IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът пое силно нагоре в азиатската търговия

Въпреки това и двата основни петролни сорта ще приключат седмицата със сериозни спадове

10:22 | 12.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът пое силно нагоре в азиатската търговия

Котировките на петрола поеха нагоре по време на търговията в Азия заради активното изкупуване и нови спекулации за евентуално желание на ОПЕК да намали производството.  Тенденцията се обърна нагоре, след като цените на суровината спаднаха до близо 13-годишен минимум, предава WBP Online.

В азиатската електронна търговия днес фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през март поскъпнаха с 4,12 на сто, или 1,47 долара, до 27,29 долара за барел.

Барелът от сорта Брент, чиято цена е референтна за Европа, с доставка през април, поскъпна с 3,5%, или 1,68 долара, до 31,74 долара.

Въпреки това и двата бенчмарка се насочват към седмичен спад, като за WTI се очаква да приключи седмицата с понижение от 11%, докато за Брента се очаква да отчете намаление с 7%.

По-рано днес Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на енергийния министър на Обединените арабски емирства Сухейл ал Мазруи, че ОПЕК би била готова да се съсредоточи заедно с другите производители да се опитат да ограничат добивните равнища.

Анализаторите обаче се съмняват, че подобни спекулации могат да подкрепят трайно котировките, тъй като пазарът е засегнат от неблагоприятна конюнктура, прекомерно предлагане и мрачни перспективи за търсенето.

В сряда ОПЕК отчете в месечния си доклад, че членките на организацията са добивали по 32,33 млн. барела петрол на ден през януари, ръст спрямо 32,20 млн. барела на ден през декември.  

Свръхпредлагането на петролния пазар ще бъде по-голямо през първото полугодие, отколкото се предполагаше досега, съобщи във вторник Международната агенция по енергетиката (МАЕ). Агенцията прогнозира допълнително поевтиняване на суровината, след като вероятно Иран и Ирак ще увеличат добива, а ръстът на търсенето ще се забави.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още