IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови надежди доведоха до скок в цената на петрола

Печалбите за суровината днес дойдоха, след като цената достигна най-ниската си стойност от май 2003 година

11:32 | 12.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Цената на петрола се повиши с над 6%, след като изявление на енергийния министър на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) подхрани надежди за координирано намаляване на добивите от страна на ОПЕК. Това обърна нагласите на пазарните участници, които доведоха цената на щатския петрол до 26.05 долара за барел преди изказването на министъра. Той сподели, че ОПЕК има готовност да преговаря с други страни износителки на суровината за понижение в производствените равнища, което доведе до скок в котировките на „черно злато“ до 27.76 долара за барел.

Печалбите за суровината днес дойдоха, след като цената достигна най-ниската си стойност от май 2003 година. Въпреки ръста пренасищането породено от рекордните добиви оказва негативно въздействие върху петрола. Все пак от изказването на енергийния министър на ОАЕ би могло да се предполага, че основните производителки на петрол, които не членуват в ОПЕК, биха били принудени, ако не да намалят, то поне да не увеличават добивите вследствие на ниската цена на суровината. Към момента обаче, вероятността за координирани действия с цел понижаване на производството остава ниска. Това от своя страна ще продължи да тежи на котировките на „черното злато“. 

Вчерашното поскъпване на петрола спря ръста на цената на златото, която се покачи до най-високите си нива от година насам. Благородният метал достигна ниво от 1 263.67 долара за тройунция, след като инвеститорите насочиха своите средства към активи-убежища. Разпродажбите на фондовите пазари и несигурността обзела пазарните настроения подкрепиха златото, което е на път да запише най-доброто си седмично представяне за последните 4 години. След като доларът се срина спрямо йената до 110.96, златото и японската валута станаха предпочитани активи за инвеститорите в несигурната пазарна обстановка. Това, което подпомага ръста в цената на златото, бяха и премерените коментари на Джанет Йелън по отношение на паричната политика на централните банкери в САЩ и координацията й с глобалната икономическа реалност.

Вчера пазарните участници бяха фокусирани и върху втория ден от изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън във Вашингтон. Това, което Йелън сподели, не подкрепи особено позициите на долара спрямо основните му конкуренти. Фед ще се придържа към политиката си на постепенно повишение на лихвените нива в страната, в зависимост от представянето на трудовия пазар и цялостното икономическо състояние. Йелън каза обаче също, че с оглед на несигурността на финансовите пазари и застоя на Китай и други водещи икономики стъпките на централните банкери ще бъдат премерени и постепенни по отношение на повишението на лихвите в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

BUND

Бундът продължава своето рали. Още през октомври сигнализирахме, че това е стабилен инструмент, който е много подходящ за дълготрайни покупки. Повечето пъти след подобно поскъпване или поевтиняване е необходима корекция, но предвид цялостната ситуация и нежеланието на инвеститорите да поемат риск, може да станем свидетели на допълнително ускорение във възходяща посока. Като разумно ниво на психологическа съпротива ще се явява зоната около 168.500. Достигането на тези стойности ще наклони везните в полза на мечките, но дали това ще бъде достатъчно, за да започне корекция, за момента е трудно да се каже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още