IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е 13-ти по ръст през октомври от общо 19 индекса в ЦИЕ

Месечното повишение на водещия индекс на БФБ от 1% бе достатъчно, за да задмине само основните индекси на борсите в Полша и Естония

14:44 | 04.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Биковете бяха повече от мечките на борсите в региона на ЦИЕ през октомври. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Биковете бяха повече от мечките на борсите в региона на ЦИЕ през октомври. Снимка: архив, Ройтерс

Въпреки че през октомври водещият индекс на Българската фондова борса SOFIX записа първия си ръст от юни, представянето му не е особено впечатляващо в сравнение с конкурентите му в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Родният борсов измерител е 13-ият най-добре представящ се индекс от общо 19, чието изменение Investor.bg следи.

В десетия месец на годината SOFIX се повиши с 1,03%, но това бе достатъчно, за да задмине само основните индекси в Полша и Естония. Те бележат скромни ръстове от 0,9% и 0,67%, съответно.

Повишенията са малки в сравнение с лидерите през месеца. Топ 5 на най-добре представящите се индекси оглавяват тези на борсите в Казахстан, Словакия, Гърция, Турция и Латвия.

Равносметката е следната – от общо 19 индекса 15 изпращат месеца с ръстове. От тях само един бележи двуцифрено покачване, други три – повишения в интервала 7-8%, а други шест – в границата от 2-5%. При останалите движенията са скромни.

Лидер по ръст през октомври е водещият индекс в Казахстан – KASE. Той увеличи с 11,45% стойността си до 891,29 пункта. Това се случва на фона на рязкото обезценяване на меsстната валута и ръководните промени на върха на централната банка след спада на доверието към тенгето и финансовата институция. Тенгето е най-волатилната световна валута, след като Централната банка на Казахстан премина към режим на плаващ валутен курс на 20 август.

Резките валутни изменения принудиха гуверньорът Кайрат Калимбетов да похарчи 1,7 млрд. долара, или 6% от валутните резерви на страната, за да обуздае вълнението на валутния пазар. Но това му коства поста, тъй като президентът Нурсултан Назърбаев го замени в самото начало на ноември. Същевременно за периода януари-октомври KASE губи 15%, което го нарежда на четвърто място по спад от началото на годината.

Топ 3 на най-добре представящите се капиталови пазари през октомври допълват тези на Словакия и Гърция. Словашкият SSI се повиши със 7,27%, а гръцкият ASE – със 7,19%. Новините от южната ни съседка бяха свързани със сумата, която ще е нужна за рекапитализиране на четирите най-големи банки.

Все пак е налице и контраст между тези два пазара. Докато борсата в Словакия расте с 20,94% от началото на годината и е трета по ръст за този период, то гръцкият фондов пазар е все още с една пета под стойността си, с която изпрати 2014 г. ASE е и вторият по спад от началото на 2015 г.

По ръст следва Турция. Месецът бе белязан от дълго чаканите парламентарни избори, след които партията на Реджеп Таийп Ердоган си осигури така нужното мнозинство. След новините акциите, облигациите и лирата поскъпнаха. На борсата индексът ISE 100 добави 7% към стойността си до 79 409 пункта. Той обаче все още не се е възстановил от разпродажбите, които последваха след първите избори през май, тъй като от началото на годината спада с 13,43%.

Забележим възход прави и пазарът в Русия. Основният индекс MICEX е шести по ръст през октомври и четвърти по покачване от началото на годината с 4,17% и 17,64%, съответно.

От съседите ни водещият индекс в Румъния BET e в средата на таблицата с ръст от 3,2% до 7 205,3 пункта след двоен ръст на сделките и оборота през месеца спрямо септември, показват данните на Букурещката фондова борса.

Македонският MIB 10 е малко по-надолу – на 11-о място с 1,38% месечно покачване, докато сръбският BELEX е сред четирите, които единствени изпращат октомври с понижения.

Най-голям спад през октомври инкасира основният индекс в Украйна – PFTS. Месечната загуба е от 9,66%, а за периода януари-октомври – 22,18%. Именно украинският пазар е най-губещият тази година, следван от гръцкия, но и от българския, макар че у нас няма война или сериозни политически сътресения.

На другия полюс – по най-добро представяне от началото на годината – са индексите в Латвия, Унгария, Словакия и Естония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
спекула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още