IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bertelsmann: Антиглобализмът и десният популизъм вървят ръка за ръка

Кой гласува за десните популисти и защо? Ново изследване на фондацията се опитва да даде отговори на тези въпроси

10:49 | 02.12.16 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Според изследване на германската фондация Bertelsmann мнозинството симпатизанти на националистическите и популистките партии смятат глобализацията за заплаха.

Страхът от последиците от отварянето на света сякаш благоприятства за успеха на националистическите партии в Европа, се посочва още в изследването. Страхът от глобализацията се явява „общ отличителен белег“ на подръжниците на популистите. Според проучването на Bertelsmann 55% от жителите на ЕС смятат глобализацията за шанс, а 45% - за заплаха. Резултатите от проучването показват и друго – колкото по-нисък е образователният ценз и колкото по-голяма е възрастта на интервюираните, толкова по-голяма е вероятността те да имат негативно отношение към глобализацията, предава Deutsche Welle.

Според анализа страхът от все по-глобализиращ се свят и от икономически кризи оказва силно влияние и върху развитието на политиката и обществото. Повече от 2/3 от поддръжниците на "Алтернатива за Германия" (AfD) в Германия, "Национален фронт" във Франция и "Партия на свободата" (FPÖ) в Австрия възприемат глобализирането като нещо опасно. Над половината от запитаните симпатизанти на националистическите партии от ЕС изразяват страх от глобализацията. 

"Не бива да оставяме загрижените граждани в ръцете на популистите. Утвърдените партии трябва да вземат насериозно страховете на хората", казва в тази връзка председателят на борда на директорите на фондация Bertelsmann Арт де Геус.

Според изследването този страх играе роля и при левите партии, но не в такава степен. Обикновено под 50% от избирателите на отделните леви партии в ЕС изразяват опасения от явлението. Най-силно изразено е то в Германия - 54% от симпатизантите на левите (Linkspartei) и във Франция – 58% от симпатизантите на "Левия фронт" (Front de gauche). 

Друга констатация от изследването е, че страхът от глобализиране върви ръка за ръка с отрицателно отношение към политиката и обществото. Почти половината от противниците на глобализацията биха гласували за излизане на страната им от ЕС. Едва всеки десети има доверие в политиците, а само 38 процента от анкетираните са доволни от състоянието на демокрацията. И обратното: 80 процента от поддръжниците на глобализацията се обявяват за оставане на страната им в ЕС, а повече от половината са доволни от състоянието на демокрацията.

Страхът от глобализацията е най-силен в Австрия (55%) и във Франция (54%).  64% от жителите на Великобритания и 61% от гражданите на Италия и Испания възприемат глобализацията като шанс. В Германия 55% възприемат явлението като предоставящо им възможности.

Според анализа  във всички страни от ЕС доходите, степента на образованост и възрастта на хората са решаващите фактори за отношението им към глобализацията – 63% от запитаните, които са част от средната класа на държавата си, смятат глобализацията като шанс, а сред представителите на работническата класа този процент е 53,62% от висококвалифицираните хора имат положително отношение към глобализацията, а сред нискоквалифицираните този дял е 53 на сто. Най-големите привърженици на глобализацията са във възрастовия интервал 18-25 години - 61% от тях смятат глобализацията за шанс.

В проведеното през август изследване са били интервюирани 14 936 души от всички държави от ЕС. Изследването е представително за ЕС и за нейните 9 най-големи страни членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 5 rate down comment 5
4ervenasgan
преди 7 години
Затваряй границите, въвеждай 3000% мита на всеки внос и пускай пак кремиковци, радомир, химко, атз, ззу и други "националноотговорни" производства. Безработица нема да има, щото ще натикаме всеки в по един "завод"....ако и да не иска :), а за бягство от рая ще наказваме с разстрел на границата или поне изходни визи, само до братски, свободни страни, като северна корея или венецуела.Притежанието на Капиталистическа валута за да изнасяш национално богатство, разбира ще се забрани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Богатите страни не са станали богати заради глобализма. Постепенно и разумно са отваряли пазарите си, т.е. когато вече са били достатъчно богати и технологично достатъчно развити, за да си съперничат на т.нар. свободен пазар. Само бедните и глупавите скачат в глобализацията и "свободния пазар" с двата крака, за пример нашата мила родина - член на СТО от 1996 г. и Китай, член на СТО от 2001 г. Да не говорим, че Китай и сега яко подпомагат бизнеса и не са го зарязали на произвола на глобализма и свободния пазар.GDP per capita in Bulgaria averaged 4780.30 USD from 1980 until 2015, reaching an all time high of 7502.44 USD in 2015 and a record low of 3181.08 USD in 1980.GDP per capita in China averaged 1453.86 USD from 1960 until 2015, reaching an all time high of 6416.18 USD in 2015 and a record low of 130.14 USD in 1962.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
От твоята камбанария тъй изглежда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 7 години
След всички лъжи, предполагам носът ти е пораснал поне с 15 сантиметра, нали ...пинокио? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ясно, значи не си глу.пав, а неграмотен. щото твърдение не се пише като въпрос, пък е добре и да потвърдиш това твое твърдение с някви факти или съждения ... :) не че се надявам да напишеш такива, само питам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 4
pinoccio
преди 7 години
Разбира се,че глобализмът е зло. И това, че го подкрепят образовани и сравнително млади хора показва само едно - каква висока степен на индоктриниране е налице от медиите. Глобализмът трябва да върви ръка за ръка с друг модус на човешкото поведение - желанието за достигане на блага до всички членове на световната общност. А днес имаме един показателен и очебиен стремеж към завадяване на същите тези блага, а не на споделянето им. Капанът е там, че приказките и за едното, и за другото са съвсем еднакви, което маскира домогванията и целите на световните властелини. Ако някой ден човечеството тръгне в обратна посока на властващата днес аномия, която индивидуализира човека до степен, че съвременното законодателство повсеместно опитва да легализира дори съвместното съжителство с гумени кукли, то тогава глобализацията би била добре дошла. Глобализация може да има само при наличието на солидарност между хората, иначе другото й име е световна хунта и фашизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 7 години
С бабето *** имаше с КОЙ да се оправдава в сесесерето за несгодите, а сега........ мъка, мъка.Ако САЩ вече не са враг намбър уан, то ще трябва спешно да се намери нов.....може и вътрешен за бържа консумация и ...утилизация, че иде зима. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Това не беше въпрос ами твърдение . Инвестор са платена от Блумбърг медия и съответно си заработват парите , прокарвайки поръчаната им линия ...всичко останало е ала бала .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 7 години
хахахаха, тази ви опорка също не мога да е разбера... с баба на путин щеше да му е по лесно, като цяло при демократите САЩ губят позиции, двата мандата на обама го доказаха. Републиканците от които е доналд са по опасни за *** русия, аз не бих се радвал на ваше място :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 7 години
..иначе Инвестора защо са се хвърлили като опълченците на Шипка , да ни обясняват колко е страшен попОлизЪма ?!----доста ... глу.пав въпрос... еми защото е страшен, и една медия ако се има за сериозна трябва да предупреждава за таива неща. Някак си отговора е очеваден :) иначе както каза колегата по надолу глобализацията е неизбежна, и като всеки друг еволюционен процес (защото това е еволюция на обществото) или се приспособяваш или умираш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още