IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори прогнозират спад на продажбите на iPhone през 2016 г.

Причините за това са забавянето на търсенето и проблеми с доставките

12:25 | 15.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

IPhone на Apple най-сетне е достигнал своя връх? През последните няколко седмици редица анализатори прогнозираха, че продажбите на най-успешния продукт на технологичната компания ще спаднат през 2016 г. Това се дължи отчасти на проблеми с веригите за доставки и на по-слабото търсене, особено на по-наситените вече развити пазари, пише Bloomberg.

Растежът на Apple все повече зависи от търсенето на iPhone, а това се случва на фона на свиването на продажбите на таблетите iPad и навлизането на умния часовник Apple Watch.

През октомври Apple прогнозира, че очаква да отбележи нови рекорди по празниците, като приходите ѝ ще нараснат благодарение на търсенето на най-новите модели iPhone и от продажбите в Китай.

Някои анализатори са скептични.

Morgan Stanley намали прогнозата си за продажбите на подразделението за iPhone и сега очаква спад от 6% за фискалната 2016 г., сочат нейни данни от 13 декември. Според компанията спадът ще се дължи на по-високите цени на международните пазари, като се изключи Китай, както и насищането на пазарите в развитите страни. Китай е единственият пазар, който всяка година се радва на ръст на търсенето на iPhone през тримесечието, завършващо през декември, сочи докладът на Morgan Stanley.

JPMorgan Chase & Co. публикува доклад в същия ден, посочвайки, че „ноемврийските продажби подсказват за отслабване на цикъла на iPhone 6S”. Банката понижи прогнозата си за продадените бройки iPhone за четвъртото тримесечие от 75-80 млн. до 75-77 млн.

Анализаторите от Drexel Hamilton заявиха на 8 декември, че 97% от компаниите, в това число и доставчиците на Apple в Тайван, са отчели продажби, показващи по-слабото им представяне. Компанията предполага, че приходите през ноември са спаднали с 6% спрямо предходния месец, а това е по-малко от средните 8% увеличение през последните девет години. Drexel прогнозира, че през първото тримесечие на 2016 г. продажбите на iPhone ще нараснат с 4% спрямо същия период предходната година, а през второто тримесечие ще спаднат също с 4%.

Credit Suisse на 1 декември изкара доклад, в който посочва, че Apple е намалила своите поръчки на компоненти през ноември, което предполага, че търсенето на iPhone 6S се е забавило. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още