯ проблем. Те тия на балканите всичките са еднакви. Ето - и в Скопие започнаха размирици. Много навреме, между другото. Гръцката трагедия всъщност в края на краищата ще вземе да се окаже драма с много неочакван край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още