IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung и Tencent в битка коя да стане най-високо оценяваната азиатска компания

Очакванията за подобрение на финансовите им резултати доведоха до скок на стойността на акциите им

11:30 | 24.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Tencent Holdings и Samsung Electronics се състезават коя от тях ще бъде обявена за най-високо оценената азиатска компания, след като очакванията за подобряване на финансовите им резултати тласнаха стойността на акциите им до рекордни върхове, предава Ройтерс.

Цената на книжата на двете фирми е скочила с по една трета тази година, а това ги прави най-добре представящите се акции на технологични компании с огромна пазарна капитализация и подчертава как тези гъвкави азиатски фирми се справят добре, докато конкурентите им Apple и Alibaba се борят за по-добри резултати.

"Тези компании могат да генерират ръст на финансовите си резултати въпреки слабия растеж на световната икономика“, коментира Анрю Гилън от Henderson Global Investors.

Въпреки че много инвеститори остават оптимисти за Samsung и Tencent, има известна предпазливост дали фирмите ще се окажат уязвими заради бързите промени, свързани със забавянето на икономическия растеж.

В сряда Samsung заяви, че продажбите на нейния нов ключов смартфон са надминали капацитета на доставките, но печалбата за втората половина на годината все още може да пострада, ако проблемите с производството не бъдат оправени, а възстановяването на търсенето на компоненти не се случи.

Investor Service на Moody’s също така предупреди, че маржът на печалбата на Samsung може да се свие през втората половина на годината заради сезонни фактори в бизнеса с потребителска електроника и натиска от страна на конкуренцията.

За Tencent пазарните очаквания, които тласкат акциите ѝ нагоре, сами по себе си носят риск според Nomura. По-бързото от очакваното забавяне на приходите от компютърни игри, големите разходи и новите продукти или бизнес модели на конкурентите могат да натежат на акциите, предупреди банката.

Samsung и Tencent са увеличили пазарната си стойност с около 30 млрд. долара от четвъртък насам, достигайки до рекордни за тях върхове. Tencent е оценена на 249 млрд. долара, или само 4% по-малко спрямо най-високо оценяваната азиатска фирма – China Mobile, чиято пазарна капитализация е 259 млрд. долара. Борсовата стойност на Samsung пък достигна 239 млрд. долара.

В момента Tencent е 12-тата най-голяма компания по пазарна стойност, а Samsung се нарежда на 17-то място по данни на Thomson Reuters. Само преди пет месеца те се намираха съответно на 26-то и 33-то място.

Книжата на Samsung се представят значително по-добре от тези на Apple. Стойността на акциите на корейската фирма се увеличи с 50% през миналата година, докато тази на книжата на американската компания нарасна само с 3% на фона на опасенията за слаби продажби в Китай.

Най-голямото забавяне на икономическия растеж на Китай от 25 години и някои спорни придобивания пък доведоха до съмнения за перспективите пред китайския гигант в сферата на електронната търговия Alibaba, докато Tencent успя да отбележи напредък благодарение на своя фокус върху бързо развиващия се пазар на мобилни игри.

Още технологични новини може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още