IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато балонът "Тръмп" се спука

И Федералният резерв, и инвеститорите се подготвят за сценарий на бум и срив на икономиката

08:51 | 20.01.17 г. 23
<p>
	Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп днес официално ще встъпи в длъжност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп днес официално ще встъпи в длъжност. Снимка: Ройтерс

В централите на банките в Ню Йорк победата на Доналд Тръмп на президентските избори предизвика еуфория, а акциите на най-големите американски финансови институции от месеци поскъпват. Само книжата на инвестиционната банка Goldman Sachs повишиха стойността си с близо 40%.

За празничното настроение на Wall Street има две причини, пише Хених Яуеринг в анализ за Spiegel.

Първо, банкерите се надяват, че Тръмп силно ще дерегулира бранша. Новоизбраният президент на САЩ, който днес встъпва в длъжност, вече обяви, че мерките, въведени след финансовата криза от 2008 г., ще бъдат преразгледани и евентуално отменени. Банкерите се надяват, че при по-слаба регулация банките отново ще могат да постигат големи печалби.

Второ, американските банки печелят от оживената търговия с ценни книжа на финансовите пазари. Перспективите за ускорен растеж благодарение на планираната програма на Тръмп за стимулиране на икономиката след изборите окрилиха американските борси. Водещият индекс Dow Jones се повиши и отбеляза единайсет нови рекорда, като за първи път в историята му остава съвсем малко, за да премине прага от 20 хил. пункта.

Тази т. нар. "Тръмп търговия" подсилва и бизнеса на американските банки. Печалбата на Goldman Sachs например бързо се учетвори през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо предходната година. Само през последните три месеца на миналата година банката отчете печалба от 2,1 млрд. долара.

Инвестиционната банка Morgan Stanley пък през четвъртото тримесечие удвои печалбата си спрямо същия период на 2015 г.

Сега обаче на пазарите се засилват съмненията дали наблюдаваната в момента възходяща тенденция е устойчива. "Текущите високи стойности ме изнервят", признава пред в. Wall Street Journal Юсеф Абаси, стратег за капиталовите пазари в Jones Trading.

"Финансовите стойности са много, много по-добри, отколкото би трябвало", допълва и Джереми Клайн, стратег по капиталовите пазари на компанията за управление на активи FBN Securities, пред CNBC. По думите му бурният възход след изборната победа на Тръмп е изцяло преувеличен.

Основите на бума наистина са нестабилни

След като Тръмп определи сегашния курс на долара като "твърде силен", банковите котировки бързо се понижиха, тъй като евентуално по-слаб долар чувствително ще засегне американската икономика. Тогава инвеститорите ще предпочетат да вложат парите си в чужбина.

Във вторник американският банков индекс се понижи с 3,4% - най-силният спад от шест месеца. Нетрадиционните възгледи на Тръмп за националната валута изнервят банкерите. В момента курсовете реагират чувствително на всяко изявление на Тръмп.

"Несигурността е голяма, тъй като е напълно неизвестно какво ще бъде цялостното въздействие от мерките на Тръмп", посочва Тилман Галер, стратег по капиталовите пазари в германското подразделение на JP Morgan. В крайна сметка фондовите мениджъри не мразят нищо повече от несигурността и неясните изказвания.

Публикуваното във вторник изследване "Global Fund Manager Survey" - авторитетно допитване сред големите инвеститори в САЩ, показва, че инвеститорите стават по-предпазливи и очакват големи рискове пред финансовия сектор. Близо 30% от анкетираните се опасяват от търговска война през 2017 г. Според 24% има опасност през новата година американското правителство да направи големи грешки.

Основното опасение е, че стимулиращата програма на Тръмп би могла да доведе до прегряване на американската икономика, която в момента се развива добре. Бумът ще повиши цените, инфлацията също ще се ускори и за да й противодейства, Федералният резерв ще трябва да вдигне лихвените нива. От това ще последва опасността страната да изпадне в рецесия.

Американската централна банка вече се подготвя за възможен "сценарий на бум и срив" и е готова да повиши основната лихва, за да охлади икономиката. Частните инвеститори също натрупват кешови резерви, за да се подсигурят срещу задаващите се опасности.

