IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX губи позиции сред водещите индекси в ЦИЕ

Полша поведе борсите в региона през септември, Гърция се озова на дъното

08:12 | 02.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексът на сините чипове на българския капиталов пазар - SOFIX, губи позиции сред водещите борсови измерители в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). През септември показателят изтри 1,7% от стойността си и продължава да забавя значително своя впечатляващ ръст, постигнат в началото на годината. От януари до септември показателят напредва вече само с 9,86% при двуцифрен ръст в първите месеци на 2014 г.

През деветия месец на годината SOFIX пропада на 15-о място в своеобразната класация на най-добре представящите се борсови индекси в региона на ЦИЕ, чието представяне Investor.bg следи. През август родният бенчмарк заемаше шесто място не само по месечен, но и по годишен прираст. Сега SOFIX е седми по ръст от началото на годината.

Докато на активността на Българска фондова борса влияят по-скоро вътрешни за страната фактори, играта на санкции между Запада и Русия заради конфликта в Украйна продължава да се отразява негативно основно върху индексите на Московската и Киевската фондови борси.

Основният индекс в Русия – MICEX, все още е с 6% под стойността си на затваряне от края на 2013 г. През септември той се покачва с минималните 0,74% до 1411,07 пункта. В Украйна пък PFTS изпрати септември на минус 5,22% до 423,68 пункта.

Като цяло общо 10 индекса записват повишения през септември. Други 8 приключиха месеца на червена територия, докато македонският индекс MIB 10 остана на практика без изменение.

През септември най-силен ръст отчете водещият борсов индекс в Полша – WIG. Toй прибавя 5,8% към стойността си до 54 878,58 пункта. Ново правителство управлява страната, след като бившият премиер Доналд Туск оглави Съвета на Европейския съюз. Опасенията на анализатори са, че новата власт ще промени прозападния курс на външната политика само година преди редовните избори в страната.

Борсовият измерител в Сърбия – BELEX, отстъпи на втора позиция, след като през август постигна най-силен ръст сред останалите индекси в ЦИЕ. През септември показателят напредва с 5%, а от началото на годината – с близо 21 на сто.

Трета позиция този месец е за хърватския CROBEX. Той изпраща септември с прираст от 3,6 на сто, а деветмесечието - с ръст от близо 7%.

Четвърто и пето място, съответно, заемат индексите на борсите в Словения и Словакия. SBITOP увеличава с 2,3% стойността си. Той е трети по-ръст от началото на годината. Словашкият индикатор SSI е на плюс 1,9% през септември.

Водещият индекс в Румъния – BET, този месец заема шеста позиция, след като през август отстъпи до трето място.

„Моментът е критичен за капиталовия пазар. Предстои трансформация, която засяга почти всички съставки на финансовата система“, каза изпълнителният директор на Букурещката фондова борса Лудвиг Соболевски по време на конференцията Forbes CEE Forum, провела се в Букурещ преди седмица.

„Липсата на първични публични предлагания не се дължи на слабостите на пазара, а е следствие от тях. Трябва да решим проблемите, трябва да насърчаваме инвеститорите“, коментира той липсата на интерес на частни компании да търсят финансиране чрез борсата въпреки близо 12-процентния ръст на водещия индекс ВЕТ от началото на годината и на фона на 40 млрд. евро спестявания в румънските банки.

„Пазарът не е ефективен, не е конкурентоспособен. Той трябва да бъде иновативен клон за финансиране“, добави Соболевски.

С подобни проблеми се сблъсква и родният капиталов пазар. Слабата активност през летните месеци в съчетание с предизборната обстановка са причината за изоставането на SOFIX спрямо конкурентите му в ЦИЕ.

През септември обаче най-много изостава водещият индекс в Гърция. ASE потъва с близо 9 на сто през месеца. Това се случва, след като властта в Атина обяви, че обмисля своя собствена програма за реформи, отричайки нуждата от нова международна спасителна помощ, изтъквайки повишената оценка на кредитната агенция Standard & Poor's за гръцкия дълг.

Компанията се позовава на напредъка в усилията на Атина за реализиране на фискална реформа, както и на потенциалното завръщане към икономически растеж. S&P актуализира дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Гърция до B-, или пет нива под инвестиционния клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Благодарим за забележката, корекцията е нанесена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Като се сетя, че октомври обикновено борсата ни се срива и то яко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Alhimik
преди 9 години
Свилене, много бързо докара нещата до Декември месец !!! :) и ни олрече на застой дотогава. :) Вземи си оправи статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още