IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко опасна е ликвидната криза на фондовете за имоти на Острова?

Засега засегнати са само инвеститорите на дребно, но няма гаранции, че кризата няма да обхване и институционалните инвеститори

09:01 | 09.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Free Images</em></p>

Снимка: Free Images

Британските институционални инвеститори искат уверения, че няма да бъдат засегнати от спряната търговия с вече шест инвестиционни фонда на Острова, пише онлайн изданието ipe.com.

Ликвидната криза обаче засега засяга само инвеститорите на дребно и не е съвсем достоверен индикатор за нова криза с мащабите на тази от 2008 г., посочва изданието.

M&G например уточни, че спира само фонда си за инвеститори на дребно. Standard Life управлява с фонда си и частни, и институционални средства, но мярката се налага основно за частните инвеститори, които започнаха да теглят средства още преди референдума за Brexit.

Няма обаче никакви гаранции, че ситуацията няма да излезе извън контрол, допълва изданието.

Според анализатори липсата на яснота не помага и е изкушаващо и за институционалните инвеститори също да започнат да теглят парите си, за да не им се налага да чакат „на опашка“, както се случи през 2008 г.

Повечето от проблемите на фондовете, насочени към институционални инвеститори, от 2008 г. обаче са вече решени и повечето от тях са разработили доста по-стабилни механизми за излизане от инвестицията. Значително е подобрено и управлението им.

Различна е обаче ситуацията при фондовете, насочени към инвеститори на дребно. Инвеститорите пък не могат да са сигурни, че не се задава нова катастрофа, макар повечето анализаторски компании да очакват забавяне на пазара, а не рязка корекция.

Според анализ на Bloomberg има ненаучени уроци от периода 2007-2009 г. за това как инвестиционните фондове трябва да реагират при кризи и външен натиск.

Активите на тези фондове – бизнес центрове, офиси, шопинг центрове, са слабо ликвидни, т.е. отнема време да се намери купувач дори и в спокойни времена. Заради това те поддържат определен кеш, за да задоволяват искания на инвеститори без да се налага да продават активи с отстъпка в цената. Така нещата са балансирани докато не се появи лавина от инвеститори, които искат да си изтеглят парите, пише агенцията.

Днес има сериозни съмнения за стойността на бизнес имотите на Острова. Ще плъзнат и опасения за ценните книжа, свързани с тези активи, наемите и плащанията по ипотеките. Експозициите към секюритизирани ценни книжа ще е централна тема и в предстоящите проверки на банките в страната.

Агенцията посочва, че инвестиционните фондове биха могли да поддържат определена ликвидност като процент от общите им активи и да разширят резервите си. За тази сигурност да клиентите обаче фондовете вероятно ще увеличат таксите си.

Най-важното е обаче те да бъдат максимално прозрачни и да комуникират активно, а затварянето да е последната възможна опция. Някои хедж фондове например избраха да не спират търговията при предишната криза и пострадаха заради сериозен отлив на инвеститори. Наградата им – инвеститорите се завърнаха дори и с повече пари заради съхраненото доверие.

Bloomberg посочва, че алармата, която включиха фондовете за имоти, повдига въпроси и за ликвидността на фондовете, насочени към инвестиции в държавни облигации с рейтинг „junk”. Те също позволяват на инвеститорите да могат да теглят парите си по всяко време, но активите им са трудно реализируеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още