IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още има пазари, в които смартфоните са рядкост

Компаниите виждат големи възможности в тези места, а Мианмар е едно от тях

08:31 | 02.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Axiata Group планира да инвестира около 200 млн. долара в телекомуникационни кули в Мианмар, едно от най-слабо свързаните места в света, тъй като малайзийският телефонен оператор се опитва да се възползва от най-бързо развиващия се мобилен пазар в света, пише Bloomberg.

Подразделението на компанията за мрежова инфраструктура, наречено Edotco Group, миналия месец плати 125 млн. долара за 75% дял в Digicel Myanmar Tower, за да влезе на пазара в страна. Edotco възнамерява да инвестира други 100 до 200 млн. долара в Мианмар в рамките на пет до осем години, заяви главният изпълнителен директор Суреш Сиду.

“Мианмар представлява огромна възможност”, коментира Сиду миналата седмица в Сингапур. “Ние наистина можем да очакваме значителен растеж едновременно в мобилния и инфраструктурния сектор."

Axiata, която отчасти е собственост на малайзийската Khazanah Nasional, се присъединява към норвежката компания Telenor в разширяването на дейността си на един пазар, за който GSMA Intelligence прогнозира шесткратно нарастване на броя на мобилните абонаменти до края на десетилетието. Базираната в Куала Лумпур компания стъпва в страната две години след като не успя да получи лиценз да продажба на мобилни услуги в Мианмар, когато страната отвори своя пазар на безжични услуги.

“Растежът ще е феноменален”, смята Нитин Сони, директор на Fitch Ratings в Сингапур. “Къде можете да откриете страни, в която потребителите не са ползвали мобилни гласови услуги и услуги за пренос на данни?”.

Edotco планира да увеличи броя на своите кули в Мианмар до 5000 в рамките на 5-8-годишния период от сегашните си 1250, посочва Сиду.

Мианмар се радва на силен ръст на броя на абонатите, откакто индустрията започна да се отваря и се радва на най-голям ръст на приходите от всички пазари по света. Според GSMA Intelligence средният темп на растеж до 2020 г. ще е 42%. Степента на проникване на смартфоните в страната е 24% и е най-ниската в Азия.

Откакто Мианмар отвори своята телекомуникационна индустрия през 2013 г. с навлизането на Telenor и катарската Ooredoo, нейната база от абонати нарасна повече от тройно до 13 млн. души към края на март тази година според доклада на GSMA Intelligence от юли. В момента три оператора предоставят мобилни услуги в страната, в това число бившият монополист Myanmar Posts and Telecommunications.

Има поне четири други доставчици на телекомуникационни кули в Мианмар, включително сингапурската Apollo Towers, която работи с Telenor, и Pan Asia Towers - независим оператор.

Въпреки всички тези възможности не липсват и рискове.

“Инвеститорите ще трябва да бъдат малко по-предпазливи”, твърди Сачин Гупта, анализатор в Nomura Holdings в Сингапур. “Като се има сегашната политическа ситуация в страната, там винаги ще има проблеми за чуждестранните фирми”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още