Според изследването средно запасите от пари в брой на фондовите мениджъри значително се е повишило. Инвеститорите искат да са "въоръжени".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis21
преди 7 години
Щом всички чакат Армагедон, значи борсата ще върви напред.Тъкмо ще има повече къси за лапане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 18
Птица
преди 7 години
Гледай да не ми изпиеш соса от ташаците !!! МАЗНА И ТЕЖКО БОЛНА МИШКЕ !!! НА 100% СЪМ ПРАВ, НИТО ОК ИКОНОМИКА РАЗБИРАТЕ, НИТО ОТ ПОЛИТИКА, НАЛИ РАДЕВ ВИ КАЗА ДА ГИ РАЗДЕЛИТЕ!!???АХАХХАХАХАХААА ТО ИКОНОМИКАТА Е САМО ЕДНА ЧАСТ ОТ ПОЛИТИКАТА, ВИДЯ СЕ ЧЕ СТЕ СРАМ ЗА ЦЯЛ СВЯТ И ОТ 19 ВЕК НЕ СТЕ СЕ РАЗВИЛИ МНОГО !! ЖАЛКИ ЧЕРВЕН ***!!??? ЧЕРВЕНИТЕ ВИ *** ЩЕ ЛЪСНАТ, КАТО СВЕТОФАР НА ЧЕРВЕНО ????БОЛНИ ПУЛСИРАЩИ ПЕТОЛЪЧКИ, ОТИВАЙТЕ СИ ОТ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
5. За прегряване не може и дума да става, защото иома над 63% неучастие на работната сила на трудовия пазар в САЩ. За да се говори за прегряване е необходимо поне 1/3 от тези хора да започнат отново да търсят работа и да си намерят такава.6. Рязко повишение на инфлацията няма как да се получи заради 5....7.Инвестиционните потоци се преместиха към валутния пазар на САЩ едва когато ФЕД даде знак,че се е примирил с поскъпването на долара. До 2014-та парите се наливаха в развивашите се пазари и фондовите борси и тогава никой не плачеше в Щатите от това.И накрая, как така "основите на бума са нестабилни", а само няколко изречния по-надолу се твърди, че "ще доведе до прегряване, а американската иконимика сега се развива добре"..?! Е ако 20 трилиона дълг и 63% трудова незаетост е "добре", то критериите на банкерите и обикновените данъкоплатци очевидно силно се разминават...както и тези на пишещите журналисти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Отново преписана статия,която изглежда преведена с Гъгъл Транслейт.1.Сегашното състояние на американската икономика няма нищо общо с Тръмп, който предстои да поеме управлението.Сегашното състояние се дължи на политиките на ФЕД от времето още на Грийнспан и най-вече на бруталното сваляне на лихвите от Бернанке и безразборното печатане.В тая схема помогна и Администрацията,която дълго време правеше всичко възможно да държи долара нисък за да стимулира корпоративните почалби.В тоя аспект "прекалено силен" долар е нещо,което по презумпция няма как да не стимулира икономиката,след като ефектът на ниските лихви е точно обезценката на валутата.2. Пазарът на акции е прекалено надценен и това е следстив от 1. - няма как това да не се окачестви като балон. 3. Дългът на САЩ е вече над 20 трилиона и не е направен от Тръмп, а от Обама.4. Лихвите и в момента са на брутално ниски нива и повишението им няма да изпрати икономиката в рецесия,а ше върне състоянието към справедливи нива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
пица, ти не яде ли банана тия дни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 31
Птица
преди 7 години
То бива да сте толкова прости, ама чак пък тъй ли ве????ВИЕ ДАЖЕ НЕ ПРАВИТЕ РАЗЛИКА ОБАМА-ТРЪМП, ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА СРАВНЯВАТЕ МЕРКЕЛ С НАШИЯТ ВОЛЕН СИДЕРОВ !!!ТРЪПМ Е ПЛАЧЕВЕН, И НЕАДЕКВАТЕН, НЕВЕЖ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ, ЕДВА ЛИ СЛУЖБИТЕ МУ ЩЕ ГО ОПРАВЯТ ЗА НЯКОЛКО СЕДМИЦИ !!!ЩЕ ТЪРСИТЕ И ТАМ ОБАМА МНОГО, МНОГО ПЪТИ, ЩОТО ТАМ СПУКА ЛИ СЕ БАЛОНА ТУКА СЛЕДВАЩИТЕ 15 ГОДИНИ НЕ ЧАКАЙТЕ БОРСА И АКЦИИ...АМА СИ ОСТАВАТЕ ДОСТА ТЕЖКИ НЕКАДЪРНИЦИ !!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Изглежда изборите са били не за президент на Америка, а за шеф на метеорологична станция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 8
LuckyYou
преди 7 години
Не че нещо, но ако Клинтън беше станала президент и имаше същото рали, нямаше да се пишат такива статии, а щеше да се боготвори бабичката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 6
sdar
преди 7 години
Защо бъркате името на балона? Това че по стечение на обстоятелствата е вероятно да се спука при управлението на Тръмп, не означава че трябва да носи неговото име. По-правилно е балона да се казва Обама, защото при него дълга на САЩ скочи двойно в рамките на 6-7г. Долу-горе като при нас, изтеглиха се едни заеми последните години за да се крепи нещо, следващите да му мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
От доста време не е имало рецесия в САЩ, ако не в този то в следващия мандат със сигурност ще се появи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още