IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bertelsmann: Антиглобализмът и десният популизъм вървят ръка за ръка

Кой гласува за десните популисти и защо? Ново изследване на фондацията се опитва да даде отговори на тези въпроси

10:49 | 02.12.16 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Според изследване на германската фондация Bertelsmann мнозинството симпатизанти на националистическите и популистките партии смятат глобализацията за заплаха.

Страхът от последиците от отварянето на света сякаш благоприятства за успеха на националистическите партии в Европа, се посочва още в изследването. Страхът от глобализацията се явява „общ отличителен белег“ на подръжниците на популистите. Според проучването на Bertelsmann 55% от жителите на ЕС смятат глобализацията за шанс, а 45% - за заплаха. Резултатите от проучването показват и друго – колкото по-нисък е образователният ценз и колкото по-голяма е възрастта на интервюираните, толкова по-голяма е вероятността те да имат негативно отношение към глобализацията, предава Deutsche Welle.

Според анализа страхът от все по-глобализиращ се свят и от икономически кризи оказва силно влияние и върху развитието на политиката и обществото. Повече от 2/3 от поддръжниците на "Алтернатива за Германия" (AfD) в Германия, "Национален фронт" във Франция и "Партия на свободата" (FPÖ) в Австрия възприемат глобализирането като нещо опасно. Над половината от запитаните симпатизанти на националистическите партии от ЕС изразяват страх от глобализацията. 

"Не бива да оставяме загрижените граждани в ръцете на популистите. Утвърдените партии трябва да вземат насериозно страховете на хората", казва в тази връзка председателят на борда на директорите на фондация Bertelsmann Арт де Геус.

Според изследването този страх играе роля и при левите партии, но не в такава степен. Обикновено под 50% от избирателите на отделните леви партии в ЕС изразяват опасения от явлението. Най-силно изразено е то в Германия - 54% от симпатизантите на левите (Linkspartei) и във Франция – 58% от симпатизантите на "Левия фронт" (Front de gauche). 

Друга констатация от изследването е, че страхът от глобализиране върви ръка за ръка с отрицателно отношение към политиката и обществото. Почти половината от противниците на глобализацията биха гласували за излизане на страната им от ЕС. Едва всеки десети има доверие в политиците, а само 38 процента от анкетираните са доволни от състоянието на демокрацията. И обратното: 80 процента от поддръжниците на глобализацията се обявяват за оставане на страната им в ЕС, а повече от половината са доволни от състоянието на демокрацията.

Страхът от глобализацията е най-силен в Австрия (55%) и във Франция (54%).  64% от жителите на Великобритания и 61% от гражданите на Италия и Испания възприемат глобализацията като шанс. В Германия 55% възприемат явлението като предоставящо им възможности.

Според анализа  във всички страни от ЕС доходите, степента на образованост и възрастта на хората са решаващите фактори за отношението им към глобализацията – 63% от запитаните, които са част от средната класа на държавата си, смятат глобализацията като шанс, а сред представителите на работническата класа този процент е 53,62% от висококвалифицираните хора имат положително отношение към глобализацията, а сред нискоквалифицираните този дял е 53 на сто. Най-големите привърженици на глобализацията са във възрастовия интервал 18-25 години - 61% от тях смятат глобализацията за шанс.

В проведеното през август изследване са били интервюирани 14 936 души от всички държави от ЕС. Изследването е представително за ЕС и за нейните 9 най-големи страни членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 7 години
Богатите страни не са станали богати заради глобализма----фундаментална грешка, мой. Гобализацията води до това да няма страни, всичко става една страна! Националната държава изигра своята роляв развитието на човечеството и вече няма нужда от нея .. иначе надолу си дал добър пример как благодарение на глобализма и ние и китайците сме забогатели, амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 1
4ervenasgan
преди 7 години
Турция НИЩО не прави, а ако изобщо има една тръба, тя ще е САМО за нея си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 3
4ervenasgan
преди 7 години
Мдааа особено аеца е пример на това, какво още можеше да ни сполети, след описаните от мен ГУБЕЩИ гиганти на соц. промишлеността. Лесно може да се провери, като се видят цените на ток за ГВЧ. в региона. Щото ние сега ползваме половината от мощностите, а за другата половина НЕМА ПАЗАР.Та гоцевото аецче успя да ни зароби само с подписаните на коленце "договори" - споразумения в един пиано бар...на пияно с руслямците. За повече не му стигна време, но пък от патока поизточиха де що можаха с фирмите на корпулентния с по 3-*** изпълнителни директори и 1 чистачка със заплати от няколко десетки хиляди лева, за ...нищо.За катебе, да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 5
pinoccio
преди 7 години
Друже, ти си тотално объркан. Твоето мислене е тип "тука има-тука нема". Това е така нареченото черно-бяло мислене, характерно за липсата на всякаква цветова гама на въображението. Какви стени, какви затвори ти се привиждат. Става въпрос за най-елементарни начини за защита на родно производство на което и да е по-слаба икономически държава. Глобализмът в днешния му вид е най-чиста проба икономическа експанзия на силно развити държави. Те не докарват стока до такива пазари като нас, за да ни даряват с блага, те завладяват пазари, като унищожават местните - ако изобщо схващаш тази тънка разлика, това си е война с икономически средства. Такава войнствена им е и лексиката - всичко е борба за пазари в един такъв отворен свят без граници и пречки, където познай кога ще произведеш, ти специално, и една върбова ***, за да има какво да сложиш в устата - нещо, което сам да си произвел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Щото сега Турция прави и поток и централа , сигурно са по глупави от нас , нали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
АЕЦ Белене и Южен поток са два много добри примера какво можеше да е , а какво стана .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 0
4ervenasgan
преди 7 години
Нищо, щом си убеден в правотата си, инвестирай собствени средства, вземи заеми и построй едно ново кремиковци.Ще избиеш рибата на пазара! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Късно е вече щото го нарязаха за скрап и продадоха всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 7 години
Значи, ти искаш да вдигнем пак стените на затвора, за да не бягат затворниците и да се размножават вътре, вместо да се замислиш каква е причината те да бягат (материална, духовна, политическа..., а може би СЪДЕБНА) и да отиват в съседните "затвори". :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Алтернативата е закриване на държавата България , поради измиране или емиграция на българското население , мангализация и оскотяване на приспособилите се индивиди и угасяне на лампата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още